Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Iværksætterdrømme? Få de bedste råd fra unge iværksættere

Drømmer du om at blive iværksætter? Her giver en række unge, succesfulde iværksættere dig de bedste råd og erfaringer. 

Iværksætterdrømme? Få de bedste råd fra unge iværksættere

Går du rundt med en spirende iværksætter i maven? Har du idéen, men mangler du modet til at springe ud i det?

Uanset hvad, kan skridtet fra drømme til action føles stort, og ofte har man brug for gode råd fra andre unge iværksættere, som har stået i samme situation, og som nu kan prale med succes. Succes som er opnået gennem hårdt arbejde, netværk og mod.


Sådan lyder opskriften i hvert fald på ægte iværksættersejr, hvis du spørger de ildsjæle, vi har talt med. Her i artiklen har vi nemlig samlet en række unge iværksættere, der hver især deler ud af gode råd og erfaringer fra dengang eventyret startede.

Læs f.eks. hvordan drengene bag madspildsapp'en Too Good To Go måtte bo og arbejde i samme rum for at få råd til at udleve iværksætterdrømmen.

Læs også Cecilies kloge råd og erfaringer om at tro på sig selv og sin idé.

Vil du selv være iværksætter? Alle veje fører til Rom, som man siger.

Daniel Johannesen

Daniel Johannesen

Som 17-årig startede Daniel watery.dk, der i dag sælger badetøj og svømmeudstyr for millioner til danskere og svenskere. Bag succesen ligger et kendskab til markedet, hårdt arbejde gennem mange år og en skarp PR-indsats.

"Da jeg startede op, kendte jeg lidt til svømning som tidligere elitesvømmer, samtidig med jeg havde et vildt ønske om at lave en stor forretning. Da jeg så en dag snakkede med mine svømmekammerater om, at vi manglede et godt sted at købe svømmeudstyr, så lå den bare lige for, og jeg var fra den ene dag til den anden mega tændt på projektet.

Sådan skal du også tænke, før du går i gang med dit nye projekt. Har du mon allerede en stor passion for et eller andet – uanset om det er computerspil, heste eller makeup – og kan se, at du kan gøre et eller andet bedre indenfor de breddegrader, så får du det allerbedste udgangspunkt for at lave en god forretning.

For ét er, at du derigennem ved noget om markedet, men du har også en helt andet anden passion for at lykkedes med det, når du selv ville elske at bruge dit produkt eller løsning.

En anden god ting ved det er, at du forhåbentligt allerede kender nogle mulige kunder i din omgangskreds, der ville elske at hjælpe dig i gang. Sådan var det i hvert fald med mine svømmevenner, hvor 19 ud af 20 ordrer i den første åbningsweekend var fra venner og bekendte. Var det ikke tilfældet havde jeg fået sølle én ordre.

Derfra skal du dog også være bevidst om, at der er langt fra 1 til 100 ordrer om dagen. Længere end du lige forestiller dig. Det tog mig 2,5 år med Watery og i gennemsnit 70 timers arbejde om ugen. Det skal du være 100% klar over inden du starter, men det er også det, der gør iværksætteri så fedt, for når det så endelig lykkedes, så er det ene og alene din skyld. Og du får fortjenesten.

Men i bund grund kunne du ligeså godt, som jeg lykkedes. Jeg havde ikke de store forudsætninger eller erfaringer på forhånd til at lykkedes med mit projekt. Og det behøver du altså heller ikke have. Husk på det, hvis du er i tvivl om du er god nok."


Klaus Pedersen, Co-founder af Too Good To Go

Klaus Bagge Pedersen

I 2015 tog Klaus og en gruppe venner kampen op imod madspild med deres Too Good To Go app. App'en gør det muligt for forbrugere at bestille billig mad fra spisesteder lige inden lukketid, så maden undgår at blive smidt ud.

"Det er måske nemt at sige - men kast dig ud i det. Hvis du virkelig brænder for det, så skal du gøre det. Det vil helt sikkert være hårdt og udfordrende til tider - og måske dyrt. Jeg har selv boet og arbejdet i en lille lejlighed med fem andre - vi sov og arbejdede i det samme rum for at få økonomien til at hænge sammen, og det var sgu en udfordring nogle gange.

Men hvis du tror på din idé - hvis det er dét, du tænker på, når du vågner om morgenen, og når du går i seng om aftenen, så skal du helt sikkert gøre det. Med den rette motivation, engagement og et bagland af familie, venner og kloge folk, som støtter dig, så er du på rette vej.

På den lidt mere praktiske side, så skal du lægge en stærk gameplan, så du ved, hvor du vil hen med dit projekt. Hvis du er helt grøn, så find en mentor - én der har prøvet det før - som kan give dig råd og sparring. Du skal ikke være bange for at spørge om hjælp - folk vil heldigvis rigtig tit gerne hjælpe.”


Cecilie Villadsen, americandreams.dk

Cecilie Villadsen

Som 17-årig startede Cecilie Americandreams, som i dag sælger tøj til modeglade piger fra hele verden. Opskriften på Cecilies succes lyder på hårdt arbejde og skarp markedsføring på sociale medier.

"Tænk dig grundigt om, før du starter virksomhed med en ven eller veninde, da det ofte kan ødelægge venskab eller skabe store konflikter i virksomheden. Hav tålmodighed – pengene ruller ikke ind på kontoen med det samme. Der kan sagtens gå flere år, inden du mærker at du har arbejdet hårdt for din virksomhed.

