Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Hvordan bliver man jagerpilot?

Med en uddannelse som jagerpilot får du chancen for at patruljere himlen og beskytte Danmarks sikkerhed fra luften. Her kan du læse om, hvad der kræves for at blive jagerpilot.

Hvordan bliver man jagerpilot?

At patruljere himlen og beskytte nationens sikkerhed er en unik opgave, som du kan påtage dig som jagerpilot. I denne rolle får du mulighed for at flyve nogle af verdens mest avancerede kampfly og blive en del af Danmarks forsvar. Vejen til at blive jagerpilot er krævende og lang, men belønningen er stor for dem, der når målet.

Som jagerpilot er du en del af forsvarets elite og har ansvaret for at beskytte det danske luftrum. En jagerpilot flyver kampfly som F-16 eller F-35, og jobbet indebærer langt mere end blot at styre flyet.


Du vil arbejde med avancerede våbensystemer, navigere i komplekse missioner og træffe hurtige beslutninger under pres – alt sammen for at sikre Danmarks forsvar og assistere ved internationale operationer.

En jagerpilot er altså en både teknisk og strategisk rolle, som kræver dygtighed, fokus og en evne til hurtigt at reagere i kritiske situationer.

Har du hvad der skal til for at blive jagerpilot?

For at blive jagerpilot skal du gennemgå en uddannelse i Flyvevåbnet, hvor du først skal igennem en officersbasisuddannelse og derefter specialisere dig som pilot.

Det er en af de sværeste uddannelser i Danmark, hvor kun få slipper igennem nåleøjet.

Udvælgelsen sker gennem en række strenge optagelsesprøver, der både tester dine fysiske, psykiske og kognitive evner.

Du skal opfylde følgende grundkrav:

  • Gymnasial eksamen (stx, hf, htx, hhx eller eux)

  • Dansk statsborgerskab

  • Være mindst 21 år og helst under 31 år

  • Bestå en sikkerhedsgodkendelse

  • Opfylde strenge helbredskrav, herunder god synsstyrke og fuld farvesans

Du skal derudover bestå en række optagelsesprøver, der tester dine kognitive evner, fysiske formåen og personlighed for at vurdere, om du har potentialet til at blive jagerpilot.

💡Krav til militær baggrund

Jægeraspirantuddannelsen kræver militær baggrund og kan søges af fast tjenestegørende personel og tidligere tjenestegørende (hjemsendte) fra alle tre værn.

  • Ansøgere fra Hæren skal som minimum have gennemført Hærens mobiliseringsværnepligt (MBU), Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse (HRU) eller en sergentuddannelse.

  • Ansøgere fra Søværnet, Flyvevåbnet og Beredskabsstyrelsen skal som minimum have gennemført en sergentuddannelse.

  • Ansøgere fra Hjemmeværnet skal have gennemført og bestået Hjemmeværnets grundlæggende Patruljeuddannelse.

  • Derudover anbefales det, men er ikke et krav, at man erhverver militærfaglig rutine via tjeneste i almindelighed - eventuelt international tjeneste (missioner).

Hvordan er uddannelsen struktureret?

Uddannelsen til jagerpilot er omfattende og varer op til 8 år afhængigt af flytype og skoleperioder.

Du vil blive grundigt trænet både teoretisk og praktisk og vil gennemgå flere faser undervejs.

  1. Officersbasisuddannelse (5 måneder): Den første del af uddannelsen er en grundlæggende militær træning, hvor du lærer de grundlæggende principper for militære operationer. Her bliver du uddannet i at fungere som soldat og fører.

  2. Funktionsuddannelse (18-30 måneder): Efter officersbasisuddannelsen begynder du på funktionsuddannelsen, hvor du specialiserer dig i den flytype, du skal træne til. Dette kan være jagerfly, transportfly eller helikopter. Her lærer du både teori og praksis i at styre din flytype under forskellige forhold.

  3. Operativ tjeneste (16-19 måneder): Når du er færdig med funktionsuddannelsen, vil du blive tilknyttet en eskadrille i Flyvevåbnet, hvor du skal træne og flyve regelmæssigt. Dette inkluderer vagttjeneste, øvelser og træning under realistiske forhold.

  4. Diplomuddannelse (2-3 år): Den sidste del af din uddannelse er en diplomuddannelse, der har fokus på ledelse, militær strategi og operationer. Denne del afsluttes med et afgangsprojekt, hvorefter du kan kalde dig færdiguddannet jagerpilot.

Hvad laver en jagerpilot?

Som jagerpilot i Flyvevåbnet har du ansvaret for at overvåge og beskytte det danske luftrum gennem rutineflyvninger, hvor du identificerer fremmede fly, deltager i nationale og internationale operationer samt udfører træning og missioner, der kræver hurtige beslutninger under højt pres – og du kan også blive udsendt til krigsmissioner.

Nogle af dine opgaver som jagerpilot kan inkludere:

  • Planlægning og udførelse af flyvninger og missioner

  • Overvågning af luftrummet og beskyttelse af nationens sikkerhed

  • Deltagelse i internationale operationer

  • Flyvning i alt slags vejr, hvor du ofte flyver 3-4 gange om ugen

  • Samarbejde med andre militære enheder, såsom mekanikere og kontrolpersonale

Selvom meget af dit arbejde handler om rutineflyvninger og træning, kan du også blive involveret i operationer, der kræver skarp koncentration og evnen til at reagere hurtigt.

Hvor kan man uddanne sig til jagerpilot?

Uddannelsen til jagerpilot foregår primært på Flyvestation Karup i Jylland, men du vil også skulle gennemføre dele af din uddannelse i udlandet, afhængigt af din specialisering. For eksempel kan træning i flytypen foregå i USA eller Tyskland.

Hvad er fremtidsmulighederne som jagerpilot?

Som færdiguddannet jagerpilot vil du arbejde som en del af Flyvevåbnets operative styrker.

Du vil have mulighed for at blive involveret i både nationale og internationale missioner.

Derudover kan du efteruddanne dig inden for militær ledelse eller få et civilt flycertifikat, hvis du ønsker at arbejde som erhvervspilot senere i karrieren.

Jagerpilotuddannelsen åbner også døre for videreuddannelse inden for diplom- eller kandidatuddannelser i militær ledelse og strategi, hvilket kan give dig mulighed for at avancere til lederroller inden for Forsvaret.

Er du klar til at tage udfordringen op?

Vejen til at blive jagerpilot er hård, men for dem, der gennemfører, venter en spændende og udfordrende karriere i luften.

Hvis du har en passion for at beskytte Danmarks luftrum og en stærk vilje, kan vejen som jagerpilot føre dig til en både spændende og meningsfuld karriere. Er du klar til at tage det første skridt mod at realisere din drøm om at blive jagerpilot?

Find din pilotuddannelse her

Julie Kirstein Hansen

Julie Kirstein Hansen

Digital Marketing Intern (Vis mere)

Annoncer