Navn: Olivia Karoline Fløe Lyng
Alder: 21
Udvekslingsby/land/universitet:
Hong Kong, Kina, The Chinese University of Hong Kong
Uddannelse i Danmark:
HA(Kom.), CBS
Hvornår rejste du?
Efteråret 2018
Hvorfor valgte du at tage på udveksling til Hong Kong?
Jeg valgte at tage på udveksling, fordi at det er den bedste mulighed, du får overhovedet, når du læser bachelor.
Du får lov til at bo i et andet land i 4 måneder, og det koster ikke særlig meget (som det ville gøre at flytte dertil, som ”voksen”). Jeg var rimelig træt af Danmark og alle mine ekskærester – haha. Jeg skulle have noget nyt luft og nye oplevelser i en ny verden.
Jeg valgte Hong Kong, fordi jeg er gerne vil så langt væk fra Danmark som muligt. Jeg vil gerne prøve at studere et sted, hvor jeg var på udebane, ikke kendte nogen eller talte sproget. Jeg har rejst rundt i Asien lidt, og jeg følte, at jeg gerne vil se og opleve flere steder i Asien. Hong Kong er et meget specielt sted, fordi det er en kulturfusion mellem kinesisk kultur og britisk kultur, da det indtil for 25 år siden faktisk var britisk koloni. Der er fuld fart på i denne del af verden, en vækst og forandring som Europa kun kan drømme om. Det er derfor også meget interessant som business-studerende at opleve disse strømninger tæt på. Jeg blev hurtigt meget forelsket i Asien og valgte derfor også at forlænge min tid her med en praktikplads i Kuala Lumpur, Malaysia – som er Sydøstasiens businessmekka.
Hvordan var studielivet i Hong Kong?
Studielivet i Hong Kong var meget livligt og socialt. Jeg boede på campus, som var lokaliseret uden for storbyens larm ved et bjerg med skøn grønne natur omgivelser. Man kunne tage et tog ind til byen på 40 minutter, og så var man i larmen og storbys vibes. Vi boede omkring 10.000 studerende på campus, og på den måde er det sin helt egen lille by med 37 kantiner og mange aktiviteter, man kunne deltage i. Derfor var studielivet meget koncentreret, hvilket gjorde det nemt at finde venner og live overalt. Jeg boede på værelse med to piger, en fra Kina og en fra Korea, og vi delte historier og studietips og lærte om hinandens forskelligheder og ligheder. I huset, jeg boede i, var vi internationale studerende fra hele verden, og i fælleskøkkenet blev der delt madtips fra Danmark til Thailand og drukket hollandske øl. Det var en fed international stemning, hvor alle havde noget at bringe til samtalerne og diskussionerne.
Det var helt vildt fedt, fordi at Hong Kong har så meget at byde på, og derfor havde vi altid nye ting at lave hver weekend. Fra Hong Kongs infamøse byliv til vandretur med camping på ødestrande. Fordi vi boede på campus og studielivet var så koncentreret, fik man hurtigt venner, og man fik venner fra alle mulige områder - alt for biotech til psykologi, hvilket gav vores samtale unikke perspektiver fra flere forskellige verdenssyn og metoder.
Det faglige på ’The Chinese University of Hong Kong’, som var hvor jeg gik, havde meget høje faglige standarder. Det var ikke svært at følge med, men der var en meget anderledes form for undervisningstilgang. De fleste fag blev undervist i klasser på 40-50 elever og fungerede som klassebaseret undervisning med fokus på elevdeltagelse og løbende dialog med professoren. Den endelige karakter blev givet på baggrund af præsentationer, essays, engagement i timerne og en eksamenstest i slutningen af semestret. Man fik et rigtig godt forhold til sin professorer, som jeg følte var nemme at tale med efter timerne, fordi man sad i øjenhøjde med professoren og havde diskussioner i klassen. I mine mere tekniske fag, blev jeg dog testet på god asiatisk facon. I nogle af mine tests i statistisk blandt andet lærte man hurtigt, at det vigtigste var at lære udenad, hvis man ville score en god karakter. Visse måder at lære på var utrolig anderledes end den skandinaviske model – og det kunne godt være rimelig frustrerende. Men jeg lærte efterhånden at studere som en ægte kineser, som blandt andet indebar en all-nighter på universitetsbiblioteket, hvor jeg hver tredje time lige snuppede 20 minutter på øjet.
Hvad brugte du din fritid på?
Min fritid blev i storstil brugt på Hong Kongs infamøse bygade Lai Kwai Fong (LKF), som er kendt for sine klubber og barer. Drinks er meget dyre, så alle går i 7eleven og bunder et par øl inden klubben. Når jeg siger alle, så kan man finde alt fra Investment bankere til turister uden foran 7eleven på en fredag aften. Nattelivet er fyldt med ”crazy rich asiens”, expats og internationale studerende – og der er plads til alle på dansegulvet.
For ikke at altid have alt for dårlig samvittighed over alkohol og sene nætter, så er Hong Kong også meget naturrig. Faktisk kan man tage metroen 30 minutter ud af byen lige meget, hvor du er, og så står du i fuldstændig rå natur. Derfor brugte jeg også meget tid på grønne vandrestier, som ofte førte til øde strande og små vandfald.
Fordi Hong Kong ligger så centralt i Asien er der mange billige flybilletter til nærliggende lande. Derfor tog jeg også et par weekendture ud af landet til blandt andet Tokyo, som var en fuldstændig surrealistisk oplevelse. Det var meget lærerigt at rejse til andre asiatiske land for at forstå ligheder og kilometer af forskelle. Det var virkelig givende, at Hong Kong havde så mange muligheder for aktiviteter, jeg nåede aldrig at stoppe op og savne eller mangle noget.
Hvad overraskede dig som udvekslingsstudent i Hong Kong?
Det, der overraskede mig mest, var de administrative forhindringer, der til tider var i udvekslingsansøgning og valg af fag. Der var utrolig mange dokumenter, der skulle sendes frem og tilbage for at få ansøgningen på plads. Jeg tror, at jeg havde forventet, at jeg vil blive optaget, og så skulle jeg bare dukke op på universitet og vælge fag. Ja, kald mig naiv. Men det var til tider lidt svært at forstå, hvad næste step var, især fordi universiteterne gør tingene på forskellige måder. Især godkendelse af valgfag var en længere proces, end jeg havde forventet. Derfor er visse aspekter af udveksling, hvor man er meget alene, fordi alle kommer fra forskellige universiteter, der gør tingene på forskellige måder.
Har du gode råd til at andre, der overvejer at tage til Hong Kong?
For det første, skal du bare tage afsted. Det er en enestående mulighed, som vil give dig personlige og karrieremæssige fordele efterfølgende. Og så vælg et udvekslingssted, som vil få dig til at stå lidt på tæer - det nemme valg er ofte ikke det mest interessante. Den bedste oplevelse på udveksling kommer, hvis man er åben og bevæger sig ud over sin egen navle og opsøger nye perspektiver på verden.