Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Hvordan bliver man dyrlæge?

Har du fantaseret lidt om en tilværelse som dyrlæge? I denne guide får du et overblik over dine forskellige muligheder for at blive dyrlæge og forslag til alternative uddannelser.

Hvordan bliver man dyrlæge?

Drømmer du om at blive dyrlæge? For at blive dyrlæge skal du tage en uddannelse i Veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er det eneste sted, hvor du kan blive uddannet dyrlæge i Danmark.

Som dyrlæge har du mulighed for at arbejde med dyr, deres sundhed og dyrevelfærd, og på Københavns Universitet kommer du i et undervisningsmiljø, der råder over to topmoderne veterinære undervisningshospitaler.


Dyrlæge studiet er et af de mest eftertragtede studier i Danmark, med et højt snit, og få der kommer ind hvert år. Derfor kan det være en rigtig svær karrieredrøm at gå rundt med. Men hvis du er klar til at tage til udlandet, eller arbejde med dyr på alternative måder, er der dog masser af måder, at du kan komme til det på. Læs med herunder, hvor vi har listet dine muligheder. Eller klik på det du finder interessant her. 

Veterinærmedicin i Danmark

Veterinærmedicin i udlandet

Alternative studier

Arbejdsopgaver for dig med en kandidatuddannelse i veterinærmedicin

Med en kandidatuddannelse i veterinærmedicin vil du komme til at arbejde som dyrlæge og veterinær, hvor du bl.a. arbejder med at behandle og forebygge sygdomme hos dyr.

Dine arbejdspladser kan fx være en dyrlægeklinik, dyrehospitaler, sundhedsinstitutioner eller slagterier.

Praktiserende dyrlæge:

Hvis du arbejder som praktiserende dyrlæge på en dyreklinik, er du med til at  behandle kæledyr, som hunde og katte. Du kan også arbejde med at rådgive landmænd om sundhed og pleje inden for landbruget - fx med heste, køer og svin. Som praktiserende dyrlæge er du både med til vanskelige fødsler, eller når dyr skal aflives.

Dyrlæger i den biomedicinske industri

En del veterinærer arbejder med forskning og kvalitetskontrol inden for den biomedicinske industri. Her ser de på sammenhænge mellem sygdomme hos dyr og mennesker, og produktudvikler nye medicinske præparater. Det handler bl.a. om sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker enten direkte eller via insekter, gnavere og fugle, eller via indtagelse af fødevarer.

Dyrlæger i den offentlige fødevarekontrol og Fødevaredirektoratets Veterinærtjeneste

Med en uddannelse i veterinærmedicin kan du også være beskæftiget i den offentlige fødevarekontrol, hvor du kontrollere fødevarer og hygiejne. Det kan fx være tilsyn med malkekvæg, mejerier, fødevarevirksomheder samt supermarkeder.

I Fødevaredirektoratets Veterinærtjeneste ville du arbejde med kontrol af husdyrs sundhedstilstand og praktiserende dyrlægers arbejde.

Dyrlæger på slagterier

På slagterierne er dyrlægerne med til at kontrollere dyrene, og undersøge om hygiejnen og dyrevelfærden er i orden. Både før og efter slagtning.

Dyrlæger som undervisere

På Københavns Universitet, kan du efter din kandidatuddannelse arbejde som underviser og forsker. Her ville du forske på andre af statens forskningsinstitutter, fx Danmarks Fødevareforskning og Danmarks Jordbrugs Forskning.

Bliv dyrlæge i Danmark

For at blive dyrlæge, kræver det, at du tager din veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er det eneste sted der uddanner dyrlæger i Danmark.

Der er en lang række krav, for at komme ind på veterinærmedicin på Københavns Universitet, som er et meget populært studie.

Minimumskrav for at blive optaget på Bacheloruddannelsen i Veterinærmedicin på KU

  • Du skal have en adgangsgivende eksamen fra STX eller lignende på mindst 6,0 i gennemsnit.
    (Eller en bestået KU kvote 2-prøve)
  • Du skal have bestået følgende fag, uanset om du søger i kvote 1 eller kvote 2: Dansk A, Engelsk B, Matematik A, og en af følgende kombinationer:
    Fysik B og Kemi B
    Fysik B og Bioteknologi A
    Kemi B og Geovidenskab A
    Kemi B, Biologi A og Fysik C

Uddannelsen tager, inkl. bachelor og kandidat, fem et halvt år, hvor du får titlen Cand.Met.Vet. Og undervejs har du ret til SU. For at blive praktiserende dyrlæge skal du efter studiet have en autorisation fra Fødevaredirektoratet.

I 2023 var adgangskvotienten for at komme ind 10,3. Dog optages mange på kvote 2. 

