Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Bliv journalist - din guide til optagelsesprøven

Drømmer du om at blive journalist? Vi guider dig gennem optagelsesprøven på SDU og Journalisthøjskolen. Læs mere i guiden her.

Bliv journalist - din guide til optagelsesprøven

Har du næse for den gode historie, styr på grammatikken, og er du nyhedsjunkie med hukommelse som en elefant? Så er du allerede godt klædt på til en fremtid som journalist. Den sidste hurdle er at komme gennem nåleøjet til optagelsesprøven på journalistuddannelserne på Syddansk Universitet eller Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Her guider vi dig gennem optagelsesprocessen på de danske journalistuddannelser på SDU og DMJX. Derudover kommer vi også med tre gode råd til, hvad du skal være særligt opmærksom på, før du søger ind på en af journalistuddannelserne.


Tre tips til dig, der vil være journalist

Har du sprogligt talent, styr på grammatikken og næse for at grave den gode historie frem? Vi har samlet tre gode råd, der booster din forberedelse til optagelsesprøverne på landets journalistuddannelser:

#1: Bliv nyhedsjunkie og hav styr på dagsordenerne

Som journalist skal du ikke bare være god til at skrive. Du skal også have styr på, hvad der rører sig på de politiske dagsordener i indland og udland - og du skal have sans for, hvilken vej vinden blæser i befolkningen, når et emne er hot i samfundsdebatten. Dermed er det også vigtigt, at du som journalist har indsigt i samfundsforhold. At du har evnen til at analysere og vurdere, hvad der foregår i verden omkring os såvel som i medierne. Udover det er det vigtigt, at du besidder evnen til at tænke kritisk. 

Som aspirant til journalistuddannelsen skal du derfor forberede dig på en fremtid, hvor nyheder, aviser, online medier, radio, tv etc. er en helt naturlig del af din hverdag. Derfor er det også en god idé, hvis du allerede i god tid før du siger ind på uddannelsen har en finger i jorden, og læser, ser og lytter alt hvad du kan. 

Dette vil give dig en god allround viden, og du vil samtidig have en fornemmelse af, hvordan de forskellige journalistiske formater er skruet sammen. Det er også en rigtig god idé at træne dine egne journalistiske talenter ved fx at skrive nyhedsreferater af tv-debatter og gribe enhver chance for at skrive journalistisk.

#2: Tag et kursus i journalistik

Der er benhård konkurrence om pladserne på journalistuddannelserne i Danmark. Derfor kan det også være en rigtig god idé at forberede dig lidt - for eksempel gennem et kursus. Faktisk vælger cirka en tredjedel at tage et kursus i journalistik på højskole, inden de søger ind på journalistuddannelsen.

Udbuddet varierer fra højskole til højskole, men der er en del højskoler, der har intensive forberedelseskurser til journalistuddannelsen, som klæder dig godt på. Blandt andet ved hjælp af undervisning i journalistisk vinkling, reportage samt en række konkrete redskaber, der kan forberede dig og hjælpe dig fremadrettet.

Har du ikke mulighed for at tage på højskole, er der også flere aftenskoler og daghøjskoler, der tilbyder journalistkurser.

Se journalistkurser på højskoler her

#3: Prøv tidligere års optagelsesprøve til journalistuddannelsen

I tiden op til din optagelsesprøve til journalistuddannelsen er din forberedelse alfa og omega for dine chancer for at komme videre. Brug derfor tid på at sætte dig ind i, hvad der skal ske på dagen og test dig selv ved at prøve kræfter med tidligere års optagelsesprøver.

Her kan du bl.a. prøve den berygtede videnstest og få et fingerpeg om, hvor godt inde i samfundsforhold du er. Du kan også tjekke, om du har godt nok styr på sproget og grammatikken. Vil du have helt styr på kommareglerne og det danske sprog, er der et væld af online tests. Tjek f.eks. Dansk Sprognævns hjemmeside ud.

Sådan foregår optagelsesproceduren på Journalisthøjskolen

Det absolut første step i din rejse mod at blive optaget på Journalistuddannelsen på DMJX er at sende din ansøgning via optagelse.dk. Ansøgningsfristen er den 15. marts kl. 12.00 – uanset om du ønsker at starte på Journalistuddannelsen i september eller februar. Det kræver ingen bestemt uddannelse at blive optaget på Journalistuddannelsen, men alle ansøgere skal til den årlige optagelsesprøve.

