Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Hvordan bliver man programmør?

Du kender måske også en programmør som en udvikler eller en tredje betegnelse - kært barn har som bekendt mange navne. Men hvis du drømmer om en fremtid, der byder på programmering, hvilken uddannelse, skal du så tage? Få et bud på en mulig uddannelse her.

Hvordan bliver man programmør?

Du kender måske også en programmør som en udvikler eller en tredje betegnelse - kært barn har som bekendt mange navne. Men hvis du drømmer om en fremtid, der byder på programmering, hvilken uddannelse, skal du så tage? Her er der faktisk mange måder at blive programmør på. Programmør er i sig selv ikke en beskyttet titel, men dækker som regel over den fælles betegnelse, at ens primære arbejdsopgave består i programmering i form af kodesprog.

Det er derfor heller ikke alle programmører eller udviklere, der har en uddannelse. Mange er autodidakt og holder sig opdateret med relevant viden gennem kurser og efteruddannelse. Vil du alligevel gerne have en uddannelse i ryggen, er der som sagt forskellige uddannelsesmuligheder. I de fleste klassiske tilfælde skal man først og fremmest have en gymnasial baggrund, så man kan komme ind på en videregående uddannelse.

Blandt nogle af dine muligheder kan nævnes en erhvervsakademiuddannelse som datamatiker, eller du kan eksempelvis vælge en relevant bachelor. Men vidste du, at der også findes muligheder, der forbereder dig til at tage valget, om hvilken retning, der passer bedst til dig, og hvad du skal vælge i fremtiden? 


Du kan for eksempel tage en uddannelse i grundlæggende programmering, hvorefter du kan gå i netop den retning inden for programmering, du ønsker. Nordic Online Academy tilbyder en online uddannelse i grundlæggende programmering, hvor du kan studere, når du vil, hvorfra du vil og i dit helt eget tempo. Her undervises du af Jacob Toftgaard Rasmussen, der selv har solid erfaring indenfor programmering.

Jacobs interesse for programmering startede allerede da han var barn og ved ønsket om at kunne skabe noget. Dette førte til, at Jacob valgte at tage en bachelor i Software Engineering fra Aalborg Universitet. Jacob Toftgaard Rasmussen arbejder i dag som software ingeniør hos virksomheden Trifork, hvor han beskæftiger sig med både backend (servere, API'er og databaser) samt frontend udvikling i form af hjemmesider og apps. Udover det er Jacob som sagt også uddannelsesansvarlig og underviser på uddannelsen Grundlæggende programmering hos Nordic Online Academy.

Få den bedste start på programmeringsverdenen

Uddannelsen Grundlæggende programmering hos Nordic Online Academy giver et solidt fundament, der gør, at man er godt klædt på til en fremtid indenfor programmering. Dette gælder uanset hvilken retning man ønsker at gå indenfor den store programmeringsverden, hvad end man efterfølgende vil lære at programmere apps, hjemmesider eller noget helt tredje.

Med undervisningsmaterialet har Jacob haft fokus på at gøre undervisningen nærværende og forståelig for modtageren, så der er plads til ethvert udgangspunkt. Undervisningen starter i det små med grundlæggende læring og introduktion til programmering, hvorefter der løbende bygges på i løbet af uddannelsen, hvor materialet tager afsæt i, hvordan en erfaren programmør tænker og løser problemer på. 

Af samme årsag er der ingen forudsætninger for deltagelse på uddannelsen Grundlæggende programmering. Der er ingen krav til, at du på forhånd er dygtig til matematik eller teknik, eller at du har forudgående kendskab til programmering. Derfor kan uddannelsen også være en god mulighed for at finde ud af, om programmering egentlig er vejen frem for dig.

Kodesprogets uendelige muligheder

Jacob Toftgaard Rasmussen var egentlig selv af den overbevisning, at han ville være håndværker da han var barn, og i gymnasiet kom Jacob egentlig frem til, at han ville læse psykologi. Ønsket om at kunne skabe noget overskyggede dog tanken om andre uddannelsesmuligheder, og da Jacob begyndte at udvikle sine egne computerspil, stod det soleklart for ham - det var dét, han skulle:

"Det der med at kunne skabe et eller andet, og have skills og knowhow til at lave noget, det har jeg altid syntes var mega interessant og fascinerede. Ligesom hvis man skal bygge et hus oppe i træet, så er man nødt til at have noget materiale i form af søm, skruer og planker. Og det er præcis det samme med programmering.

