Video
Om uddannelsen
Uddannelsen til politibetjent
Bliv politibetjent og få den mest spændende og meningsfulde hverdag. Efter endt uddannelse er du sikret et job, og mulighed for et hav af forskellige karriereveje.
I politiet er to dage sjældent ens, og hver dag vil du gøre en forskel for andre. Under uddannelsen vil du opleve et stærkt sammenhold, når du og dine kollegaer udvikler jer i fællesskab – både personligt, fysisk og fagligt.
Dit udbytte
Uddannelsen til politibetjent tager 2 år og 4 måneder og veksler mellem teori, praktisk øvelser og træning.
Uddannelsen er første byggeklods i din personlige og faglige udvikling som politibetjent. Du skal ikke kunne løse alle opgaver, når du starter på Politiskolen. Det gør du i løbet af uddannelsen, hvor du får undervisning i politiorienterede fag.
Dine opgaver som politibetjent
Et job i politiet kan tage dig mange veje, hvor opgaverne er vidt forskellige og spændende – allerede fra praktikken.
Du kan videreuddanne dig inden for en lang række karrierevej som fx hundefører, PET, livvagt i aktionsstyrken eller i arbejdet med økonomisk- eller it-kriminalitet.
Startdato
Tag en uddannelse som politikadet
Er du ikke gammel nok til at søge inde på politiuddannelsen? Hvis du er fyldt 18 år kan du med fordel tage politiskolens politikadetuddannelse, hvor du kan blive klogere på, om en karriere videre i politiet er noget for dig. Du kan efterfølgende søge ind på overbygningsuddannelsen til politibetjent.
Overbygningsuddannelsen bygger videre på uddannelsen og jobbet som politikadet, hvor du forsat får løn som politikadet. Efter overbygningsuddannelsen overgår du til politiets basisuddannelse, hvor du forsætter på 2. og 3. semester af uddannelsen som politibetjent.
Du kan lære mere om politikadetuddannelsen på politiskolen.dk.
Ansøgning og adgangskrav
Formelle ansættelseskrav
Hvis du kan svare ja til disse spørgsmål, er du klar til at søge uddannelsen til politibetjent:
- Du er fyldt 20 år, når du søger (du skal være fyldt 21 år, når du starter på uddannelsen).
- Du er dansk statsborger
- Du har et gyldigt kørekort til bil
- Du har en gymnasial uddannelse, en erhvervsuddannelse eller lignende uddannelse
- Du har et godt helbred - både fysisk og psykisk.
Optagelsesprøverne består af:
- farvesynstest
- fysisk prøve
- skriftlig dansk prøve
- holdopgave
- individuel samtale
Uddannelsens opbygning
Uddannelsen til politibetjent tager 2 år og 4 måneder og veksler mellem teori, praktisk øvelser og træning.
Uddannelsen er første byggeklods i din personlige og faglige udvikling som politibetjent. Du skal ikke kunne løse alle opgaver, når du starter på Politiskolen. Det gør du i løbet af uddannelsen, hvor du får undervisning i politiorienterede fag.
1. semester - 11 måneder på Politiskolen
I løbet af 1. semester arbejder du dig frem mod at få udleveret uniform, politiskilt og komme ”på gaden”.
Undervisningen tager udgangspunkt i dagligdags politiopgaver og giver dig personlige og sociale kompetencer til dit virke som politibetjent.
Undervisningen omfatter blandt andet
- Patruljetjeneste
- Kriminalteknik – sporsikring og gerningsstedsdisciplin
- Førstehjælp
- Afhøring
- Grundlæggende køreteknik og udrykningskørsel
- Færdselsloven
- Psykologiske emner
- Tematiseret undervisning i færdselsuheld og dødsfald
- Politijura - indledning til strafferet
- Politiets sagsbehandling, rapportsprog og -skrivning
- Fysisk uddannelse, magtanvendelse og konflikthåndtering
- Skydeteknik
Du afslutter semestret med at modtage dit politilegitimation, som bevis på, at du har opnået politimyndighed.
