Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Filtrer efter
Studieretning
Gymnasial uddannelse
Sted
Uddannelsesform
Vis alle filtre
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-20 af 62
1
2
3
4
Annoncer

Populære kategorier

Populære steder

Hvilken ungdomsuddannelse passer dig?

Overvejer du at gå i gang med en gymnasial uddannelse, men er du i tvivl om, hvilken en der matcher dine fremtidsdrømme og styrker dig bedst, så er der hjælp at hente. Her kan du læse mere om de forskellige typer af gymnasiale uddannelser. Lige fra de typiske ungdomsuddannelser for dig, der lige er gået ud af folkeskolen til alternativer som f.eks. studenterkursus, HF eller enkeltfag for dig, der har været væk fra skolebænken i nogle år og nu vil tilbage for at kunne søge ind på en videregående uddannelse.

Fælles for gymnasiale uddannelser er, at du kan tage fagene på tre niveauer: A, B og C. Niveau A er det højeste, og du skal typisk have faget på niveauet lavere, før du kan fortsætte på et nyt niveau. Afhængigt af, hvilken gymnasieuddannelse du vælger, vil der desuden være forskellige krav til sammensætningen af fag på de forskellige niveauer.

Få inspiration til dit valg af ungdomsuddannelse

STX - tag en studentereksamen i gymnasiet på tre år

En studentereksamen (STX) er for dig, som vil have en almen gymnasial uddannelse, der giver dig generel viden inden for humaniora, naturvidenskab og samfundsvidenskab. Vælger du gymnasiet, tager en studentereksamen tre år, hvor de første tre måneder består af et grundforløb, hvor du bl.a. har fag som dansk, engelsk, matematik og samfundsfag, som du allerede kender fra folkeskolen. Du vil også blive introduceret for nye fag.

Efter grundforløbet fortsætter du på din studieretning, der er en kombination af to-tre fag udover de obligatoriske fag i din studentereksamen. Sidst men ikke mindst skal du vælge et til tre valgfag. Hvor mange valgfag du skal følge for at afslutte din studentereksamen afhænger af dit valg af studieretning.

STX-uddannelsen rummer som sagt en række obligatoriske fag, som alle elever skal have på mindst disse niveauer:

  • A-niveau: dansk og historie.
  • B-niveau: engelsk, matematik, 2. fremmedsprog (hvis det er et fortsættersprog, ellers på A-niveau).
  • C-niveau: fysik, idræt, oldtidskundskab, religion, samfundsfag, et kunstnerisk fag samt to af fagene biologi, informatik, kemi eller naturgeografi.

Fakta om studieretninger i gymnasiet

Ved grundforløbets afslutning vælger du studieretning. Den kommer til at danne grundlag for resten af uddannelsen, som man kalder studieretningsforløbet. Skolerne har mulighed for at udbyde en række forskellige studieretninger. Der er fastlagt i alt 18 forskellige studieretninger inden for STX, men der vil være forskel på, hvilke retninger de enkelte gymnasier kan tilbyde dig. Det er derfor altid en god idé at undersøge mulighederne på de forskellige gymnasier i dit område, inder du søger om optagelse.

Studieretningerne består typisk af tre fag på niveauerne AAA-, AAB-, AAC-, ABB- eller ABC. Skolen fastlægger antallet af studieretninger og det konkrete indhold.


Studenterkursus - tag en genvej og bliv student på to år

Kommer du ikke direkte fra folkeskolen, men vil du gerne have en studentereksamen, er et studenterkursus det oplagte valg for dig. Her kommer du typisk til at gå sammen med mere modne studerende, hvor de fleste er i 20'erne og typisk er mere målrettede. På et studenterkursus springer du derfor grundforløbet i din STX over og starter direkte på studieretningen. Derudover har du ikke idræt, musik og billedkunst. Det betyder, at du får mulighed for at blive student på to år i stedet for tre år.

Læs mere om at tage din STX på to år på et studenterkursus


HF - en anderledes almen ungdomsuddannelse på to år

Den 2-årige HF (Højere Forberedelseseksamen) er en bred gymnasial uddannelse, der foruden en større skriftlig opgave og et eksamensprojekt består af:

  • Dansk A, Engelsk B, Matematik C, og enten Idræt C eller et kreativt fag på C-niveau (f.eks. dans, design eller musik)
  • To obligatoriske faggrupper (Biologi C, Kemi C og Geografi C samt Historie B, Religion C og Samfundsfag C)
  • Herudover skal der vælges mindst et valgfag på C- eller eventuelt B-niveau.

Der er særlige regler for, hvordan du sammensætter dine valgfag, og det er ikke alle valgfag, der udbyder på alle skoler. Undersøg derfor altid mulighederne, inden du søger ind og tag eventuelt en samtale med en studievejleder om, hvordan du sammensætter din HF, så den matcher dine planer for at læse videre.

Er en HF den rette ungdomsuddannelse for dig? Du kan tage din HF direkte efter folkeskolen eller vende tilbage senere. Alt efter hvor du er i livet, kan du vælge imellem at tage din HF på et gymnasie, et HF-center eller et VUC i nærheden af dig. På de fleste VUC - og HF - centre har du desuden mulighed for at tage nogle særlige etårige HF fagpakker målrettet specifikke uddannelser eller supplere med HF enkeltfag via fjernundervisning eller på skolen.

Læs mere om HF og VUC

HHX, HTX, EUX og IB - gymnasiale uddannelser med profil

Skal du til at vælge ungdomsuddannelse, og har du allerede en god idé om, hvilken retning du vil gå i? Så findes der også en række gymnasiale uddannelser, der giver dig en tydelig profil og viden, som du kan bruge i din videre uddannelse og karriere. Vælg imellem:

  • HHX (Højere Handelseksamen) - for dig, der vil have en kombination af sprogfag, it og fag, der handler om virksomheders økonomi, juridiske forhold og afsætningsmuligheder.
  • HTX (Højere Teknisk Eksamen) - for dig, der vil kombinere de almene fag med fag inden for teknik, teknologi og kommunikation og it.
  • EUX - for dig, der vil kombinere en fireårig erhvervsuddannelse med en gymnasial uddannelse
  • IB (International Baccalaureate) - en toårig engelsksproget ungdomsuddannelse med en international profil. Nogle steder kan du også tage en dansk-tysk studentereksamen eller en dansk-fransk baccalaureat på tre år.

De internationale gymnasiale uddannelser og HHX udbydes på handelsskoler over hele landet, mens du tager en HTX eller en EUX på tekniske skoler. 

Er du sikker på, at en gymnasial uddannelse er det rette for dig? Udforsk dine muligheder i listen ovenfor og træd et skridt tættere på dit valg af ungdomsuddannelse allerede i dag.