Spænder økonomien ben for din drøm om at tage en uddannelse? Årsagerne til at overveje en uddannelse med løn kan være mange. Måske er du ufaglært eller har ikke brugt din uddannelse længe, men du er også et sted i livet, hvor dine faste udgifter er for høje til flere år på SU. Det kan også være, at du drømmer om at skifte retning efter flere år i samme fag.
I denne guide giver vi dig overblik over dine muligheder for at skifte SU’en ud med løn i studietiden. Læs blandt andet om elevløn på erhvervsuddannelserne og muligheden for at få voksenelevløn til en EUV. Du kan også læse mere om andre muligheder for at løn samtidig med, at du uddanner dig.
Uddannelser med elevløn
Der findes mere end 100 forskellige erhvervsuddannelser. Fælles for dem alle er, at du som elev eller lærling får elevløn fra den dag, du indgår en uddannelsesaftale med et praktiksted. I praksis betyder det, at du som minimum får løn hele dit hovedforløb uanset, om du er i praktik eller på skolen. Har du endnu ikke indgået en uddannelsesaftale, når du starter på grundforløbet, har du mulighed for at søge SU, hvis du er fyldt 18 år.
På nogle uddannelser har du mulighed for at komme i skolepraktik på hovedforløbet, hvis du ikke finder en læreplads. Her er din elevløn noget mindre og afhænger af, om du er over eller under 18 år.
Vil du læse en erhvervsuddannelse?
Hvor meget får jeg i elevløn?
Hvor meget du får i elevløn afhænger af flere ting. Først og fremmest er dit valg af EUD afgørende. De faglige organisationer og relevante arbejdsgiverforeninger fastsætter nemlig lønniveauet for elever som en del af overenskomstforhandlingerne.
Som udgangspunkt kan du regne med, at elevlønnen er mellem kr. 9.500 og kr. 12.500 før skat det første år. Derefter stiger den år for år. Som elev er du ofte også omfattet af overenskomst i forhold til fx ferie og pension.
Nedenfor kan du se nogle eksempler på elevlønnen for blandt andet kontor, butik, handel, SOSU og PAU-uddannelserne.
OBS: Der gælder andre satser, hvis du er under 18 år.
Elevløn på udvalgte uddannelser
Elevløn inden for butik, kontor og handel (Satser fra 1. marts 2024):
- Første år af uddannelsen: Minimum 12.765 kr.
- Sidste år af uddannelsen: Max 16.976 kr.
Din elevløn afhænger bl.a. af hvor du er elev henne.
Elevløn inden for kontor og finans:
- Første år af uddannelsen: Minimum 17.976,33 kr.
- Sidste år af uddannelsen: Max 20.377,67 kr.
Din elevløn afhænger bl.a. af om du er kontorelev eller finanselev.
Elevlønninger inden for social og sundhed
SOSU-hjælper elever ansat i kommuner: 12.847,49 kr.
SOSU hjælper elever ansat i regioner:
- Under 18 år:
9.737,55 kr.
- Fyldt 18 år:
11.698,46 kr.
SOSU-assistent elever ansat i kommuner:
- Første år på uddannelsen:
14.170,65 kr. - Andet år på uddannelsen:
16.182,23 kr.
Elevlønnen for elever på social- og sundhedsassistentuddannelsen afhænger af hvor langt du er nået med din uddannelse.
SOSU-assistent elever ansat i regioner:
- Under 18 år
- Første år på uddannelsen:
9.737,55 kr. - Andet år på uddannelsen:
10.281,35 kr.
- Første år på uddannelsen:
- Over 18 år
- Første år på uddannelsen
12.890,26 kr. - Andet år på uddannelsen
13.574,49 kr.
- Første år på uddannelsen
Elevlønnen for elever på social- og sundhedsassistentuddannelsen afhænger af din alder og hvor langt du er nået med din uddannelse.
Elevløn: Pædagogisk assistent
PAU elever ansat i kommuner:
- Første år af uddannelsen: 12.104,22 kr.
- Andet år af uddannelsen: 12.852,16 kr.
PAU elever ansat i regioner:
- Første år af uddannelsen: 11.750,90 kr.
- Andet år af uddannelsen: 12.490,01 kr.
2023 og 2024 satser - kilde: HK, Finansforbundet og FOA.
Særligt inden for industri, håndværk og service er der en lang række overenskomster og satser for elevløn, afhængig af din uddannelse. Det har også betydning, om dit praktiksted er en offentlig eller privat arbejdsplads.
Find den elevløn og overenskomst, der gælder for dig på 3F’s hjemmeside
Eksempler på uddannelser med elevløn
Farmakonomuddannelsen: Vil du uddanne dig til en central rolle i sundhedsvæsenet, er en farmakonom uddannelse måske lige noget for dig. Her får du elevløn under alle uddannelsens 3 år. Dette gælder både når du er i lære på apoteket, så vel som skoleperioderne i Hillerød.
