Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Forskel på bachelor og professionsbachelor

Kender du forskellen på en bachelor og en professionsbachelor? Vi belyser de mest afgørende forskelle på de to uddannelser. Læs med her.

Når du står over for valget om din kommende uddannelse, er det vigtigt at kende dine forskellige muligheder. Du har for eksempel mulighed for at vælge at gå en vej, der fører dig mod en videregående uddannelse i form af eksempelvis en bachelor eller en professionsbachelor.

Men hvad er egentlig forskellen på disse to uddannelser, og hvordan finder du ud af, hvilken uddannelse, der passer bedst til dig? Vi dykker ned i detaljerne og giver dig svarene i denne artikel.


Det kan være forvirrende og måske en smule overvældende at forstå forskellen på en bachelorgrad og en professionsbachelor. Begge uddannelsesmuligheder tilbyder unikke muligheder og karriereveje, men de har også deres egne karakteristika og formål. I denne artikel vil vi derfor belyse og afklare de mest afgørende forskelle der er på de to uddannelser.

Bachelor vs. Professionsbachelor: Hvad er forskellen?

Begge uddannelser befinder sig på niveau 6 i kvalifikationsrammen, de foregår som udgangspunkt begge to på fuldtid og begge uddannelser er som udgangspunkt godkende videregående uddannelser, der er godkendt til SU.

Så hvad er egentlig forskellen på bachelor og professionsbachelor? Uddannelses- og Forskningsministeriet beskriver de to grader således:

Bachelorgrad

Bachelorgraden tildeles studerende, der har bestået en forskningsbaseret bacheloruddannelse på et universitet. En bacheloruddannelse er normeret til 180 ECTS. En bacheloruddannelse udgør et selvstændigt, afrundet forløb, der tilrettelægges således, at den studerende har mulighed for at vælge mellem flere kandidatuddannelser eller afslutte uddannelsen med umiddelbar erhvervskompetence. Bacheloruddannelsen opbygges af fag fra et eller flere områder. Bacheloruddannelser, der består af ét centralt fag, skal kombineres med et tilvalg uden for det centrale fag.

Professionsbachelorgrad

Professionsbachelorgraden tildeles studerende, der har bestået en professionsbacheloruddannelse. En professionsbacheloruddannelse er en professionsrettet, mellemlang videregående uddannelse, der er normeret til 180, 210 eller 240 ECTS-point. Uddannelserne består af teori og praktik og udgør selvstændigt afrundede uddannelsesforløb. En professionsbachelorgrad retter sig oftest mod et bestemt erhverv eller jobområde.

Herunder vil vi gå mere i dybden med forskellene på de to uddannelsesmuligheder. Lad os starte med at se på, hvad en bachelorgrad indebærer.

Bachelorgrad

Som vi allerede har afklaret, befinder en bachelorgrad sig på niveau 6 i den danske kvalifikationsramme. En "ordinær" bachelor kaldes også for en akademisk bachelor, og læses typisk på et af Danmarks otte universiteter. På en bacheloruddannelse er det videnskabelige teorier og metoder, der danner grundlag for uddannelserne. En bacheloruddannelse på et af landets universiteter tager typisk tre år, og det er ikke unormalt, at man efterfølger sin bachelor med en 2-årig kandidatuddannelse, hvorfor man her kan se frem til i alt fem års uddannelse, hvis man vælger denne retning. 

En bacheloruddannelse er normeret til 180 ECTS point, hvorefter du i princippet har en afsluttet uddannelse. Som tidligere nævnt er der dog mange, der vælger at læse videre på en kandidatuddannelse. Nogle bacheloruddannelser giver adgang til flere kandidatuddannelser, dette kan du altid undersøge den ved enkelte bacheloruddannelse. Du kan også altid kontakte den enkelte uddannelsesinstitution, hvis du er i tvivl om, hvilke kandidatuddannelser du eventuelt kommer til at have adgang til.