På et tidspunkt i gymnasiet faldt jeg over et online kursus, hvor jeg kunne lære, hvordan man laver computerspil. Og det skal lige siges, jeg har altid været meget glad for at spille computerspil! Og så tænkte jeg: Det prøver jeg at købe, og så må jeg se, hvad det er for noget. Og det var virkelig virkelig sjovt! Det var helt fantastisk at prøve kræfter med. Jeg fik ikke lavet noget, der var særlig godt, men det var fuldstændig lige meget, for jeg hyggede mig med det. Og dér gik det op for mig at lige præcis med programmering der kunne jeg få opfyldt mit ønske om at skabe noget, men uden at det kostede nogen ressourcer. Jeg skulle ikke til at bruge planker og søm til at lave mit træhus. Jeg skulle bare bruge min computer, mig selv, min egen viden, mine egne kompetencer og ellers bare gå i gang med at trykke på knapperne," lyder det fra Jacob Toftgaard Rasmussen.

Programmering er et håndværk

Jacobs kærlighed for programmering og kodesprog er slet ikke til at tage fejl af, da vi snakker med ham. Ifølge Jacob er der ingen tvivl om, at programmering er et håndværk, hvor man skaber et produkt på lige fod med alle mulige andre håndværk:

"En programmør løser helt lavpraktisk forskellige problemer og udfordringer gennem kode, og tastaturet er ens vigtigste værktøj. Som programmør kan man skabe noget, der hjælper andre mennesker med noget i deres dagligdag, eller man kan lave noget til sig selv, der gør hverdagens gøremål lettere. Der behøver reelt set slet ikke engang at være tale om et problem eller en udfordring. En programmør kan også arbejde ud fra det udgangspunkt at automatisere noget, forbedre noget eller simpelthen bare gøre noget nemmere. Og det er uanset om der er tale om tunge programmer såsom MitId eller NemD, eller om det er opbygning af hjemmesider, apps, spil eller lignende," forklarer Jacob Toftgaard Rasmussen.

Fælles for opgaverne er nemlig, at man som programmør skaber noget. Slutproduktet er tydeligt, uanset om det er noget, der hjælper én anden, tusindvis af andre mennesker eller en selv. Som programmør skaber man noget ved hjælp af kode.

Få et solidt programmerings fundament

Og netop kodesproget er en stor del af uddannelsen, da det er det, der skaber hele fundamentet for en programmør. På Grundlæggende programmering hos Nordic Online Academy tages der udgangspunkt i JavaScript som kodesprog, for som Jacob forklarer, er det et af de mest anvendte kodesprog, der findes. 

Jacob forklarer endvidere, at JavaScript er et nemt kodesprog at komme i gang med, og man kan derfor hurtigt komme i gang med selve arbejdet, hvilket du også vil mærke løbende på uddannelsen. Her kommer du nemlig til at skrive mange små programmer, hvor du skridt for skridt vil opleve, at du går fra begynder til programmør. Denne udvikling fra begynder til programmør sker gennem den viden, du opnår i løbet af uddannelsens moduler, samt anvendelsen af brugbare teknikker og eksempler fra virkeligheden, som sikrer, at du nemt kan omsætte teori til praksis.

Som nævnt tidligere er uddannelsen netop bygget op, så man starter med en introduktion til programmering og bygger videre der på. Det sker gennem uddannelsens 10 moduler, hvor du blandt andet vil lære om setup og programmer, kontrolstrukturer, komplekse datastrukturer samt asynkron programmering og API'er. Alle modulerne er tilrettelagt i kronologisk rækkefølge, så du er sikret, at du løbende får den nødvendige viden, som sikrer dig et godt fundament inden for programmering:

"På uddannelsen får du den nødvendige viden, uanset hvad du gerne vil lave. Det gælder altså uanset om du gerne vil beskæftige dig med apps, hjemmesider, servere, spil, etc. Hvad end, du gerne vil lave, så er du nødt til at have fundamentet på plads, og det fundament er ens for dem allesammen," opsummerer Jacob Toftgaard Rasmussen.

Uddannelsen kan med andre ord give dig den nødvendige fundamentale viden, så du har en god base og et godt udgangspunkt for at tage valget om, hvilken retning du ønsker at gå i programmeringsverdenen. Lyder det som noget for dig?

Læs mere om Grundlæggende programmering hos Nordic Online Academy her

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer