Er du nyhedsjunkie, grammatiknørd eller storyteller? Kom igennem nåleøjet til journalistuddannelsen, med vores samlede guide her - nederst finder du et eksempel på en motiveret ansøgning.
Som journalist skal du have fingeren på pulsen, være knivskarp i din kommunikation, og præcis i din indsamling og videreformidling af informationer. På uddannelsen lærer du at bearbejde indhold, hvordan du formidler til din målgruppe, og hvilket format der er optimalt til din fortælling.
Journalistuddannelsen er kendt for at have en utrolig svær optagelsesprøve du skal igennem. Derfor skal du også søge ind i marts, da alle skal igennem prøven. Alt efter hvor du søger ind henne, er der forskellige krav til din ansøgning.
Det kræver altså lidt ekstra, at komme ind via kvote 2 på journalistuddannelsen, som du skal være klar på fra starten. Derfor har vi lavet en guide til det du skal huske, når du skriver din motiverede ansøgning, som er første stop i den ansøgningsproces.
Søg kvote 2 og kom ind journalistuddannelsen
Hvis du ønsker at starte din uddannelse på journalistuddannelsen, er der en række adgangskrav og aktiviteter du bliver vurderet ud fra. Du kan tage uddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Syddansk Universitet, der begge kører med optagelsesprøver, samt RUC, som har en lidt anderledes udgave af journalistuddannelsen, hvor du både kan søge ind via kvote 1 og via kvote 2.
Det betyder, at du på RUC kan blive optaget via dit gennemsnit, hvor du på DMJX og SDU skal igennem en prøve. På DJMX er optagelsesproceduren delt op i fire trin, hvor trin 3 er en skriftlig prøve. På SDU skal du indsende dit CV samt motiveret ansøgning. Næste trin er en skriftlig prøve, og udover denne prøve bliver du også kaldt ind til en optagelsessamtale.
Læse meget mere om optagelsen her
Optagelse ved Journalistuddannelsen på SDU
Når du søger journalistuddannelsen på SDU skal du indsende både CV og motiveret ansøgning. Ud fra dette, bliver du indkaldt til en skriftlig prøve, og hvis den går godt, en optagelsessamtale.
Den skriftlige prøve består af en sprogtest, paratvidentest og en analyseprøve. Her bliver du testet i din beherskelse af det danske sprog, paratviden om almene samfundsforhold og analyse af et givent tema. På baggrund af den skriftlige prøve indkaldes ca. 200 af de bedste til en optagelsessamtalen. Det er en dialog på 20 min. om dig selv, og det har du skrevet i din motiverede ansøgning.
Herefter udvælges de meste kvalificerede ansøgere, på baggrund af en helhedsvurdering. Ud af de ca. 200, er der 100 der får tilbudt en plads.
Eksempel på en motiveret kvote 2 ansøgning til journalist
Som du kan læse ovenfor, er den motiverede ansøgning altså første skridt i din ansøgning til SDU. Derfor er det vigtigt at den står knivskarp. Din ansøgning skal være selvstændigt formuleret, og give et indtryk af dig som person, din modenhed og egnethed til uddannelsen.
På SDU må den motiverede ansøgning max fylde 1,5 side, og du skal tænke på den som en jobansøgning. Herunder finder du et eksempel på en motiveret ansøgning. Eksemplet er baseret på Kristina Kristensen, der blev optaget på journalistisk på SDU, på baggrund af sin ansøgning.
Kristina søgte ind på journalistisk på SDU. Hun sætter bl.a. fokus på:
- Hvem hun er som person, og hendes udvikling
- Hendes erfaring med forfatterværksted på højskole
- Hendes viden om forskellige journalistiske medier
- Hendes interesse i journalistisk