Når du skal til at vælge din kommende uddannelse, kan der nemt opstå en masse forvirring, og spørgsmålene kan hobe sig op. Måske har du overvejet, om en erhvervsuddannelse kunne være det rette for dig, og måske har det også givet anledning til spørgsmål, såsom hvad er en EUD, hvad er en EUX, og hvad er egentlig forskellen?
Mulighederne for at finde en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse er mange, så vi kan godt forstå, hvis det kan være svært at holde styr på, hvordan de forskellige muligheder adskiller sig fra hinanden.
I denne artikel vil vi forsøge at gøre dig klogere på, hvad forskellen er på en eud og en eux, og hvilke muligheder der er med disse to uddannelsestyper.
Hvad er EUD og EUX?
Der er mange muligheder, når man i dag skal tage valget om uddannelse. Dette gælder både ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. Her stiller vi skarpt på EUD og EUX, og hvilke forskelle der er på disse to uddannelser. For selvom de to uddannelser på flere punkter ligner hinanden, og begge åbner mange døre, er der alligevel nogle væsentlige forskelle.
EUD
EUD er en forkortelse for erhvervsuddannelse og henvender sig særligt til unge. Med en EUD får du en praktisk uddannelse, der retter sig mod forskellige erhverv, afhængigt af hvilken uddannelse du vælger. Du kan starte på en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen.
En erhvervsuddannelse veksler mellem skole og praktik/oplæring, der hvor du er i lære. Kendetegnet for en erhvervsuddannelse er således, at teori konstant kombineres med praktisk erfaring.
En erhvervsuddannelse tager typisk mellem 2 og fem år, afhængigt af din alder, om du kommer direkte fra folkeskolen og hvilken uddannelse du vælger.
I Danmark finder du mange forskellige erhvervsuddannelser, og der findes således også erhvervsuddannelser indenfor områder, der har netop din interesse. Eksempler på erhvervsuddannelser er bl.a. murer, tømrer, frisør, salgsassistent, social- og sundhedsassistent, elektriker, gartner og mekaniker.
I dag har du faktisk flere end 100 erhvervsuddannelser at vælge imellem I Danmark, så der er som sagt rigtig gode muligheder.
Forslag til uddannelser
EUX
EUX er en forkortelse for en erhvervsfaglig studentereksamen. Her får du mulighed for at få det bedste fra to verdener. En EUX kombinerer nemlig en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen. Med en EUX opnår du dermed både erhvervskompetence og gymnasial studiekompetence, og er det ideelle valg for dig, der ikke vil miste muligheden for at læse videre.
Med en EUX bliver du nemlig erhvervsfaglig student, og du vil have de samme muligheder for at læse videre som dem, der har taget en gymnasial uddannelse - herunder også på universitetet. Ønsker du ikke dette, kan du selvfølgelig også gå ud og få et job inden for dit fag på samme præmisser, som hvis du havde taget en klassisk erhvervsuddannelse.
Der findes en lang række erhvervsuddannelser, du kan gennemføre som EUX-forløb. En EUX er oplagt for dig, der gerne vil have en gymnasial uddannelse, men samtidig lærer bedst ved at arbejde praktisk med tingene.
På eux skal du både have fag og undervisning, der hører til erhvervsuddannelsen, og fag på gymnasialt niveau. Du mister, som nævnt tidligere, ikke noget fra erhvervsuddannelsen og du bliver dermed udlært på lige fod med elever uden EUX. Men oven i får du en erhvervsfaglig studentereksamen, som udvider dine muligheder for at videreuddanne dig.
Forslag til uddannelser
Hvad er forskellen på EUD og EUX?
Nu hvor vi har gennemgået hvad en EUD er, og hvad en EUX er, vil vi opsummere og give dig et kort overblik over, hvad forskellen er på hhv. en EUD og en EUX.
Begge uddannelser er ungdomsuddannelser, så det ikke her, forskellen skal findes. Med både EUD og EUX er der også tale om en form for erhvervsuddannelse, så det er heller ikke her, forskellen skal findes.