Pr. 1. oktober 2023 er månedslønnen:
- 13.377 kr. det første år
- 14.295 kr. på andet år
- 15.249 kr. på tredje år.
Salgsassistent: Uddannelsen som salgselev tager 2-3 år, hvis du tager den som en ordinær erhvervsuddannelse, og 4 år hvis du tager den med et EUX-forløb.
På uddannelsen har du også mulighed for at specialisere dig, så du bliver salgsassistent med profil. Dette afhænger selvfølgelig af dine interesser og dine fremtidsdrømme.
Uddannelser med voksenelevløn
Er du fyldt 25 år, når du starter på en erhvervsuddannelse, får du en EUV, der er skræddersyet til din baggrund og dine erfaringer. Har du fx relevant erfaring eller tidligere uddannelse, kan du blive faglært på kortere tid. En anden fordel ved at tage en erhvervsuddannelse for voksne er, at du i nogle tilfælde kan få voksenelevløn.
Som voksenlærling får du en løn under uddannelse, der svarer til mindstelønnen for ufaglærte inden for faget. Derudover har dit praktiksted mulighed for at søge om et tilskud til din løn, der afhænger af din baggrund. Jobcenteret skal bevilge tilskuddet.
Hvem kan blive voksenlærling?
Muligheden for at komme i voksenlære er først og fremmest for ufaglærte, der vil have papir på deres evner og nye muligheder. Som ufaglært kan du derfor blive voksenlærling uanset, om du er i job eller ej. Du skal dog have været ledig i mindst to måneder. Har du en uddannelse, og er du ledig, kan du også komme i voksenlære, hvis du lever op til et af følgende kriterier:
- Have en forældet uddannelse samt mindst to måneders ledighed bag dig
- Have en erhvervskompetencegivende uddannelse og et års ledighed bag dig
Var du i job, før du begyndte som voksenlærling, gælder ordningen kun for to år. For ledige er der mulighed for voksenelevløn under hele uddannelsesforløbet.
Særligt for voksenelever på SOSU og PAU uddannelserne
Som elev på SOSU-uddannelsen eller på uddannelsen til pædagogisk assistent har du ret til voksenelevløn, hvis du har mindst et års relevant erfaring inden for de sidste fire år. Din elevløn vil bl.a. afhænge af din overenskomst.
Voksenelevløn for SOSU og PAU uddannelsen
SOSU voksenelever: Mellem 21.392,00 kr. og 23.289,09 kr. pr. måned
Voksenelevlønnen afhænger af din arbejdsplads og om du er SOSU-hjælper eller SOSU-assistent.
PAU voksenelever:
- Efter pædagogmedhjælperoverenskomsten: Mellem 22.965,44 - 24.161,36 kr.
- Efter Omsorgs- og pædagogmedhjælperoverenskomsten: Mellem 23.771,32 - 25.028,15 kr.
- På Dagplejeoverenskomsten: Mellem 25.065,00 - 26.460,83 kr.
2023 satser - kilde: FOA
OBS: Du skal selv dokumentere, at du lever op til kravet om relevant erhvervserfaring. Det kan fx være via lønsedler eller en underskrevet attest fra din arbejdsgiver.
Hvilke uddannelser kan man få voksenelevløn til?
Har du været ledig i mindst to måneder, kan du frit vælge mellem alle erhvervsuddannelser og søge om voksenelevløn, hvis du opfylder betingelserne. Er du derimod i job, eller har du været ledig under to måneder, er det kun udvalgte uddannelser, der giver dig mulighed for at komme i voksenlære.
Andre muligheder for at få løn under uddannelse
Til trods for at erhvervsuddannelserne er dit absolut bedste bud på en uddannelse med løn, er der også andre muligheder.
På flere videregående uddannelser er der perioder med lønnet praktik som en del af studieforløbet. Det gælder fx:
- Pædagoguddannelsen (praktikløn på ca.12.000 kr. i to gange et halvt år)
- Laborant uddannelsen (praktikløn på ca. 17.000-19.000 kr. om måneden i cirka et år)
- Journalistuddannelsen (praktikløn på ca. 13.000 kr. om måneden i 18 måneder)
På flere universitetsuddannelser er der også mulighed for praktik med løn efter individuel forhandling. Husk blot at du ikke må modtage praktikløn og SU på samme tid.
Sidst men ikke mindst findes der en række uddannelsesforløb i virksomheder, hvor der er løn under uddannelse. Det gælder fx for trafiklederuddannelsen ved DSB og redderuddannelsen ved Falck. Er du i arbejde, findes der også en række støtteordninger som fx SVU, VEU og jobrotation, der kan give dig mulighed for kompetenceudvikling eller uddannelse med løn.