2. semester - 11 måneder i en politikreds
Du begynder med introduktion og en periode, hvor du er tilknyttet en vejleder. Vejlederen er en erfaren politibetjent, som bliver din første køremakker.
På 2. semester arbejder du med opgaverne i beredskabet. Her skal du bruge din viden fra 1. semester i praksis, og der vil være rig mulighed for at servicere borgerne og for at forebygge og efterforske kriminalitet. En stor del af tiden går med at køre patrulje og skrive rapporter om det, du oplever, men du skal også fordybe dig i fokusområder som fx efterforskning og forebyggende arbejde.
3. semester - 6 måneder på Politiskolen
Du gennemgår tre undervisningsforløb, hvor du bringer dine erfaringer fra 2. semester i spil. Sideløbende skriver du en projektrapport med udgangspunkt i en problemstilling fra din politikreds.
Du afslutter uddannelsen med en dimission, hvor du modtager dit uddannelsesbevis fra rigspolitichefen. Nu begynder din fremtid som politibetjent.
Jobinformationsmøde
Hver måned afholder vi studie- og træningsvejledninger samt jobinformationsmøder, hvor du kan blive klogere på om et job i politiet er noget for dig.
Læs mere og tilmeld dig på politi.dk/politiskolen/arrangementer-om-job-og-uddannelse-i-politiet.
Eksamen
Fastansat som politibetjent - garanteret job
Når du har gennemført politiets basisuddannelse, bliver du fastansat som politibetjent. Det betyder, at du er garanteret et job i politiet, og du bliver typisk ansat den politikreds, hvor du var i praktik på 2. semester.
Karriereveje
Som politibetjent har du mange muligheder for en spændende karriere.
Der er fire overordnede karriereveje, der byder på mange jobs og forskellige opgaver, og du er ikke bundet til en enkelt karrierevej.
- Beredskab fx patruljering, færdsel, vagtcentral, hundefører eller indsatsleder.
- Efterforskning fx afhøringsteknik, kriminalteknik, it. efterforskning, personfarlig kriminalitet eller organiseret kriminalitet.
- Forebyggelse fx SSP-samarbejde, relationsopbyggende opgaver, tryghed i nærområder, indbrudssikring eller nærpolitiarbejde.
- Efterretning og analyse fx kriminalitetsanalyse, meddelerhåndtering, tele- og dataanalyse eller monitering af kriminelle.
Uanset hvilke karrierevej du vælger, kommer du ikke til at stå alene med opgaveløsningen, da godt politiarbejde er holdarbejde. Uanset situationen kan du regne med at få hjælp fra en kollega, når du har brug for det.
Videreuddannelse
Du kan videreuddanne dig inden for en lang række af forskellige karriereveje. Du kan fx videreuddanne dig til hundefører, eller arbejde med økonomisk eller it-relateret efterforskning.
Du kan også blive en del af PET, fx som livvagt eller i Aktionsstyrken, eller du kan gå ledervejen. Hvis du drømmer om at arbejde i Grønland, på Færøerne eller i andre dele af verden, er det også en mulighed.
Du er ikke bundet til at følge en enkelt karrierevej.
Pris
1.og 3. semester er SU-berettiget på niveau med videregående uddannelser. På 2. semester i praktik modtager du løn, som i 2024 er ca. 29.500 kr. plus tillæg.
Efter endt uddannelse er du sikret job. I 2024 er startlønnen på ca. 29.500 kr. plus tillæg.
Evalueringer
Gennemsnit 5
Om Politiskolen
Begge politiuddannelser (politikadet og politibetjent) foregår på Politiskolen i København eller Vejle. Studiemiljøet på Politiskolen er unikt, og du vil opleve, at alle skoledage er forskellige, hvor undervisningen veksler mellem teori, praktisk øvelser og træning fra politiets daglige opgaver. På Politiskolen bliver...
Jeg vil gerne start på Politiskolen