Vær opmærksom på, at fristen for kvote 2-ansøgning er den 15. marts inden klokken 12:00.
Vil du gerne søge ind på jordemoderuddannelsen og lære om graviditet, fødsel og barsel? Er du i tvivl, om du har snittet til at blive optaget på din drømmeuddannelse?
Vi har samlet denne guide til dig med et overblik over adgangskravene og alt, du skal vide om optag via kvote 2 på jordemoderstudiet samt et eksempel på en motiveret ansøgning.
Kom ind på jodermoderstudiet gennem kvote 2
Jordemoderstudiet er kendt som én af de uddannelser med det højeste karaktersnit, da der ikke udbydes mange pladser på studiet årligt.
Til gengæld optages halvdelen af de studerende gennem kvote 1, mens den anden halvdel optages gennem kvote 2. På den måde har du altså forholdvis gode chancer, når du søger ind gennem kvote 2 sammenlignet med andre uddannelser, hvor fordelingen af optag ikke fordeler sig ligeligt.
På de fleste skoler er der både studiestart sommer og vinter på jordemoderuddannelsen, men søger du via kvote 2, skal du altid søge inden d. 15 marts. Når du søger ind på uddannelsen, kan du enten søge sommer- eller vinterstudiestart eller begge dele.
Kvote 2 er for dig, der har en adgangsgivende uddannelse, men er i tvivl om, hvorvidt dit karaktergennemsnit er højt nok, og hvor du har yderligere kvalifikationer, som du gerne vil vurderes på.
Adgangskrav til jordemoderstudiet via kvote 2
I kvote 2 bliver du vurderet på baggrund af en samlet vurdering af dine kvalifikationer og erfaringer. Du bliver kun vurderet ud fra 12 måneders aktiviteter samlet set, men hvis du har mere end 12 måneders aktiviteter, må du gerne kvalificere din motiverede ansøgning med yderligere aktiviteter.
Du vurderes ud fra følgende kriterier ved kvote 2:
For dig med en gymnasial uddannelsesbaggrund
Du skal have bestået bioteknologi A eller biologi A eller kemi C. Derudover bliver du vægtet ud fra:
- Motiveret ansøgning
- Eksamensgennemsnit i den adgangsgivende eksamen samt andre karakterer
- Karakterer i Samfundsfag og Psykologi på C-niveau og Engelsk på B-niveau
- Studierelevant erhvervserfaring af mindst seks måneders varighed
- Udlandsophold eller højskoleophold af mindst tre måneders varighed
- Andre studierelevante aktiviteter som fx frivilligt arbejde
For dig med en social- og sundhedsassistentuddannelse
Du skal have bestået følgende fag på nævnte niveauer:
- Dansk A
- Engelsk B
- Ét af følgende fag: Biologi A eller Kemi C
- Ét af følgende fag: Samfundsfag C eller Psykologi C.
Hvis du ikke har disse fag eller niveauer, kan du undersøge mulighederne for supplering. Udover det nævnte vægtes følgende:
- Motiveret ansøgning
- Studierelevant erhvervserfaring af mindst 6 måneders varighed, som fx arbejde med pleje og omsorg af småbørn, syge, handicappede eller gamle mennesker
- Karakterer i dansk, kemi, naturfag og engelsk
- Andre studierelaterede aktiviteter som fx frivilligt arbejde
For dig med en udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen
Du skal have en godkendt udenlandsk eksamen med Kemi på C- niveau, Biologi på A-niveau eller Bioteknologi på A-niveau.
For dig der ikke opfylder adgangskravene
Hvis du ikke opfylder adgangskravene, kan du søge om realkompetencevurdering (IKV), hvis du kan redegøre for, at du har kvalifikationer, der kan sidestilles med adgangsgrundlaget. Med en positiv kompetencevurdering (IKV) bliver du sidestillet med de fastsatte adgangskrav til uddannelsen, og kan dermed søge ind via kvote 2.
Forslag til uddannelser
Den gode motiverede ansøgning
På jordemoderuddannelsen skal du skrive en motiveret ansøgning og sende med din kvote 2-ansøgning. I denne skal du fortælle noget om dig selv, dine egenskaber og kvalifikationer samt din motivation for at søge ind på uddannelsen.
Din motiverede ansøgning er personlig, hvorfor der heller ikke findes en fast skabelon til, hvordan du skal skrive den. Den må fylde max 2 sider og kan lidt sammenlignes med en jobansøgning. Der er et par gode råd, som du kan følge, når du skal skrive din motiverede ansøgning:
- Beskriv dine kvalifikationer og personlige egenskaber, og hvordan de er relevante for uddannelsen
- Reflekter over nogle bestemte oplevelser eller situationer, der beskriver dig som person
- Fortæl om din motivation for uddannelsen og vis, at du har sat dig ind i, hvad uddannelsen handler om
- Sørg for at vise, hvordan dine erfaringer er relevante i forhold til uddannelsen og træk gerne tråde til studieordningen
- Forklar, hvordan du har forberedt dig på studielivet, og hvordan du føler dig studieegnet
- Sørg for, at du har en klar og veldisponeret ansøgning med en tydelig rød tråd.
Eksempel på en motiveret kvote 2 ansøgning til jordemoderstudiet
I guiden, som du kan downloade, finder du et eksempel på en motiveret ansøgning, baseret på Louise Jensen, der blev optaget på Jordemoderuddannelsen på UCN, på baggrund af sin ansøgning.
Har du brug for hjælp til at skrive din kvote 2 ansøgning? Se vores komplette guide til at skrive en kvote 2 og se en række eksempler her.