Vi bliver dagligt udsat for forskellige reklamer i bybilleder, der måske har seksuelle undertoner, samtidig med, at vi ikke tøver med at dele billeder på sociale medier af vores halvnøgne kroppe.
Danskerne er generelt ikke ret blufærdige, når det kommer til at smide tøjet eller ytre deres mest intime tanker og følelser på internettet.
Men hvordan kommunikerer vi med hinanden, når vi mødes i den rigtige verden? Hvordan lærer vi at navigere i et landskab, der handler om sex, køn, magt og mangel på samme? Og hvordan lærer vi at elske os selv, når vi konstant søger andres meninger? Ja, det kan være lidt af en kunst at være menneske.
Vi har hos studentum.dk derfor sat Joan Ørting i stævne til en snak om sex, nærhed, selvværd og kærlighed – og ikke mindst om, hvad en uddannelse til sexolog og/eller parterapeut indebærer og kan gøre for dig.
Forslag til uddannelser
Joan Ørting
Sexolog og parterapeut
"Det handler jo om selvværd: At vi kan elske os selv og ære den vi er, i stedet for at kritisere os selv hele tiden.”
Hvordan startede du din karriere som sexolog?
”Jeg er oprindeligt uddannet teaterinstruktør, som var en drøm, der startede allerede, da jeg var barn og begyndte at spille børneteater i børne- og ungdomsteatret Gawenda i Gladsaxe. Jeg var på teatret i 21 år, først som elev og så som underviser, og har også arbejdet på Betty Nansens teateret. På et tidspunkt oplevede jeg dog en personlig krise i mit liv, da jeg giftede mig med 'den forkerte'.
Jeg begyndte derfor at interessere mig for personlig udvikling og terapi. Og så tog jeg til London i halvandet år og tog en uddannelse i personlig udvikling. Derefter begyndte jeg at undervise rundt om i virksomheder og fagforeninger, og det var starten på min nuværende karriere. Samtidig havde jeg en følelse af at ville lære mere - så der besluttede jeg, at jeg ville være sexolog!
Jeg er uddannet klinisk sexolog i Danmark, og så tog jeg en ’learning-by-doing’ sexologuddannelse i Holland. I dag er jeg både sexolog, parterapeut og kognitiv terapeut, og arbejder meget med ’elsk dig selv’-temaet. Det handler jo om selvværd: At vi kan elske os selv og ære den vi er, i stedet for at kritisere os selv hele tiden.”
Tror du, at det er blevet mere trendy at være sexolog? Hvorfor?
”Ja, det er bestemt kommet mere op i tiden at arbejde med mennesker og relationer, og det er mere stuerent at blive uddannet sexolog. Der er længere mellem, at folk tænker ’Gud hvor er hun liderlig’, eller ’Ham der sexologen må jo selv være sexafhængig!’.
Jeg tror, at det handler om, at uddannelsen er præget af så meget fokus på personlig udvikling inden for emner, som vi alle kan forholde os til. Det handler ikke kun om sex, men om parforhold, relationer, nærhed og selvværd, og det bringer en stigende interesse for uddannelsen med sig.
Mange af os vil virkelig gerne det nære, vi er gode til vores job, men det halter på hjemmefronten. Simple spørgsmål om, hvordan vi kommunikerer, kan være mere åbne, bevare gnisten og tale med hinanden? Eller hvordan vi kan rumme vores egne og andres følelser, og lade være med at projicere vores følelser over på andre? Det er selvværdet der er det vigtigste, og det at elske sig selv er en stor del af det.
Det er det vigtigste overhovedet at lære at være menneske! Og derfor er det så fantastisk en uddannelse, for eleverne elsker at komme ind i kærlighedshuset ’Villa Wilder’, og have det godt med sig selv og andre.”
Hvorfor er det så vigtig at have det godt med sig selv?
”Livet er jo en skole. Der er så meget at lære, og det er vanvittigt udfordrende! Du kan vågne om morgenen og være glad og have det godt, men så tikker der måske en mail eller sms ind på din mobil, der bryder den gode følelse. Hvordan håndterer vi de følelser? Hvordan håndterer vi andre mennesker i vores liv? Og hvordan kan vi holde ud at være sammen med os selv, og stå i vores eget lys?
Det er os selv, som vi skal være sammen med resten af livet, så derfor er det vigtigt, at vi har det godt med os selv. Vi har jo alle en indre kritiker, der taler til os. Den stemme skal man gennemskue, så man kan stoppe den, for det er vigtigt, at vi taler så kærligt til os selv som muligt. Vi må huske på at være vores egen bedste ven. Det gør os ikke selvfede, egoistiske eller narcissistiske at tale kærligt til os selv, det handler om at elske den sjæl, vi nu engang er.”
Hvordan ser det ud med parforhold i Danmark?
”Parforholdet i dag har det ikke så godt, så vi skal finde en ny måde at være sammen på. Jeg tror, at vi lige nu oplever en opbrudstid med det traditionelle parforhold. I København er der eksempelvis 70 % singler, og i Århus er der 60 %.
