Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Udveksling

Tag på udveksling og skab minder for livet. Udveksling er en fantastisk mulighed for dig, som har lyst til at gøre noget anderledes og opleve noget helt nyt. Udvekslingsophold skaber minder og venner for livet, samt giver dig mulighed for at kombinere dit studie med rejser.
Filtrer efter
Studieretning
Uddannelsestype
Sted
Uddannelsesform
Vis alle filtre
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-20 af 169
1
2
3
4
...
9
Annoncer

Populære kategorier

Populære steder

Reportage

Udveksling

Du kan vælge at tage på udveksling på forskellige tidspunkter i løbet af din studietid. F.eks. er der mange, som gør det i 9. eller 10. klasse eller i et semester i løbet af deres videregående uddannelse. Der er mange fordele ved udveksling og også mange ting, du skal huske, hvis du overvejer at gøre det. Her kan du læse generelt om forskellige typer af udveksling og få et overblik over de ting, du skal huske op til dit udvekslingsophold.

Udveksling i 9. eller 10. klasse

Hvis du tager på udveksling i 9. eller 10. klasse, kan du få en fed oplevelse ved at f.eks. gå på en amerikansk high school og finde ud af, om det virkelig er sådan, som man ser det på film.
Et udvekslingsophold i 9. eller 10. klasse koster penge, og du skal derfor også undersøge grundigt hvilket bureau, der matcher dine behov bedst muligt.  

Derefter skal du vælge hvor du gerne vil på udveksling til. Der er både muligheder for udveksling til Australien, USA, England. Som dansker, der er blevet undervist i engelsk siden tidlig alder i folkeskolen, er det oftest lettere at komme på udveksling til engelsk talende lande. Men du kan også sagtens tage til Frankrig eller Tyskland, hvis du er så god til det pågældende sprog, at du kan følge med i undervisningen.
Inden du tager på udveksling til dit drømmeland, skal du tage en sprogtest, som bedømmer, om du har sprogkundskaberne, der skal til for at følge undervisningen. Du skal dog ikke være bekymret for ikke at bestå – en stor del af udvekslingen er også at lære et sprog bedre at kende, og derfor er kravene ikke urimelig høje.

Hvis du tager på udveksling efter 9. eller 10. klasse, får du også en enestående mulighed for at lære dig selv bedre at kende, samt at finde ud af, hvordan det er at stå på egne ben uden sine forældres hjælp. Du skal højst sandsynligt bo hos en venlig værtsfamilie, som er søde og rare, og det gør, at du kan føle dig tryg i et fremmed land, men det er stadig noget helt andet, end at bo sammen med sine egne forældre. Derudover får du også en fantastisk chance for at skabe venskaber, der kan vare hele livet, hvis du er god til at pleje dem.

Udveksling på videregående uddannelser

Læser du på en videregående uddannelse har du ofte mulighed for at tage på udveksling i et eller to semestre og bruge de ECTS point, som du selv kan få lov at bestemme over.

Mange videregående uddannelser har samarbejdsaftaler med andre universiteter i verden gennem organisationer som f.eks. Erasmus. Nedenfor kan du se de trin, du skal gå igennem fra den dag, du beslutter, du vil på udveksling, til den dag du bliver optaget. Der kan selvfølgelig være enkelte tilfælde, hvor listen ikke gør sig gældende, da uddannelsesinstitutioner i Danmark har forskellige udvekslingsregler og -aftaler.

  1. Find ud af hvornår der er deadline på din ansøgning til en udvekslingsplads.

  2. Undersøg hvilke universiteter eller andre uddannelsesinstitutioner din skole har aftaler med, og udse dig den, som passer dig bedst. Ofte skal man i en ansøgning om udveksling lave en prioriteret liste af tre.

  3. Udfyld en ansøgning til din ønskede udvekslingsplads og send den af sted inden deadline. Ofte skal der en del research til for at kunne udfylde din ansøgning korrekt, da der generelt er et felt, du skal udfylde med de fag, du håber på at tage på din udveksling. I denne fase af din ansøgnings-proces, kan det derfor være en god idé, at kontakte en studievejleder eller en fra det internationale kontor på din skole. De kan ofte hjælpe dig med at navigere rundt på universiteternes hjemmesider, samt vurdere om de fag du vælger, vil blive forhåndsgodkendt.

  4. Hvis du bliver tildelt en plads på et samarbejdsuniversitet, bliver du indstillet til en af de skoler, du havde søgt om. Her skal du ofte sende endnu en ansøgning til det udenlandske skole og vedlægge relevante dokumenter såsom karakterudskrift og dokumentation af dine engelske kundskaber. De fleste universiteter kræver også, at du tager en sprogtest, for at sikre at du kan følge med i undervisningen.
    Selvom du bliver tildelt en udvekslingsplads, er du dog ikke 100% sikret en plads på værtsskolen – men du er rigtig godt på vej.

  5. Når du finder ud af, at du er optaget på værtsskolen, skal du i gang med at søge forhåndsgodkendelser. En forhåndsgodkendelse af de fag, du vil læse i løbet af dit udvekslingsophold, sikrer dig, at du kan få overført merit kan få ECTS point, og dermed være sikker på, at din udveksling er en del af din uddannelse, og ikke noget du gør udover din uddannelse. Derfor er det meget vigtigt at have underskrevede forhåndsgodkendelser, inden du tager afsted.
    For at få forhåndsgodkendelser kræver det, at du vælger fag, som ligger inden for et relevant felt i din uddannelse.

  6. Hvis du rejser med Erasmus er der nogle ekstra krav, du skal møde, for f.eks. at modtage det legat Erasmus-studerende får. Du skal f.eks. udfylde en Learning Agreement og en Grant agreement. Disse krav kan du høre meget mere om på din skoles intranet eller hos en studievejleder.

  7. Visum og opholdstilladelse: Når du skal opholde dig i et land i flere måneder skal du bruge et visum eller en opholdstilladelse. Du vil ofte modtage information fra den skole, du skal på udveksling til, om hvordan du skal bære dig ad ift. Ansøgning om visum. Hvis ikke kan du kontakte ambassaden.

Jeg vil selv arrangere min udveksling

Hvis du ønsker at tage på udveksling til et land eller et universitet, som ikke er dækket af Erasmus, kan du vælge at arrangere det selv. Det er en større opgave, da du så selv skal stå for al kontakten med værtsskolen, samt undersøge om du kan få semestret betalt af den danske stat. Alle uddannelser i Danmark og i udlandet koster et bestemt beløb per semester, men i Danmark betaler staten. Hvis du skal på udveksling, og du selv arrangerer det, skal du finde ud af, hvor meget et semester på din uddannelse i Danmark koster, og finde ud af om det beløb også dækker prisen for et semester på den skole i det land, du ønsker. Hvis ikke kan du nogle gange blive nødt til at betale resten selv, med mindre din skole i Danmark vil allokere flere penge til dig på det pågældende semester. Hvis du vælger selv at arrangere dit udvekslingsophold, kan ansatte på det internationale kontor på din skole være meget behjælpelige.

Er du stadig i tvivl om udveksling?

Hvis du stadig er i tvivl, om du vil på udveksling, så kast et blik på listen herunder, der opsummerer alle fordelene ved at tage på udveksling:

  • Du møder mennesker og venner
  • Du udvider din horisont
  • Du lærer at stå på egne ben
  • Du stifter bekendtskab med en ny kultur og anderledes læring
  • Du får lov at bo i en anden by i et andet land
  • Du bliver bedre til sprog
  • Du forbedrer dit CV