Find din bacheloruddannelse her

Professionsbachelorgrad

Ligesom en bachelorgrad fra et universitet, befinder en professionsbachelorgrad sig også på niveau 6 i den danske kvalifikationsramme. Du vil typisk tage din professionsbachelor på et erhvervsakademi eller på en professionshøjskole. En professionsbacheloruddannelse kombinerer teori og praksis og retter sig oftest mod et bestemt erhverv eller en profession. I dag findes der cirka 85 professionsbacheloruddannelser inden for blandt andet design, medier og kommunikation, sundhed, pædagogik, teknik, samfundsfag samt økonomi. 

På en professionsbachelor skal du i en periode ud i praktik, hvor du altså får en oplagt mulighed for at prøve den lærte teori af i praksis og samtidig få noget erhvervserfaring. Denne erfaring gør, at du som færdiguddannet professionsbachelor er bedre rustet til at gå direkte ud og varetage dit første job. En professionsbachelor er normeret til 180, 210 eller 240 ECTS-point, og kan have forskellig varighed. Du finder nemlig både fulde professionsbacheloruddannelser samt professionsbacheloruddannelser, der er lavet som overbygning til en erhvervsakademiuddannelse - en såkaldt top-up. 

Udbud af professionsbacheloruddannelser er på professionshøjskolerne. Erhvervsakademierne kan udbyde top up-overbygningsuddannelser til en erhvervsakademiuddannelse, som er på professionsbachelorniveau.

Find din professionsbacheloruddannelse her

Ligheder mellem bachelor og professionsbachelor

Selvom der er mange forskelle mellem en bachelor- og en professionsbacheloruddannelse, er der også mange ligheder, og begge uddannelser giver muligheder for adskillige karriereveje og en lys fremtid. Ligesom med en almindelig bachelor har du muligheder for at forfølge en kandidatuddannelse, hvis du vælger at tage en professionsbachelor. Det er dog vigtigt at være opmærksom på de specifikke adgangskrav til de forskellige kandidatuddannelser, da de kan variere.

Dog er det ikke nødvendigvis lige så oplagt at fortsætte med en kandidatuddannelse efter en professionsbachelor, som det måske ville være efter en akademisk bachelor. Dette skyldes den praktiske tilgang i professionsbacheloruddannelsen, som er målrettet mod at forberede dig til en bestemt profession og udstyre dig med de nødvendige færdigheder til at træde direkte ind på arbejdsmarkedet efter endt uddannelse. Vi er dog klar over, at der selvfølgelig kan være mange faktorer, der spiller ind, og du bør derfor altid lytte til dig selv, hvis dit ønske er at tage en kandidatuddannelse - uanset om du har taget en bachelor- eller en professionsbacheloruddannelse.

Hvordan vælger du?

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvordan en bachelor adskiller sig fra en professionsbachelor. Dit valg mellem en bachelorgrad og en professionsbachelor afhænger af mange forskellige faktorer, for eksempel dine interesser, karrieremål og din læringsstil. Overvej også at tale med studievejledere, studerende på de forskellige uddannelser og professionelle inden for de felter, du overvejer. De kan give værdifuld indsigt og hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.

I sidste ende handler valget mellem en bachelor og en professionsbachelor om at finde den vej, der bedst matcher dine ambitioner og personlige præferencer. Begge uddannelser har deres fordele ligesom de begge kan føre til spændende og givende karriereveje.

Michelle Hjorth

Michelle Hjorth

Digital Content Specialist (Vis mere)
Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness. (Mindre)

Omkring

Michelle arbejder som Digital Content Specialist hos studentum.dk, hvor hun blandt andet har fokus på at skrive artikler og guides, der forhåbentlig kan hjælpe dig med dit valg af uddannelse og blive klogere på dine mange muligheder. Michelle er uddannet med en Professionsbachelor i international handel og markedsføring fra Cphbusiness.

Annoncer