Sådan som jeg oplever det, så skal der ske noget nyt. Vi skal lære at tage ansvar for os selv, og lære at være alene med os selv, så vi ikke har et parforhold blot fordi, vi ikke kan finde ud af at være alene. Jeg tror, at singlerne er ved at lære at tage ansvar for sig selv, fylde deres egen kærlighedsbeholder, så det ikke er en partners opgave at fylde den.
Måske skal vi finde nye måder at være kærester på? Jeg er meget optaget af det emne, fordi noget nyt skal der ske. Måske skal vi lære at blive mere ærlige og åbne med vores følelser og behov, så parforholdet bliver en del af vores personlige udvikling i stedet for en praktisk foranstaltning.
Det er jo nok de færreste, der har været på så meget som et eftermiddagskursus i sex og parforhold. Mange af os tror at lykken opstår, hvis vi bare finder manden og får villa og børn sammen, men parforholdet er ultimativt det, der kræver mest energi og næring – meget mere, end vi putter i vores arbejde.”
Hvad er forskellen på at blive uddannet sexolog og parterapeut?
”Uddannelserne er ret forskellige, men det er klart, at de har nogle emner, der overlapper. På parterapeut-uddannelsen indgår forhold om familie og børn. Og det her med at sidde med et par, der måske har været sammen i 30 år, er helt specielt. De kommer med en fælles historie samtidig med, at de har hver deres fortid, så hver person spiller sin rolle i parforholdet.
Tit kan problemerne være manglende nærhed og sex, så der vil det være en fordel, hvis du også er uddannet sexolog. Mange vælger derfor helt naturligt at uddanne sig til sexologer først, og så tage uddannelsen til parterapeut bagefter for at kunne hjælpe sine klienter bedst muligt.”
Hvorfor er det vigtigt at forstå sin egen selvudviklingsrejse?
”Terapi handler om fortiden, nutiden og fremtiden. Allerede i barndommen starter vi hver især med at handle på forskellige måder, og de mønstre skal du gennemskue. Mange vil opleve, at de pludselig forstår, hvorfor de jagter en bestemt type partner, sex og kærlighed, eller har et ’se mig-mønster’. Vi har alle sammen mønstre og tilknytninger, der er ubevidste for os, men som vi kan få gavn af at blive bevidste om.
Her får du redskaber til at se, hvem du er og forstå, hvad det er, der måske forhindrer dig i at være lykkelig. Så ja, fortiden er vigtig, men nu’et er mindst ligeså vigtigt!
Du kommer også til at lære rigtig meget om følelser. De fleste børn kan kun navnene på fire følelser, og det står ikke bedre til hos forældrene. Du skal lære følelsernes navne for at kunne sætte ord på, hvad du føler, og hvad du har brug for lige nu. Først herfra kan du lære at acceptere dine følelser, forstå dig selv og dine behov."
Hvorfor tror du, at er der flere kvinder, der vælger den her karrierevej?
”Jeg tror, at kvinder går mere op i kærlighed. Vi vil gerne se en film, der ender lykkeligt, og så har vi levet i en maskulin verden i 1000 år med kvindeundertrykkelse og lavt selvværd. Samfundet favoriserede mændene, og derfor har vi kvinder også gået rundt og leget mænd, og båret de maskuline værdier, men nu er den feminine tid på vej.
Kvinder er dem, der er mest interesserede i at udvikle sig, finde ud af at stå bedre i vores eget lys og se vores styrker. Mange kvinder har et virkelig stort indre drive i dag, og jeg tror, at det feminine er så vigtigt her på jorden, for at skabe balance.
Vores seksualitet har været maskulin, og jeg forstår godt, at mange kvinder mister lysten til sex i parforholdet, når målet bare er udløsning og orgasme. Vi vil hellere føle nærhed og opleve at være liderlige, hengivne og i ekstase end at få en hurtig orgasme kl. 22.45 inden sengetid – det kan vi selv gøre på få minutter.
Og så skal vi begynde at finde ud af at være gode ved os selv: Hvad har jeg brug for? Har jeg brug for at tage en lur nu? Har jeg brug for at tusse rundt? Ja, det har jeg, og så gør jeg det bare! Det her med, at vi begynder at lytte efter i stedet for at leve et mandeliv i en kvindekrop, det har vores krop ikke godt af. Det er derfor vi vælter.”
Hvad kan du med en uddannelse som sexolog og/eller parterapeut?
”Der er nogen, der bruger uddannelsen som en overbygning på deres job som psykolog, pædagog, læge, sygeplejeske eller lignende, hvor forståelse for ens medmennesker, følelser og kroppen spiller en central rolle.
Andre vælger at blive iværksættere og fuldtidssexologer. Det er der virkelig brug for i dag, og der er rigeligt at lave! Du kan eksempelvis undervise i forskellen på kønnene, i kommunikation og selvværd. Sexologer kan rigtig meget."
Lyder en fremtid som sexolog og/eller parterapeut som noget for dig?