Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Guide: Hvordan bliver man indretningsarkitekt?

Du har måske allerede forsøgt at finde svaret, hvis du drømmer om at arbejde med indretning. Vi giver dig overblikket i guiden her.

Hvordan bliver man indretningsarkitekt?

Er du kreativt anlagt, og giver det dig et kick at beskæftige dig med æstetik og indretning? Så er det måske noget for dig at blive indretningsarkitekt - måske har tanken allerede strejfet dig?

Men hvordan bliver man indretningsarkitekt og hvad indebærer jobbet som indretningsarkitekt egentlig? Få svaret i denne guide. 


Som indretningsarkitekt vil det bl.a. være din opgave at designe oplevelsen af boligen eller rummet ved hjælp af farver, materialevalg, belysning og møbler.

Dit arbejde som indretningsarkitekt kan tage udgangspunkt i et privat hjem såvel som en mindre privat virksomhed, hoteller, institutioner eller lignende. Faget favner derfor som udangspunkt bredt, men du kan naturligvis godt specialisere dig og finde lige præcis den niche af faget, der interesserer dig mest.

Hvordan bliver man indretningsarkitekt

Der er flere forskellige indgangsvinkler til din fremtid som indretningsarkitekt. I sig selv er titlen som indretningsarkitekt ikke en beskyttet titel, så man kan i princippet kalde sig "indretningsarkitekt", hvis man beskæftiger sig med indretning og lignende. 

Selvom titlen ikke er en beskyttet titel, er det alligevel en rigtig god idé at investere i en relevant uddannelse, inden du kaster dig ud i en karriere som indretningsarkitekt. På de forskellige relevante uddannelser får du nemlig en masse viden med dig, og du vil blandt andet lære om lysets påvirkning, farver, møbelplacering, materialevalg og meget mere. Hvordan forløbet er bygget op, afhænger naturligvis af den enkelte uddannelse.

Uanset hvad, er det dog en rigtig god idé at investere i en uddannelse indenfor området. Herigennem får du nemlig - som nævnt - en masse ny viden, du opnår en række kvalifikationer og kompetencer, og du får et papir på, hvad du kan.

Har man en relevant uddannelse, kan det desuden også være lettere at få foden indenfor og få et job i branchen, hvilket selvfølgelig er endnu en god grund til at tage en uddannelse, inden du kaster dig ud i drømmekarrieren med indretning.

"The details are not the details. They make the design."

– Charles Eames

Som du måske kan fornemme er der derfor også forskellige veje mod dit mål om at blive indretningsarkitekt. Du kan se alle uddannelser inden for indretning her og vælge den uddannelse, der passer bedst til dig.

Du kan også læse med herunder for at få specifikke eksempler på relevante uddannelser, hvis du drømmer om at beskæftige dig med indretning i fremtiden, og sidder med spørgsmålet "Hvordan bliver man indretningsarkitekt?":

  • Leder du efter en uddannelse, der er bygget op som fjernstudium, kan du kigge på Dansk Indretningsuddannelse.

    Her får du en uddannelse med praksisnært materiale, hvor du blandt andet kan se frem til step by step vejledning i digitale tegneprogrammer samt undervisning i stillære, styling og dekoration. Materialet på uddannelsen er dynamisk og opdateres hele tiden med nye trends og tendenser.

    Uddannelsen består af 29 moduler med to indlagte prøver. Når du har været igennem alle moduler og bestået begge prøver, får du et diplom og en karakterliste, som bevis på din deltagelse og færdiggørelse af uddannelsen. Grundet opbygningen har du selv indflydelse på uddannelsens varighed.

  • Du kan også vælge at tage din uddannelse hos Det Kongelige Akademi.

    Her kan du tage en bachelor i Design, hvor du kan specialisere dig inden for visuelt design og interaktion eller inden for produktdesign med fokus på enten møbeldesign, rum og materialer eller beklædningsdesign og tekstil.

    Når du er færdig med din bachelor kan du vælge at læse videre på deres Kandidatuddannelse i design, hvor du fordyber dig i din valgte specialisering. Det er med andre ord her du virkelig kan forme din fremtid.

