Hvis du sidder med et brændende ønske om at blive politiker vil det måske være naturligt for dig, at du har en grundlæggende interesse i politik. Men måske undrer du dig over, hvad der egentlig skal til for at blive politiker? Det sporer vi os ind på i denne artikel.
Et politisk virke kan bestå af mange forskellige arbejdsopgaver og områder. Og lige så mange områder, der findes inden for politik, lige så mange uddannelsesmuligheder findes der til vejen til en post som politiker.
Politik er således ikke kun for dem, der har en bestemt uddannelsesbaggrund. Der er mange forskellige uddannelsesveje og erfaringer, der kan gøre en forskel inden for politik. At blive politiker kræver dermed ikke nødvendigvis en bestemt rute, men det kræver derimod dedikation, viden, en lidenskab og interesse for samfundets udvikling - og ikke mindst hårdt arbejde.
Højdepunkter fra artiklen
👉 Danske politikere og deres uddannelsesbaggrund
👉 Gode råd til dig, der gerne vil være politiker
Vejen til politiker posten
Selvom der ikke er en bestemt uddannelse du kan tage, for at skive beskæftigelse som politiker på CV'et, er dette ikke ligmed, at det ikke er værd at investere i en uddannelse. En solid uddannelsesbaggrund kan nemlig være en fordel, da den kan give en bred forståelse for samfundsmæssige spørgsmål og politiske processer.
Dog kan erfaringer fra det virkelige liv være lige så værdifulde som en formel uddannelse. Dette skaber en vis form for troværdighed, samtidig med, at det giver dig en unik indsigt i de udfordringer, som "almindelige" mennesker står over for - en indsigt, der kan inspirere til politiske initiativer.
Der er dermed ingen fastlagt vej til at blive politiker, og vi kan ikke give dig et facit i forhold til, hvilken uddannelse, du bør tage, for at maksimere dine chancer.
Dog kan vi se, at der er en tendens til, at mange politikere har fulgt de samme veje gennem uddannelsessystemet, typisk med en grad inden for jura, økonomi, statskundskab eller lignende. Herunder kan du se, hvilken uddannelsesbaggrund forskellige danske politikere har taget.
Politikere og deres uddannelsesbaggrund
Mette Frederiksen (S)
Beskæftigelse: Statsminister og formand for Socialdemokratiet
Uddannelse
- Bachelor i administration og samfundsfag, Aalborg Universitet, 2007
- Master i afrikastudier, Københavns Universitet, 2009
Find din bacheloruddannelse her
Kilde: stm.dk
Jakob Ellemann-Jensen (V)
Beskæftigelse: Fhv. medlem af Folketinget samt tidligere Vicestatsminister og økonomiminister
Uddannelse
- Ha (jur.), Handelshøjskolen i København, 1996-1999
- Cand.merc.jur., Handelshøjskolen i København, 2000-2002
Find din kandidatuddannelse her
Kilde: ft.dk
Lars Løkke Rasmussen (M)
Beskæftigelse: Udenrigsminister
Uddannelse
- Cand.jur., Københavns Universitet, 1992.
Kilde: ft.dk
Pernille Vermund (LA)
Beskæftigelse: Tidligere Partiformand for Nye Borgerlige, nu medlem af Folketinget, Liberal Alliance.
Uddannelse
- Enkeltfag i erhvervsøkonomi og markedsføring, Niels Brock, 2004-2005
- Cand.arch., Kunstakademiets Arkitektskole, København, 1995-2001
Find din kandidatuddannelse her
Kilde: ft.dk
Mattias Tesfaye (S)
Beskæftigelse: Børne- og undervisningsminister
Uddannelse
- Murerlærling, Aarhus, 1998-2001
Find din håndværkeruddannelse her
Kilde: ft.dk
Thomas Danielsen (V)
Beskæftigelse: Transportminister
Uddannelse
- Bankrådgiveruddannelse, Sparekassen Holstebro, 2009
Kilde: ft.dk
Pia Olsen Dyhr (SF)
Beskæftigelse: Partiformand for Socialistisk Folkeparti
Uddannelse
- Kandidat i statskundskab, Københavns Universitet (orlov 2000-2010), 1992-2010
Find din statskundskab uddannelse her
Kilde: ft.dk
Hvad tjener en politiker?
En politikers løn og vederlag kan variere betydeligt afhængigt af landet, deres stilling, og andre faktorer. For eksempel kan der være forskel på, hvad et folketingsmedlem og et byrådsmedlem tjener.
Herunder giver vi dig eksempler på, hvad en politiker potentielt kan tjene:
Folketingsmedlem: 61.662,42 kr. om måneden i grundvederlag (2023)
Et medlem af Europa-Parlamentet: Cirka 74.000 kr. om måneden (2023)
Dette er blot et par eksempler. Hvis du er interesseret i øvrige lønninger som politiker, kan du evt. overveje at kigge lokalt. Her kan du for eksempel kigge på lønningerne/vederlaget for:
- Borgmester
- Viceborgmester
- Udvalgsformand
- Udvalgsmedlem
Derudover kan du også kigge på potentiel løn i forskellige udvalg. Vær opmærksom på, at løn kan variere meget, afhængigt af, hvor i landet du kigger.
Gode råd til dig, der gerne vil være politiker
- Engager dig lokalt: Begynd din politiske karriere på lokalt niveau ved at deltage i frivilligt arbejde, organisationer eller stille op til kommunale valg. Du kan også engagere dig i forskellige udvalg, hvis du føler, at det giver mening for dine ambitioner og dine interesser.
- Find din lidenskab: Identificer de emner eller spørgsmål, du brænder mest for, og hvor du gerne vil gøre en forskel. En naturlig interesse for et givent område vil skinne igennem i dit engagement og i dit politiske arbejde.
- Opbyg et netværk: Skab forbindelser med andre politikere, interessenter og samfundsledere for at støtte din politiske karriere og skabe muligheder for din fremtidige politiske karriere.
- Lær kontinuerligt: Selvom en politisk karriere ikke kræver en bestemt uddannelse, så hav gerne med i dine overvejelser at investere i en karriere - enten inden eller sideløbende med din entré på den politiske scene. Vær desuden åben for løbende læring og udvikling. Hold dig opdateret med aktuelle begivenheder, politiske spørgsmål og nye ideer.
- Følg dit hjerte: Lad dine handlinger og beslutninger som politiker være baseret på dine kerneværdier og principper.
- Hav tålmodighed: At blive politiker er en rejse, der kræver dedikation, engagement og et ønske om at gøre en positiv forskel i samfundet. Din karriere opbygges ikke over night, men hæng i. Det skal nok lykkes, hvis du kæmper for det og hvis du sørger for at være vedholdende.