Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Filtrer efter
Journalistik
Uddannelsestype
Sted
Uddannelsesform
Vis alle filtre
Sådan sorterer vi søgeresultater
Vil du vide mere om, hvordan vi sorterer vores resultater? Læs mere om, hvordan vi rangerer uddannelser i søgeresultaterne.
Viser 1-3 af 3
Annoncer

Gravejournalist eller kommunikationsrådgiver?

Der har aldrig været mere information i verden, som lige nu! Mængden af fake news og uvæsentligt indhold bombarderer vores skærme. Derfor er det ekstra vigtigt i vores tid at have uddannede journalister, der er skarpe formidlere af viden. Som journalist skal du være god til at stille de rigtige spørgsmål. Du skal turde at være kritisk til verden omkring dig, og nysgerrig på andre menneskers historie. Det er en livsstil der ofte indebærer korte deadlines og meget tekstarbejde. Men du skal også have mod på at arbejde med forskellige formater, fx video eller podcast. Læs mere her om de forskellige uddannelsesmuligheder du har, hvis du drømmer om at blive journalist.

Journalistuddannelsen

Hvad lærer du på en uddannelse i journalistik

Der er mange forskellige typer uddannelser og kurser, men overordnet vil du få viden i:

  • Interviewteknik – lær hvordan du stiller de gode spørgsmål og analysere et interview
  • Vinkling – Lær at sortere, udvælge og vinkle dit stof, så du får den bedste historie
  • Research – Lær at researche gennemarbejdet, kritisk og grundigt
  • Formidling - Lær at formidle – både på skrift, video, foto og gennem lyd.

Journalistuddannelsen

Mange kender primært journalistuddannelsen på Danmarks medie-og journalisthøjskole i København og Århus. Det er to uddannelser, hvor optaget ikke er ret stort i forhold til mængden af ansøgere. Det er den klassiske vej at gå med en kandidatuddannelse, hvor du får den beskyttede titel som journalist.

Optagelsesprøve i journalistik

Der er ikke noget adgangskrav i forhold til karaktergennemsnit, til gengæld skal du bestå en optagelsesprøve. Prøven varierer hvert år, men oftest bliver der testet i 3 kategorier: grundlæggende viden, analytiske evner og kreative evner. Det kan fx være en multiple choice-test i sprog, samfund eller logisk tænkning, tekstlæsning og en selvstændig kreativ opgave, som fx at skulle lave en video.

Kommunikationskurser og studier

Med en kandidatuddannelse i journalistik har du gode karrieremuligheder, da det er en af de mere anerkendte uddannelser, men der er også andre veje at gå.Hvis du drømmer om at arbejde med formidling og kommunikation, så er der et hav af uddannelser der kan give dig samme type job på den anden side af endt uddannelse. Det kan både være i mediebranchen, reklamebureau, kommunikationsafdelinger eller fx digital journalistik i større virksomheder.

Der er også mange bacheloruddannelser i udlandet, inden for kommunikation og journalistik. En god ide, hvis du fx drømmer om at arbejde med international journalistik. Du kan også specialisere dig i forskellige emner såsom sportsjournalistik eller politisk journalistik.

Højskole i journalistik

Der findes flere højskoler du kan tage på og finde ud af om kommunikation, journalistik, politik eller formidling er noget for dig. Det er en god måde at forberede sig til uddannelse, samtidig med at man får en oplevelse for livet.

Ofte vil højskolen tage udgangspunkt i forskellige temaer og felter såsom politik, klima osv. Det er med til at danne dig, og give dig en bred viden samtidig med at du lærer hvordan man udtrykker sig kreativt.

Karriereveje inden for journalistik

Der er mange journalister, som arbejder på forskellige tv-kanaler, uge-og dagblade, mediekoncerner eller kommunikationsvirkomsheder. Der kan du både arbejde med flere platforme og formater som web, sociale medier, mobil, print, tv osv.

Der er også nogle der bruger deres sproglige ekspertise som forfattere eller arbejder freelance med artikler osv.

Man kan også specialisere sig i fx politik, og blive politisk rådgiver, kommentator osv.