    Vælger du denne retning, kan du være klar til en karriere som indretningsarkitekt på 3-5 år.

  • En uddannelse hos IndretningsAkademiet kan også føre dig tættere på din drøm om at arbejde med indretning.

    Her kan du tage deres Indretningsarkitekt uddannelse via fjernundervisning. Det kan for eksempel være for dig, der har brug for en fleksibel mulighed for at tage en uddannelse, men samtidig har brug for individuel feedback, hjælp og vejledning. Her består uddannelsen af 30 lektioner, som er fordelt på tre semestre. Når alle 30 lektioner er gennemført, og du har bestået de tre afsluttende semesterprøver, og en eksamensopgave, kan du begynde din karriere som indretningsarkitekt.

    Denne uddannelse tager 2-4 år, alt efter hvor meget tid du vælger at bruge på dit studie i din hverdag.

  • Hvis du er tiltrukket af den fleksible uddannelsesform kan du også kigge i retning af Lundstyle.

    Her kan du tage uddannelsen til boligstylist, hvor du bliver klædt på til at indrette og style alle rum i boligen. Du lærer alle de grundlæggende Indretningsprincipper, farvelære, møbel lære, dekoration, tegneprogrammer mm., ligesom du lærer, hvordan du rent praktisk arbejder som boligstylist og hvordan du formidler din ide til kunden.

    Boligstylist uddannelsen hos Lundstyle er 100% online og fordelt over 12 moduler, der er smæk fyldt med viden, teori, videoer og øvelser. Grundet uddannelsens opbygning har du selv indflydelse på varigheden.
  • Du kan også kigge på Nordic Online Academy, hvis du drømmer om en kreativ karriere.

    Her kan du tage din uddannelse som indretningskonsulent online, så du kan studere når du vil, hvorfra du vil og i dit helt eget tempo. Under uddannelsen vil du blive klædt på til at kunne drive store og små indretningsprojekter i fremtiden, som enten ansat eller selvstændig.

    Med uddannelsen kommer du igennem hele paletten fra grundlæggende designhistorie, materialelære, farvelære, styling og til hvordan du møder kunden i øjenhøjde og giver dem den bedst mulige rådgivning ud fra deres behov og ønsker.

    Indretningskonsulent uddannelsen hos Nordic Online Academy er opbygget omkring 9 overordnede moduler og i alt 36 underliggende afsnit. Grundet opbygningen har du selv indflydelse på uddannelsens varighed.

  • Du kan også vælge at tage din uddannelse hos udbyderen School of Interior Design Copenhagen.

    Her tager du først uddannelsen som Indretningskonsulent, der tager 2 år. 70% af skolens studerende gennemfører dog uddannelsen på 1½ år. Herefter kan du tage overbygningen som Indretningsarkitekt, hvor du får bygget videre på din viden. Overbygningen tilbydes udelukkende, hvis man har gennemført og bestået uddannelsen til Indretningskonsulent. Overbygningen tager 2 år, men kan gennemføres hurtigere. 

    Vælger du denne vej, og vælger du både at uddanne dig til Indretningskonsulent og Indretningsarkitekt, lyder den normerede studietid på 4 år samlet


Et tomt rum er en historie, der venter på at blive fortalt

Hvad laver en indretningsarkitekt

Som indretningsarkitekt er det din opgave at indrette bygninger og rum af enhver slags. Du vil for eksempel skulle designe oplevelsen af boligen eller rummet ved hjælp af farver, materialevalg, belysning og møbler. Det kan for eksempel være:

  • Hoteller
  • Butikker
  • Restauranter
  • Hospitaler
  • Institutioner
  • Private hjem

Arbejdsområdet spænder derfor bredt. Det kan, som du kan se ovenfor, være alt fra butikker, som behøver hjælp til deres indretning eller indretning af hoteller eller restauranter - for eksempel i forbindelse med renovering eller opførsel af hotellet. Men det kan også være hospitaler, skoler og andre institutioner, der kan række ud efter din hjælp.

