Drømmer du om at komme ud i verden og studere, samtidig med, at du bibeholder den høje danske standard og uddannelseskultur? På det dansk-kinesiske universitet Sino-Danish Center for Education and Research - også kendt som SDC - samarbejder man med alle danske universiteter, hvilket betyder, at du har mulighed for at komme afsted!
SDC har siden 2012 været omdrejningspunkt for både forskere, samt danske og kinesiske studerende i et fælles samarbejde mellem University of Chinese Academy of Sciences og de danske universiteter. Hvert år bliver der optaget 150 studerende på de syv kandidatuddannelser, og derudover finder du også ph.d.- studerende, forskere og virksomheder fra både Kina og Danmark på studiet.
Hos Studentum.dk har vi taget en snak med 3 studerende på SDC om, hvordan det er at gå på et dansk-kinesisk universitet, og være én af de 50 optagne danskere, der hvert år rejser til Beijing. Så hvis du vil vide mere om, hvorfor du skal tage din kandidat på SDC, og hvordan det er at leve i Beijing uden at kunne kinesisk - så læs med herunder, hvor du møder Jens, Tobias og Simon.
Hvorfor valgte du en uddannelse på SDC?
Min baggrund er Bachelor på Nanoscience på Aalborg Universitet, hvor vi fik en introduktion fra en tidligere SDC-studerende. Der blev idéen plantet om, at der var mulighed for at uddanne sig andre steder end i Danmark. Kina var ikke en drøm jeg havde haft længe, men mere en mulighed, der bød sig, og som var for god til at gå glip af. Det har aldrig været lettere at tage en uddannelse i Kina, og så tænkte jeg, det var en god mulighed for samtidig at lære en helt anden kultur at kende og møde studerende fra store dele verden.
Skal man kunne kinesisk for at gå på SDC og bo i Beijing?
Man skal ikke kunne kinesisk for at gå på SDC i Beijing, da al undervisning foregår på engelsk. Men jeg anbefaler klart at tage undervisning i kinesisk. Alle dem du studerer sammen med og professorer kan engelsk, men langt de fleste kinesere kan ikke engelsk, og det giver en mere spændende oplevelse at kunne kommunikere lidt med de lokale uden for studiet. Især fordi jeg også har rejst meget rundt i landet.
Hvad er den største forskel på SDC og et dansk universitet?
Som universitet synes jeg ikke, at der er stor forskel. Vi har undervisning hver dag, der er oplæg, opgaver, gruppearbejde og afleveringer. Der, hvor SDC adskiller sig er den brede vifte af emner vi kommer igennem, med mange forskellige undervisere og professorer, der er eksperter på hver deres eget område. Det giver et kæmpe netværk og meget større mulighed for at fokusere på det, man finder interessant.
Hvorfor valgte du en uddannelse på SDC?
Jeg valgte kandidaten Water and Environment på Sino-Danish Center, fordi uddannelsen dækker en bred vifte af vand- og miljørelaterede problemstillinger, som optræder i både udviklede og udviklingslande. Underviserne kommer fra alle danske universiteter og et stort kinesisk universitet, så man bliver kun undervist af eksperter indenfor deres felt. Samtidig er det en fantastisk mulighed at leve i Beijing og kunne opdage alt, hvad Kina har at byde på.
Skal man kunne kinesisk for at gå på SDC og bo i Beijing?
Overhovedet ikke. Jeg kunne intet kinesisk og jeg overlevede både, da jeg boede med internationale studerende på et kinesisk dorm og i det sidste semester, hvor jeg flyttede ud og boede i hutongerne i centrum Beijing. Det er selvfølgelig helt klart en fordel at kunne kinesisk, men ellers plejer dine kinesiske klassekammerater eller andre internationale studerende, der kan kinesiske, at være behjælpelige. Men man skal være opmærksom på, at de færreste kinesere du på møder på gaden kan engelsk.
Hvad er den største forskel på SDC og et dansk universitet?
Der er mange både gode og mindre gode forskelle. Den største forskel må nok være, at undervisningen er i Kina. Alt lige fra dine kinesiske klassekammerater og de kinesiske underviseres mere hierakiske opfattelse af klasseundervisning og gruppearbejde, til at den står på dumplings til morgenmad, og at du er meget langt væk fra venner og familie. På gode dage er alle disse forskelle positive og kan fungere som fede udfordringer i hverdagen, og på de få dårlige dage kan forskellen få Danmark til at føles meget, meget langt væk.
Hvorfor valgte du en uddannelse på SDC?
Jeg valgte en uddannelse på SDC, da det er en helt unik mulighed for at opleve et meget anderledes land i en længere periode samtidig med, at man studerer. Man studerer på samme vilkår som i Danmark i forhold til gratis uddannelse og SU. Dertil er undervisningsmetoderne efter danske standarder, hvilket gav mig en vis sikkerhed omkring det faglige udbytte. Det vil sige, at man i princippet studerer på et dansk universitet, bare i Kina. Det gør at man både lærer en masse både i og uden for undervisningslokalet.
Skal man kunne kinesisk for at gå på SDC og bo i Beijing?
For at læse på på SDC er det ikke en forudsætning at kunne kinesisk, da undervisningen foregår på engelsk. Langt de fleste fra Danmark kan ikke kinesisk, når de kommer. For at bo i Beijing behøver man heller ikke at kunne kinesisk, men det hjælper meget, hvis man tillærer sig nogle gloser, når man skal rundt i byen eller ud og spise, da man møder en del, der ikke kan engelsk.
Hvad er den største forskel på SDC og et dansk universitet?
Der er selvfølgelig en hel masse forskelle fra et dansk universitet og SDC. Vi er kun omkring 30 studerende på min uddannelse, hvor 15 er kinesere og 15 er danskere/europæere. Det er et lille hold, som dels giver en rigtig god dynamik i undervisningen med et meget internationalt perspektiv og dels gør, at man bliver en sammentømret gruppe. Det gør at man også lærer meget af sine medstuderende. Der er selvfølgelig også udfordringer, når et dansk og kinesisk universitetssystem skal mødes, men alt i alt giver det et rigtig godt indblik i de forskelligheder, der er ved de forskellige systemer.