Den primære forskel på EUD og EUX skal derimod findes i, at en EUX adskiller sig fra en klassisk EUD ved, at man med en EUX får fag på gymnasieniveau. Dette gør, at man kan læse direkte videre og søge direkte ind på en uddannelse til for eksempel ingeniør eller maskinmester på samme vilkår som elever, der har taget en klassisk gymnasial uddannelse.
Af ovenstående årsag er fagene på en EUD og en EUX heller ikke de samme. På en EUX er både grund- og valgfag nemlig skiftet ud med fag på gymnasialt niveau. De fag, man som elev på EUX skal have på gymnasialt niveau, varierer fra uddannelse til uddannelse. Fagene er nemlig tilpasset hver enkelt uddannelse, så eleven kun får de fag, som er relevante for uddannelsen.
Hvis du ikke kender så meget til EUX, så er der måske ikke så meget at sige til det. EUX er nemlig en forholdsvis ny uddannelsestype, der har eksisteret siden 2010, hvor det startede som en forsøgsordning for erhvervsuddannelser på bygge- og anlægsområdet. Der er sket lidt siden forsøgsordningen i 2010, og i dag tilbydes en lang række erhvervsuddannelser som EUX forløb.
Hvad er adgangskravene til EUD og EUX?
Uanset om du skal søge ind på en EUD eller en EUX er der en række forskellige adgangskrav, som skal opfyldes før man kan søge om optagelse. Du vil desuden opleve forskellige adgangskrav afhængigt af om man søger optagelse til grundforløbets 1. del eller optagelse til grundforløbets 2. del. Dette afhænger af om man kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, eller om det er mere end to år siden at man har afsluttet sin 9. eller 10. klasse.
Adgangskrav ved optagelse til grundforløbets 1. del
Hvis du skal i gang med en erhvervsuddannelse direkte efter 9. klasse eller 10. klasse, skal du starte på grundforløbets 1. del.
Du skal:
- have bestået folkeskolens afgangseksamen,
- have et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen eller 10. klasseprøver - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve.
- have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved 9. klasseprøven (skiftlig) eller ved 10. klasseprøverne (skriftlig og mundtlig) - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve,
- være vurderet parat til den ønskede uddannelse ved afslutningen af henholdsvis 9. eller 10. klasse og
- have indsendt din studievalgsportfolio (gælder kun ansøgere, der søger optagelse i direkte forlængelse af 9. eller 10. klasse).
Eller:
- Du skal have en uddannelsesaftale med en virksomhed, som omfatter grundforløbet. (Med en uddannelsesaftale springer du grundforløbets 1. del over, medmindre uddannelsesaftalen omfatter denne del af grundforløbet).
Adgangskrav ved optagelse til grundforløbets 2. del
Hvis du skal i gang med en erhvervsuddannelse mere end to år efter du har afsluttet 9. eller 10. klasse, skal du starte på grundforløbets 2. del.
Du skal:
- have bestået folkeskolens afgangseksamen (dette krav gælder kun ansøgere, der har afsluttet folkeskolen i 2018 eller senere),
- have et karaktergennemsnit på mindst 2,0 i dansk (skriftlig og mundtlig) ved folkeskolens afgangseksamen eller 10. klasseprøver - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve,
- have mindst 2,0 i gennemsnit af karaktererne i matematik enten ved 9. klasseprøven (skiftlig) eller ved 10. klasseprøverne (skriftlig og mundtlig) (kun skriftlig, hvis du har afsluttet folkeskolen før 2018) - eller et tilsvarende resultat ved tilsvarende prøve og
- den ansøgte erhvervsskolen skal på baggrund af en samtale vurdere, at du kan gennemføre en erhvervsuddannelse.
Eller:
- Du skal have en uddannelsesaftale med en virksomhed, som omfatter grundforløbet.
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet
Er du blevet overbevist om, at din fremtid består af enten en EUD eller en EUX?