Optagelsesproceduren til Journalistuddannelsen på DMJX kan være forskellig fra år til år. I 2024 bestod optagelsesprøven til Journalistuddannelsen af i alt fire trin. Du skal udføre alle opgaver undervejs for at kunne gå videre til næste trin.

I 2024 lød trinene som beskrevet nedenfor:

Trin 1 - Spørgeskema

  • Du modtager et link til spørgeskemaet på mail. Der er cirka 15 spørgsmål.
  • Du modtager også en vejledning til, hvordan du besvarer og afleverer opgaven.

Trin 2 - Videoopgave

  • I trin 2 skal du lave og uploade en video på maks. 1 minut, mens du sidder alene ved din computer.  
  • Som forberedelse får du materiale fra DMJX. Du skal sætte ca. en time af til at læse teksterne. Emnet får du først, når opgaven skal løses.

Opgaven bedømmes, og de ca. 725 bedste ansøgere går videre til trin 3, den skriftlige prøve.

Trin 3 - Skriftlig prøve

  • I trin 3 skal du løse en række opgaver med pauser imellem. Opgaverne har forskellig længde. Du får først nærmere besked om det konkrete antal opgaver og deres indhold på selve dagen.  
  • Som forberedelse skal du anskaffe og læse bogen “Hvorfor stiger uligheden – og hvad gør vi ved det?”.

Kun ansøgere, der har bestået alle opgaver i den skriftlige prøve, kan blive inviteret til trin 4, som er en samtale. De ca. 350-400 bedste fra trin 3 inviteres til samtalen.

Trin 4 - Samtale

  • I trin 4 skal du til samtale. Det foregår på DMJX i Aarhus og varer i alt ca. en halv time. 
  • Under samtalen vil du møde flere interviewere.

Bemærk, at alle opgaver i alle trin skal besvares på dansk. 

Hvem kommer til optagelsesprøve?

Optagelsesproceduren til journalistuddannelsen er en længere proces, der har ændret sig over tid. I dag består optagelsesprøven samlet set af fire trin, som vi har beskrevet ovenfor. Hele processen er en slags udskillelsesløb, hvor flere ansøgere sorteres fra efter hvert trin.

For eksempel er trin 3 i optagelsesprøven en skriftlig prøve, der foregår på DMJX i Aarhus. At have ansøgt er dog ikke automatisk ligmed, at du skal til denne del af optagelsesprøven. Opgaven i trin 2 bliver nemlig bedømt, og det er kun de cirka 725 bedste ansøgere fra dette trin, der går videre til trin 3 - den skriftlige prøve.

Efter trin 3 er der trin 4, som består af en samtale. Kun ansøgere, der har bestået alle opgaver i den skriftlige prøve, kan blive inviteret til trin 4. De ca. 350-400 bedste fra trin 3 inviteres til samtalen. Forløbet kan derfor føles langt, da der går cirka fire måneder fra du har afsendt din ansøgning, til du reelt ved om du er optaget. Dette er vel og mærke, hvis du kommer gennem nåleøjet og kommer gennem hele processen med alle fire trin.

Hvordan foregår optagelsesprøven på journalistuddannelsen?

Den skriftlige prøve på journalistuddannelsen på DMJX ændrer sig fra år til år. Dermed er det svært at spå om både form og indhold. Dog er det altid gældende, at optagelsesprøven til Journalistuddannelsen tester de kompetencer, der kræves for at være studerende på uddannelsen. Derfor er det også som hovedregel - de samme kompetencer, der testes hvert år.

Dette gælder for eksempel evnen til at analysere og forholde sig kritisk. Derudover testes din viden om samfundet, det danske såvel som det internationale. Ydermere testes det, om du har styr på det danske sprog. Det kan for eksempel være kommasætning, retskrivning og lignende. 

Som DMJX selv skriver på deres hjemmeside, har opgaverne forskellig længde. Du får først nærmere besked om det konkrete antal opgaver og deres indhold på selve dagen for den skriftlige prøve.

Hvad sker der efter optagelsesprøven?