Undervisning på KU

Hvis du vil være dyrlæge, skal du være indstillet på et rigtig hårdt studie på universitetsniveau, der kræver at du tager en kandidat. Undervisningen veksler mellem forelæsninger, regneøvelser, laboratorieøvelser og projektarbejde. Udover KUs egne lokaler, kommer I også til at være på KUs dyrehospitaler.

På uddannelsen får du indsigt i de praktiske kliniske veterinære fag, du lærer at undersøge dyr ved sygdom, finde ud af hvad de fejler og behandle dem, både medicinsk og gennem operationer. Du lærer også at rådgive dyreejere og virksomheder om sygdom, sundhed og velfærd hos dyr.

Som en del af studiet får du praktisk indsigt i evidensbaseret forskning, og du lærer om forebyggelse af sygdomme og fødevarekontrol. Du afslutter kandidatuddannelsen med et speciale, der typisk varer ½ år. Kandidatuddannelsen giver den akademiske titel cand.med.vet.

Der findes omkring 15 godkendte specialer, hvor man kan blive specialdyrlæge. Det kan fx være familiedyr, heste, besætningssundhed, biomedicin. Et af specialerne er dyrs adfærd, men egentlig dyrepsykologer finder du ikke på KU.

Alternative veje til dyrlæge-faget

Er dit snit ikke højt nok, og har du svært ved at komme ind via kvote 2 på veterinærmedicin uddannelsen, så giv ikke op, du har også andre muligheder. Du har bl.a. mulighed for at tage dyrlægeuddannelsen i udlandet. Du kan sagtens finde en international godkendt veterinæruddannelse i udlandet.

Bliv dyrlæge i udlandet

Og endnu bedre! Du tager uddannelsen samtidig med at du bor i udlandet, og får en oplevelse for livet. Du kan søge ind i udlandet, allerede fra du går på 2. år på gymnasiet, for at sikre dig din plads på studiet.

Med en international dyrlægeuddannelse styrker du din karriere, og du lærer om de samme ting, som du ville have lært på veterinæruddannelsen på KU. Du får undervisning i behandling af syge dyr, sundhed, rådgivning, slagterier, forsøgsdyr, smittefare mv. Med en international godkendt veterinæruddannelse kan du for eksempel komme til at arbejde ved myndigheder, organisationer, dyreklinikker, egen virksomhed og medicinalfirmaer.

Alternative studier, du kan tage

Hvis hverken en dansk eller engelsk veterinæruddannelse er noget for dig, så er der mange andre muligheder for at arbejde med dyr. Måske du passer meget bedre som dyrepasser eller veterinærsygeplejerske.

Hvis du er helt vild med heste, er det også muligt både at blive hestemanager, hestemassør eller hesteterapeut. Er du mere et hundemenneske, kan du arbejde som hundekonsulent, hundeadfærdsinstruktør eller hundefysioterapeut.

Find alle dine muligheder her

Ellers læs om de tre mest populære uddannelser, der har med dyr at gøre:

Dyrepasser

Veterinærsygeplejerske

Landmand

Dyrepasser:

Hvis du elsker dyr, og drømmer om en hverdag hvor du skal passe og pleje dem, så er en dyrepasseruddannelse nok noget for dig. Her bliver du klædt på til at arbejde med alle slags dyr i løbet af studiets fire år. Du kan også vælge at afslutte uddannelsen allerede efter to år som dyrepasserassistent.

Uddannelsen veksler mellem praktik og skoleperiode, og som færdigudlært kan du arbejde med pasning af dyr i fx dyrehandler, laboratorier, dyreparker og zoologiske haver.

Find din dyrepasser uddannelse her

Veterinærsygeplejerske

Som sygeplejerske arbejder du med at hjælpe, passe og plejer syge dyr, og hjælper dyrlægen ved operationer og fødsler.

En vigtig del af arbejdet her, vil bestå i at skifte forbindinger, tage puls og temperatur og sørge for at dyret får det bedre. Du kan også lave små undersøgelser og testarbejde, som fx blodprøver. Du vil typisk også stå for diverse kontoropgaver på klinikken, og på andre måde hjælpe dyrlægen.

Uddannelsen til veterinærsygeplejerske tager cirka fire år, og er delt op i Veterinærsygehjælper og Veterinærsygeplejerske. Uddannelsen kan tages direkte efter folkeskolen, og når du er færdiguddannet vil du typisk komme til at arbejde på en dyreklinik eller et dyrehospital.

Landmand

Landmand er måske ikke det første du tænker på, men faktisk er det muligt at tone din uddannelse, så du kommer i en retning der har med dyr at gøre. Med en landmandsuddannelse bliver du klædt på til både planteavl og husdyrhold. Du lærer om økonomi, sygdomsforebyggelse og alle de andre nødvendige aspekter for at holde styr på arbejdet i staldene.

Uddannelsen tager fire år, og veksler mellem praktik og skoleperioder. Din praktik og valgfag er med til at tone din uddannelse i den rigtige retning for dig.


Annoncer