Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Bliv anlægsgartner

Drømmer du om en karriere, hvor du har mulighed for at være udenfor og kan bruge både din fantasti og dine hænder? Hør fra to færdiguddannede anlægsgartnere nedenfor.  

Bliv anlægsgartner | Læs om 2 elevers oplevelse her

Med en anlægsgartner uddannelse får du mulighed for at arbejde resultatorienteret og kreativt i mange forskellige sammenhænge. Du vil få lov at bruge din krop fysisk og opleve en masse spændende variation. Denne uddannelse vil nemlig give dig mulighed for at arbejde med både etablering og vedligeholdelse af haver, parker, kirkegårde og lignende.

Du får altså en solid forståelse for blomster, træer, sten med videre, og hvordan de forskellige elementer fungerer bedst sammen. For at inspirere dig endnu mere har vi talt med to færdiguddannede anlægsgartnere, Dan og Charlotte fra Jordbrugets UddannelseCenter Århus.

Læs med herunder, hvor de blandt andet fortæller om deres motivation for at blive anlægsgartnere og det de synes har været bedst ved uddannelsen.

Samtidig fortæller de også om deres svendeprøve og løfter sløret for deres fremtidsdrømme.


Hvorfor valgte du uddannelsen som anlægsgartner?

Dan: Jeg har altid vidst, at jeg skulle have et arbejde, hvor jeg gik ude. Som anlægsgartner er du ude i alt slags vejr, mens du altid bruger hænderne og hovedet. Det passede bare helt perfekt til mig. Jeg har aldrig været særligt god bogligt og har altid syntes skolen var kedelig.

Jeg startede med at være i praktik som anlægsgartner i folkeskolen, og det var virkelig spændende. Så fik jeg sommerferiearbejde som anlægsgartner og har siden vidst, at det var det jeg ville.

Charlotte: Det har aldrig været min plan, at jeg skulle være anlægsgartner. Så jeg må sige, jeg har taget noget af en omvej for i dag at kunne kalde mig for faglært anlægsgartner. Jeg blev færdiguddannet finansøkonom i 2010, hvorefter jeg var trainee i 2 år ved en ejendomsmægler, hvor jeg blev fastansat bagefter. Jeg nød de år jeg havde der meget, men jeg synes, det var lidt ensformigt at sidde bag en computer næsten hele dagen.

Så jeg valgte at prøve noget helt andet. Jeg er en hestepige og nyder at være udenfor uanset, hvordan vejret er. Jeg søgte job ved DanJord Århus og blev også ansat to dage efter min første samtale med dem. Her fik jeg en idé om hvad en anlægsgartner laver, og vi havde et fantastisk sammenhold i den afdeling. Vi havde det sjovt på jobbet i et stort team. Her bestemte jeg mig så for at tage en uddannelse, og Danjord gav mig en mesterlæreplads hos dem, hvilket betød, at jeg kunne tage uddannelsen hurtigere end normalt. Jeg skulle nemlig kun have hovedforløberne på skolen.

Jeg startede som grøn plejeteknisk speciale, men valgte efter 2. hovedforløb at skifte retning og blive grå anlægsteknisk speciale. Som grå anlægsgartner arbejder vi med belægning. Hos Danjord har vi maskiner til næsten det hele. Jeg synes, det er fedt at køre med maskiner og lægge sten. Man er træt i kroppen, når man har fri; men det er på den gode måde. Og så er det fedt at kunne se, hvordan det man laver tager form, og gerne skulle holde i mange år.

 

Hvad har været det bedste ved din uddannelse?

Dan: Jeg synes det er super fedt, at du lærer en masse, når du er på skolen. Det kan du mærke med det samme, når du er ude i praktikken, for du kan virkelig se, hvad du skal bruge det du lærer på skolen til.

Jeg kan rigtig godt lide teorien ’Learning by doing’, fordi det giver bare rigtig godt mening, når du er anlægsgartner elev. Du får teorien til at give mening, når du kommer i praktik. Jeg har klart lært størstedelen med hænderne. 

Charlotte: Jeg synes, det er en god måde at tage uddannelse på. Vi har vores praktisksted, hvor vi er ude i det virkelige liv og så 4 hovedforløbpå skolen, samt et 2 ugers kursus. Vi lærer løbende nye ting på jobbet, og får en masse viden når vi er på skolen. Både i undervisningen, samt at vi fysisk skal lave tingene på skolen alt fra at bygge en støtte mur, en trappe eller plante træer mv. Skolen i Beder har et kæmpe område hvor vi oftest gik rundt og så på naturen, og fik råd til hvordan vi skulle beskære træerne korrekt eller give gødning mv. Jeg har virkelig lært noget på skolen, så jeg kan varmt anbefale denne uddannelse.

Læs mere om anlægsgartner uddannelser her

Hvad er det sjoveste eller bedste projekt?

Dan: Som anlægsgartner laver du rigtig mange forskellige opgaver, og det er derfor lidt svært at sige, hvad den bedste er. Men jeg synes, at det er super fedt med meget alsidigt arbejde og alle de udfordringer, der ligger i, at du skal kunne det hele.