Dine besvarelser fra optagelsesprøven vil blive gennemgået af kyndige fagfolk. Kun ansøgere, der har bestået alle opgaver i den skriftlige prøve, kan blive inviteret til trin 4, som er en samtale. De ca. 350-400 bedste fra trin 3 inviteres til samtalen.

Hvordan foregår optagelsessamtalen på journalistuddannelsen?

I trin 4 skal du til samtale. Det foregår på DMJX i Aarhus og varer i alt ca. en halv time. Under samtalen vil du møde flere interviewere. Efter samtalen er der en samlet vurdering af indtrykket fra samtalen sammenholdt med resultatet af dine øvrige opgaver. Du får svar på, om du er optaget eller tilbudt en standby-plads den 26. juli, og svaret sendes til din e-Boks.

Hvor mange kommer ind på Journalisthøjskolen?

Cirka halvdelen af dem, der slipper igennem nåleøjet til optagelsessamtale får tilbudt en plads på journalistuddannelsen eller en standby plads. Får du tilbudt en standby-plads, betyder det, at du kommer på en prioriteret venteliste og får tilbudt en studieplads, hvis der er andre, der falder fra. Du er sikret optagelse på Journalistuddannelsen, hvis du tager imod tilbuddet om en standby-plads.

Sådan bliver du optaget på journalistuddannelsen på SDU

For at komme ind på uddannelsen til journalist på SDU, skal du have en gymnasial eksamen med Dansk A, Engelsk B, Historie B, Idéhistorie B, Samtidshistorie B eller Samfundsfag B. Du søger ind via www.optagelse.dk, hvor du desuden skal vedhæfte en motiveret ansøgning og CV.

Hvad skal jeg have med i min motiverede ansøgning?

Hvert år modtager SDU over 400 motiverede ansøgninger til journalistuddannelsen. Du skal derfor være knivskarp og huske at holde dig indenfor maksimalt 1,5 A4 sider. Hellere hold det kort og præcist med det vigtigste først. Når din motiverede ansøgning bliver vurderet, vil der blive set på:

  • Din kreativitet
  • Din formuleringsevne
  • Dine interesser
  • Din tidligere beskæftigelse

Husk også, at du skal beskrive din motivation for uddannelsen og hvem du er. Du kan få inspiration til din motiverede ansøgning i dette eksempel.

Hvordan foregår den skriftlige prøve på journalistuddannelsen?

På dagen for den skriftlige prøve er du i gang fra morgen til sen eftermiddag. Typisk foregår den skriftlige prøve mellem kl. 9 og kl. 17. Du må ikke have nogle hjælpemidler med, så husk at være velforberedt.

Selve prøven tester dine evner inden for følgende områder: 

  • Beherskelse af det danske sprog 
  • Paratviden om generelle og almene samfundsforhold
  • Analyse og refleksion over et givent tema 

Den skriftlige prøve består af tre delprøver:

  • Sprogtest 
  • Videnstest
  • Analyseprøve

Inden du kommer til den skriftlige prøve kan det være guld værd at øve dig på prøverne fra tidligere år. Her kan du få en fornemmelse af niveauet og formuleringen af opgaverne, så du kan bruge tiden optimalt og gå til opgaverne med det samme.

Hvad sker der til optagelsessamtalen på SDU?

Optagelsessamtalen er en dialog på ca. 20 minutter med udgangspunkt i det, du har skrevet i din motiverede ansøgning og CV. I samtalen vil I også komme omkring en aktuel politisk diskussion, som man kender fra medierne, din motivation for uddannelsen og om du er parat til at påbegynde uddannelsen.

Hvordan fordeles pladserne på journalistuddannelsen på SDU?

Efter samtalerne vil de 100 journalistspirer, som har fået flest point, få tilbudt en plads på journalistuddannelsen. Fordeling af pladser sker på baggrund af resultaterne af både den skriftlige prøve og optagelsessamtalen.

Læs journalistik på RUC

Drømmer du om at blive journalist, kan du også vælge at læse journalistik på Roskilde Universitet. Her kan du læse journalistik som et tilsagn til din bachelor i Humanistiske, Samfundvidenskablige eller Naturvidenskabelige studier. Her er der ikke optagelsesprøver, og du skal derfor søge om optagelse gennem kvote 1 eller kvote 2 som ved andre studier. 


Annoncer