Startdato
Om uddannelsen
Gør en forskel som social- og sundhedshjælper
Hvad kan du som social- og sundhedshjælper?
Som SOSU-hjælper støtter og motiverer du den enkelte borger til at hjælpe sig selv mest muligt og skabe struktur i hverdagen. Digitale hjælpemidler og velfærdsteknologi er en naturlig del af din hverdag, hvor du hjælper borgeren med både personlig pleje og praktiske opgaver.
Typiske opgaver er personlig pleje, aktivering, omsorg og praktisk hjælp. Du kan også være den person, som han eller hun deler glæder og sorger med.
Det kræver kendskab til borgerens livshistorie og at du kan leve dig ind i andre menneskers situation. Jobbet som SOSU-hjælper kræver desuden, at du kan tage ansvar, og at du har evner til at samarbejde men også til at arbejde selvstændigt.
Dit udbytte af uddannelsen som social- og sundhedshjælper
På uddannelsen lærer du, hvordan du:
- Yder omsorg og pleje
- Bruger velfærdsteknologi (for eksempel lifte og robotstøvsugere) og digitale hjælpemidler til blandt andre borgere med handicap
- Støtter borgeren i at forebygge eller afhjælpe for eksempel usund livsstil og ensomhed
- Er borgerens hjælp til at finde rundt i det digitale Danmark – for eksempel NemID og e-boks
- Observerer og videreformidler ændringer i borgerens humør og helbred, så han eller hun kan få den rette hjælp så tidligt i forløbet som muligt
- Samarbejder med borgere med demens og deres pårørende
Optagelse på uddannelsen
For at blive optaget på hovedforløbet skal du have afsluttet 9./10. klasse eller tilsvarende med karakteren 02 i dansk og matematik. Der er flere måder at komme i gang med uddannelsen afhængig af din baggrund, når du starter:
Er det mindre end et år siden, du afsluttede 9. eller 10. klasse
- Et grundforløb på et år (2 x 20 uger), hvor du beslutter dig for dit hovedforløb efter de første 20 uger.
Er du under 25 år og har afsluttet grundskolen for mere end et år siden
- Et grundforløb på 20 uger, hvis du er under 25 år, og det er mere, end et år siden, at du afsluttede folkeskolen.
Er du over 25 år
- Et individuelt tilrettelagt forløb baseret på dine erfaringer, hvis du er over 25 år.
Uddannelsesforløbet
Hovedforløbet varer 1 år og 2 måneder. Hovedforløbet veksler mellem 3 skoleperioder og 2 praktikperioder.
På social- og sundhedshjælper-uddannelsen har du uddannelsesspecifikke fag, 1 valgfag og 2 valgfri uddannelsesspecifikke fag. Undervisningen opdelt i temaer af forskellig varighed.
De uddannelsesspecifikke fag er:
- Social- og sundhedshjælperens rolle
- Mødet med borgeren
- Personlig hjælp, omsorg og pleje
- Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering
Arbejdsformen er varieret med klasseundervisning, gruppearbejde og selvstændigt arbejde. Vi inddrager digitale medier, hvor det er relevant.
Motion og bevægelse vil indgå som en naturlig del af den daglige undervisning og tilrettelæggelse, så det understøtter din læring.
Praktik under uddannelsen
Du kommer i praktik 2 gange, mens du uddanner dig til social- og sundhedshjælper. Din praktik foregår hos den kommune, du er ansat i. Du kommer til at være i hjemmeplejen og på et plejecenter.
Din arbejdstid er ca. 37 timer om ugen, og din arbejdstid følger dit praktiksteds arbejdstider.
Du kan også komme i praktik i udlandet. Så samarbejder vi med den kommune, som du er ansat i, om at lave en praktikaftale for dig. Lige nu kan vi tilbyde praktik i Norge, Tyskland, England, Island, Færøerne, Finland, Slovenien og Spanien.
Hvad kan du blive, når du er færdig med uddannelsen?
Når du er færdiguddannet social- og sundhedshjælper, kan du få job på plejehjem og bosteder, i dag- og aktivitetescentre, i hjemmeplejen eller i private (vikar)bureauer.
Du har også mulighed for at videreuddanne dig til social- og sundhedsassistent.
Ansøgning og adgangskrav
For at begynde på hovedforløbet skal du have bestået grundforløb 2 Social- og sundhedsassistent. Du skal altså have opnået dansk på D-niveau og naturfag på E-niveau. Du kan begynde direkte på grundforløb 2, hvis du har afsluttet 9. eller 10. klasse for mere end et år siden.
Hvis det er mindre end et år siden, at du har afsluttet 9. eller 10. klasse, skal du først bestå grundforløb 1.
Pris
Du får elevløn under hovedforløbet.
Få information
Find din SOSU-uddannelse ved Randers Social- og Sundhedsskole
Styrk dine kompetencer inden for social- og sundhed og pædagogik med et kursus på Randers Social- og Sundhedsskole På Randers Social- og Sundhedsskole udbyder vi et bredt udvalg af kurser og efteruddannelse inden for social- og sundhedsområdet og det pædagogiske område....