Én af de bedste opgaver er, når du kommer ud til en privat have og skal lave en ny græsplæne af rullegræs. Solen skinner som regel, og det er måske endda sommer. Du slæber rundt på græsruller, men til sidst kan du se den fineste nye grønne græsplæne, som er helt jævn. Det er et smukt syn, og det bliver kun bedre, når kunden kommer og anerkender dit arbejde. Det er en fantastisk følelse at have stolthed omkring sit arbejde, og det du laver. Du står helt træt til sidst og ser det smukke resultat.

Det er også super fedt at få et projekt, hvor du starter med at rydde hele haven og så bygger på ny. Her får du hele processen med, idet du begynder med tegninger og papirer og til sidst står der en smuk ny have.

Charlotte: Der er to projekter, jeg vil fremhæve. Det ene er hvor vi ved DanJord skulle plante 14 store robinietræer på Jægergårdsgadei Århus. Det er en mindre gade, så der var ikke meget plads til os. Vi skulle lave 14 store huller til træerne, som skulle sættes i plantekasser fra Milford. Her var ikke meget plads, da der var ledninger og fjernvarme lige dér, hvor vi gravede. Beboere i området var simpelthen så flinke; de kom med slik, sodavand og masser af positive kommentarer til os. Den dag, hvor træerne skulle plantes var der fest på hele gaden, hvor også rådmanden kom. Jeg satte - sammen med ham - det første træ, og det var en stor oplevelse. 

Det andet projekt jeg vil fremhæve er DNU, det nye universitetshospital, hvor DanJord har været med fra starten, Vi var her i knap 5 år, så jeg har været meget på DNU gennem min praktiktid. Her fik vi lavet nogle vildt flotte gårdhaver, som jeg er rigtig stolt over at kunne vise frem. 



Fortæl om dit afgangsprojekt

Dan: Min makker og jeg trak et projekt, hvor vi skulle lave en forhave i et villakvarter i udkanten af en lille landsby. Opgaven lyder: Familien består af mor, Line, og far, Lars, og deres to børn på 5 og 7 år. Lars kan godt lide ornitologi, mens Line er glad for farver og former og ønsker sig en have, hvor hun kan gå ud og plukke en buket. Fælles for familien er, at de holder af udeliv. Familien vil gerne bruge haven som en slags stue og bruge den så meget som muligt.

Det er en opgave som er meget realistisk, da det sagtens kunne være en kundes ønsker ude i den virkelige verden. I opgaven står der også nogle forskellige ting som vi skal have med. Men det er en meget fri opgave. Min makker og jeg startede med at lave en lille terrasse til familien. På to af terrassehjørnerne har vi placeret bede. Et spiseligt bed til børnene og lækkersultne voksne og et staudebed, hvor Line kan gå ud og plukke sig en buket.

Vi lavede et æbleespalier, som gik ud fra et hjørne på terrassen og halvvejs hen ad to sider på terrassen. I stolpen i hjørnet lavede vi et lille fuglehus, som er skåret ud så der er plads til mindre fugle. I haven brugte vi lidt rå materialer, f.eks. rustne jernkanter omkring bedene. Alt i alt var vi meget tilfredse med vores svendeopgave. Det viste sig, at skuemestrene og lærerne også var det, vi fik nemlig 12.

Charlotte: Min makker Dorthe Høj Mikkelsen - også fra DanJord - og jeg trak en case om et gårdhavemiljø i en storby. Vi havde knapt en uge til at finde ud af, hvad vi vil lave. Vi skulle selv tegne det og finde på materialerne, dog havde vi nogle retningslinjer vi skulle overholde. Herefter havde vi knapt 52 timer til at lave vores afgangsprojekt, og vi kan roligt sige, at vi meget travlt. Vi blev færdig 2 min. før tid, så det var en hård omgang!

Vi var meget enige om, hvad vi ville lave: Vi lavede en støttemur af sort basalt brosten, en sti af piksten, en hævet terrasse med sorte klinker, og en kanal med vand i. Vi er begge meget tilfredse med vores resultat. Vi fik 10 for vores afgangsprojekt, som vi stolt kunne vise frem, da der var åbent hus på skolen. 

Hvad er dine fremtidsplaner?

Dan: Jeg vil fortsætte med at være anlægsgartner mange år endnu. Det er jo et hårdt erhverv og måske vil min krop ikke mere på et tidspunkt. Men så er det jo godt, at der findes et hav af muligheder efter man er færdig som anlægsgartner. Man kan uddanne sig videre, mens man også kan prøve at finde et sted, hvor man kan sidde lidt på kontoret og regne nogle tilbud ud. Så kommer man jo ud og snakker noget mere med kunder, hvilket jeg også synes vil være interessant.

Charlotte: Jeg er blevet fastansat ved Danjord, så nu skal jeg bare have noget mere erfaring i faget. Jeg regner med at skulle læse videre enten til jordsbrugseteknolog eller tage en bachelor som have- og parkingeniør. I fremtiden vil jeg gerne være selvstændig.



Lyder uddannelsen til anlægsgartner som noget for dig?

Så læs meget mere om uddannelsen nedenfor

Klik her og læs mere


Annoncer