Lav derudover det, der interesserer dig. Jeg siger altid, at hvis din største interesse er dit arbejde, føles dit arbejde mere som en hobby

Så snart man taler om at starte sin egen virksomhed som ung, tænker de fleste ”webshop”, men der er jo mange forskellige typer af virksomheder, du kan starte. Det er bare helt vildt vigtigt, at du tror fuldt og fast på din idé, og at du til enhver tid kan forsvare den.

Hvis du ikke selv tror på din idé, hvem gør så? Der kan komme tidspunkter, hvor du møder udfordringer, og andre tvivler på din ide. Lige netop dér er det vigtigt, at du selv er den der tror mest på din idé, og er den er den, som holder fast.

Hvis du ikke tror 100% på din idé, lad være med at starte en virksomheden op. Vent til du finder noget, som du tror ubetinget på. Ellers spilder du en masse energi og penge. Jeg plejer at sige, at det ikke haster – hellere bruge længere tid på at få den rigtige ide, da det giver bonus i sidste ende."


Anders Mørck - CEO og Partner i GoBoat

Anders Ekelund Mørck

GoBoat er en danskejet virksomhed startet i København i 2014, der tilbyder bæredygtige, sociale oplevelser på vandet. Virksomheden er stiftet af og ejes 100 procent af Kasper Eich-Romme, Carl Rand og Anders Ekelund Mørck

"For at blive Iværksætter behøver man ikke nødvendigvis selv have en god ide. Mange unge med en lille iværksætter i maven går rundt og tror, at de selv skal have den store forkromede idé for at komme igang. Sådan havde jeg det også.

Men der findes idag et helt økosystem for iværksætteri, hvilket gør det muligt for unge med iværksætterdrømme at blive eksponeret mod miljøet.

Jeg havde ikke selv ideer, som jeg syntes var værd at forfølge, men jeg vidste, at jeg ville være iværksætter. Jeg talte derfor med gud og hver mand om mine ambitioner og tilmeldte mig alle tilgængelige events og arrangementer, der havde bare en snært af iværksætteri over sig.

På denne måde blev jeg motiveret, inspireret og eksponeret overfor iværksættermiljøet, hvor jeg mødte mange ligesindende. Det resulterede i at jeg mødte Carl og Kasper kort efter at de havde fået ideen til GoBoat.

Efter en ”date” i Kødbyen i København vidste vi, at der var et rigtig godt match, og sammen besluttede vi os for at udleve vores iværksætterdrøm og starte GoBoat."


Niels Ryding Olsson

Niels Ryding Olsson

Niels var CEO og Cofounder af virksomhedsbørsen Saxis.dk, inden han trak sig tilbage i 2023 og satsede på andre projekter. Gennem årene har Niels også delt ud af gode råd og erfaringer til andre unge iværksætte på sin YouTube.

"Find ud af hvordan du kan komme igang med det samme med de ting, du allerede har ved hånden. Lad være med at tænke for meget over, hvad din drømmevirksomhed er, og hvad du allerhelst vil lave for en virksomhed.

Når først du er igang med noget, er det meget lettere at finde ud af, hvordan du starter drømmevirksomheden.

Langt de fleste unge iværksættere jeg kender, der er kommet godt fra start, har bare startet med det der var mest nærliggende, og derefter har de fundet vejen frem til at starte deres drømmevirksomhed.

Dernæst vil jeg råde til at du slår dig sammen med flere andre i din første virksomhed. Hvis du er helt grøn som iværksætter kan det hjælpe utroligt meget at have en partnerkreds, der står sammen om projektet.

Lad være med at tænke over hvor mange ejerandele du får. Få nogle andre friske unge mennesker med i virksomheden og giv dem nogle andele, så de er committed til projektet.

Det kan hjælpe utroligt meget i svære tider, at man er flere der er økonomisk forpligtet i projektet, så du ikke sidder med det ene mand. Og så må det gerne være nogle, der kan noget andet end dig, så I kan supplere hinanden."


Mathias Bjørch Nielsen, Nimara.dk

Mathias Bjørch Nielsen

I 2015 så webshoppen, Nimara.dk dagens lys, da de to brødre, Rasmus og Mathias, tog deres livs største skridt og satsede på salg af møbler og interiør på nettet. Et succesfuldt sats, der i dag har resulteret i en sund virksomhed.

"Start iværksætterdrømmen når du er under studiet eller har andet arbejde, så du ikke er afhængig af indkomst i startfasen. Det er vigtigt, at du har virkelig brænder for din idé. Du skal ikke se det som et arbejde, men mere en hobby og et livsprojekt.

Derudover er det en stor fordel at starte virksomheden op som ung, hvor de fleste endnu ikke har store økonomiske forpligtelser i form af hus, børn, bil osv.

Som en iværksætter skal man tro så meget på sin idé, at man tør tage en stor økonomisk risiko, men man skal være indstillet på, at der nogle ting som man må tilsidesætte i sit liv de første mange år.

Vi mener, at det er stort set umuligt at starte en virksomhed op med kun 37 timers arbejde hver uge og derfor bliver man også nødt til at se det som et livsprojekt.

Vi ser alt for mange iværksættere, der først vil gå live med deres produkt eller forretning, når alt spiller til perfektion. Det mener vi er en stor fejl. Det er bedre at gå live tidligere i forløbet og derved få kundernes feedback og få den første omsætning ind, hvor der er brug for likviditet i virksomheden."

Er du sikker på, at du har en iværksætter i maven?

Find din uddannelse i innovation og entreprenørskab her


Annoncer