Højskole med friluftsliv, adventure og naturfag
-
Hele landet
-
Holdundervisning
Højskole med matematik, økonomi og ledelse
-
Hele landet
-
Holdundervisning
Højskole med historie, psykologi, litteratur eller sprog
-
Hele landet
-
Holdundervisning
Højskoleophold med udlandsrejser
-
Flere byer (4)
-
Holdundervisning
Musik, dans og teater på højskole
-
Hele landet
-
Holdundervisning
Studieforberedende højskoleophold
-
Hele landet
-
Holdundervisning
Kunst, design og foto på højskole
-
Hele landet
-
Holdundervisning
Højskole med journalistik, medier, politik, samfund og rejser
-
Hele landet
-
Holdundervisning
Idræt, sport og gymnastik på højskole
-
Hele landet
-
Holdundervisning
Højskoleophold
-
Vrå
-
Holdundervisning
-
Flere (4)
-
22 uger
Kunst på Vrå Højskole
-
Vrå
-
Holdundervisning
-
6 måneder
Skolen for Sport og Fitness
-
Odder
-
Holdundervisning
Højskole med sundhed, mad og livsstil
-
Hele landet
-
Holdundervisning
Skolen for Krop og Bevidsthed
-
Odder
-
Holdundervisning
Padel
-
Slagelse
-
Holdundervisning
-
Flere (2)
Free Skiing
-
Slagelse
-
Holdundervisning
-
Spring
Skolen for Psykologi
-
Odder
-
Holdundervisning
Designskolen
-
Odder
-
Holdundervisning
Tag et højskoleophold i Danmark – et ophold for livet
Hvis du nogensinde har snakket med en, som har været på højskole, så ved du også, at det med stor sandsynlighed var en af de bedste tider i deres liv. Højskoleophold har det med at sætte sig i kroppen, og er med til at forme, ikke bare hvem du er nu og her, men også din fremtid.
Hvad er en højskole?
Historisk set, startede tanken om en højskole af N. F. S. Grundtvig, som et opgør mod den elitære pædagogik i 1830erne. Højskolen var tænkt som et sted, hvor demokratiet kunne blomstre, og give folkelig oplysning.
Den første højskole blev dog først oprettet i 1844, og havde fokus på det levende ord, og forkyndelsen i de gudelige forsamlinger. Ud fra dette syn, startede højskolebevægelsen for alvor i 1964, med højskolerne Askov, Vallekilde og Testrup – tre højskoler du stadig finder i dag.
Den gang var højskolerne for mænd, og ofte var det bønder, der lærte om nye dyrkningsmetoder. Det har dog siden ændret sig, og i dag er højskolerne for alle, uanset religiøs overbevisning, faglighed og interesse.
Dog er mange højskoler i dag, stadig grundlagt ud fra en grundtvigsk tankegang, der overordnet handlede om at give almindelig mennesker indsigt i forhold, der gjorde dem i stand til at deltage i samfundet. Et andet forhold, som kan trækkes helt tilbage fra højskolernes begyndelse, handler om frihed. Det var nemlig et gennemgående træk, og det var frihed i alle dets former.
Hvad laver man på et højskoleophold i Danmark?
Der findes mange typer af højskole, og hverdagen er langt fra ens. Hvis du vælger en klassisk højskole, som arbejder ud fra Grundtvigs tanker, vil du ofte finde, at morgenen starter med morgensamling og sang. Herefter fortsætter dagen med de fag og timer du har valgt.
Mange højskoler arbejder i linjer, så du kan vælge fx en sportslinje, en kreativ linje eller en adventure linje. Her vil du typisk opleve at dine fag har meget med den retning at gøre, og dit skema er fastlagt fra starten af. På andre skoler er det mere løst, og her tilvælger du de fag, som du finder interessante.
Højskolerne arbejder ud fra Grundtvigs tanker om, at alle der har gået på en højskole, skal være bedre klædt på til at indgå i samfundet. Det handler om alle dele af samfundet, hvorfor du finder skoler der både er politiske, filosofiske eller mere orienteret mod de kreative og praktiske fag.
Hvilken type højskole skal du vælge?
Højskolernes udvikling, betyder at du i dag finder skoler, der stikker i alle retninger. Det første du skal gøre, er altså at finde ud af, hvad der har din interesse. Ønsker du fx at få et certifikat ud af dit ophold, så snævre det allerede meget ind, ønsker du en ren sportshøjskole, eller en mere kreativ?
Du finder mange skoler, som har linjer, hvor du får lov til at gå fuldstændig i dybden med lige præcis din interesse. Og her skal du være klar til at lægge rigtig mange timer i lige præcis det felt. Er du typen der ikke har én interesse du bare brænder for, betyder det ikke, at højskolerne ikke er for dig.
Flere højskoler kører med frit valg af fag. Her stiller de en lang række fag til rådighed, som du vælger imellem og laver dermed dit eget skema. På den måde kan du få lov til både at være sportslig, kreativ og udendørsmenneske på én gang.
Bliv klar til fremtiden – find en skole der passer med dine interesser
Måske har du et ønske om at komme ind på et bestemt fag på universitetet eller at blive politibetjent? Med et halvt år på højskole, har du mulighed for at skabe din egen profil, og dermed blive helt klar til fremtiden.
Som politibetjent kan du fx tage fag hvor du bliver på fysisk og videns klar til alle prøverne, og ønsker du at tage en videregående uddannelse, kan du tage fag, der ser godt ud på kvote 2 ansøgningen. Samtidig har flere skoler en studievejleder, som hjælper dig på vej videre.
Højskolen er altså ikke bare et frirum lige nu og her, hvor du kan dyrke dine interesser og få en masse nye venner. Det er også med til at skubbe dig videre, og lave en ramme for din fremtid.