Den ene uge kan du altså stå overfor en opgave, hvor du er ude i et privat hjem. Den anden uge kan du stå overfor en opgave, hvor du skal få indretningen i en butik til at matche butikkens eksklusive brand. Den tredje uge skal du få et plejehjem til at virke hjemligt og hyggeligt, og i den fjerde uge skal du indrette et nyopført hotel. Med en relevant uddannelse lærer du som indretningsarkitekt at navigere i disse forskellige opgaver, og hvordan du løser de forskellige udfordringer. Det ses dog hos nogle indretningsarkitekter, at de vælger at specialisere sig inden for deres egen niche. 

Uanset dit speciale eller din niche, er det dog fælles for denne beskæftigelse at du vil designe rum og skabe oplevelser for atmosfærer, som personer opholder sig i. Det kan bl.a. være gennem farver, materialevalg, belysning, møbler etc. 

At indrette et privat hjem, lokalerne i en virksomhed eller offentlige bygninger er dog ikke bare at sammensætte møbler og farver efter smag og stil. Der er brug for indretningsarkitekter, der både har forståelse for design, teknologi og arbejdsmiljø. Med en indretningsarkitekt uddannelse skal du have både de kunstneriske og dekorative sider af indretningen i fokus, og de sociale, arbejdsmæssige og teknologiske forhold ved rummet.

Som indretningsarkitekt skal du altså kunne sætte dig ind i brugen og oplevelsen af flere forskellige typer af rum, så de kan indrettes på den mest hensigtsmæssige måde i forhold til deres tiltænkte anvendelse, funktion, økonomi og udtryk. Igen - der er stor forskel på, om du indretter et privat hjem, eller om du indretter et hotel, en restaurant eller et hospital.

Hvad tjener en Indretningsarkitekt

Ja, hvor meget tjener en Indretningsarkitekt egentlig? 

Din indkomst som indretningsarkitekt varierer blandt andet i forhold til dine ansættelsesvilkår, samt om du er nyuddannet eller om du har mange års erfaring i faget. Som du kan se i vores Job & Løn sektion, var gennemsnitslønnen for en dekoratør eller indretningsarkitekt i 2019 på 27.651 kroner. Det afhænger som sagt både af, om du er nyuddannet, eller om du har mange års erfaring, samt om du er ansat privat eller gennem staten. 

Værd at vide om uddannelsen til Indretningsarkitekt

Du vil måske også se en Indretningsarkitekt betegnet som:

  • Indretningskonsulent
  • Indretningsdesigner
  • Dekoratør
  • Boligstylist
  • Indendørsarkitekt

Afhængigt af hvem du spørger, dækker disse betegnelser meget over det samme - i hvert fald helt overordnet. 
Med det på plads er der nogle ting, der er værd at vide, i din søgen efter en uddannelse som Indretningsarkitekt:

  • Retten til SU
    De fleste relevante uddannelser er private udbydere/uddannelser.
    Ved disse uddannelser hos private udbydere har du desværre ikke ret til SU.

  • Finansiering af uddannelsen
    De uddannelser, der er private uddannelser, skal du selv finansiere.
    Prisen for uddannelsen kan du se hos den enkelte udbyder.

  • Uddannelse eller ikke uddannelse?
    Som vi tidligere har nævnt er Indretningsarkitekt ikke en beskyttet titel, så du kan i princippet sagtens være autodidakt. Det kan dog være en god ide at tage en relevant uddannelse. Både grundet den viden og kompetencer du får, men også da det i mange tilfælde kan gøre det nemmere at finde job, når du har et decideret bevis på dine kompetencer.

Dine fremtidsmuligheder

Hvis du uddanner dig til Indretningsarkitekt kan du for eksempel forvente at arbejde i en møbelforretning, hos en arkitekt tegnestue, in-house i en virksomhed eller blive ansat som indretningsarkitekt i eksempelvis en konsulentvirksomhed, der beskæftiger sig med indretningsopgaver. Dog er rigtig mange indretningsarkitekter selvstændige, og det er vigtigt at vide, når du overvejer at uddanne dig inden for dette fag.

Find din uddannelse og start drømmen som indretningsarkitekt her

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer