Uanset om du er studerende eller kommende studerende, kan der være rigtig mange vigtige datoer og forskellige frister at holde styr på. Særligt som kommende studerende er der mange vigtige datoer og ansøgningsfrister, som kan være en god ide at notere sig.
Få overblikket over de generelle væsentligste datoer lige her, og vær sikker på, at du ikke misser chancen for at blive optaget på drømmeuddannelsen i år.
Januar
I januar har du god tid til at forberede dig på det forskellige, få en god start på året og måske komme dig over nytårsaften. Her er der nemlig ikke som udgangspunkt nogle vigtige datoer, du bør notere dig.
Vi anbefaler dog, at du dobbelttjekker hos din ønskede uddannelsesinstitution, da nogle uddannelser og institutioner kan have andre frister samt vigtige datoer, der kan være vigtige for netop dig og din institution.
Nogle uddannelser har vinterstart i januar.
Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder desuden åbent hus i januar.
Februar
Den 1. februar åbner ansøgningsportalen Optagelse.dk.
Det er netop på portalen Optagelse.dk, du skal søge om optagelse på en videregående uddannelse i Danmark. Dette gælder uanset om der er tale om kvote 1 eller kvote 2 ansøgninger. Her er der to ansøgningsfrister, du bør være opmærksom på: For kvote 2 er ansøgningsfristen den 15. marts kl. 12.00 og for kvote 1 er ansøgningsfristen den 5. juli kl. 12.00. Du kan søge om optag på op til 8 uddannelser.
I løbet af februar er der desuden også mange uddannelsesinstitutioner, der afholder åbent hus, hvilket kan være gavnligt at deltage i, hvis du for eksempel stadig er usikker på dit valg af uddannelse.
Nogle uddannelser har vinterstart i februar.
Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder desuden åbent hus i februar.
Marts
1. marts falder ansøgningsfristen, hvis du vil søge ind på en kandidatuddannelse, der starter i september.
I marts falder ansøgningsfristen for kvote 2 ansøgere til eksempelvis bacheloruddannelser.
Denne ansøgningsfrist falder hvert år den 15. marts klokken 12.00. En ansøgning via kvote 2 kan for eksempel være oplagt for dig, der har brug for at blive vurderet på andet end blot dit gymnasiale karaktergennemsnit. Du kan få en fuld guide til Kvote 1 og Kvote 2 her. Få også et eksempel på en kvote 2 ansøgning her, og find inspiration til din egen ansøgning.
Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder åbent hus i starten af marts.
April
I april er der ingen generelle datoer eller frister, du bør være opmærksom på. Dog skal du være særligt opmærksom på, at din ønskede uddannelse og uddannelsesinstitution kan have vigtige datoer og frister, du bør notere dig i denne måned. For eksempel afholder nogle uddannelsesinstitutioner tests og prøver i denne måned.
Maj
Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder åbent hus.
Juni
I denne måned er der ikke nogen generelle datoer eller frister, du bør være opmærksom på som kommende studerende. Vær dog opmærksom på, om dine foretrukne uddannelsesinstitution har nogle vigtige datoer, du bør være opmærksom på denne måned. Hvis ikke kan du for eksempel bruge noget af måneden på at forberede din kvote 1 ansøgning.
Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder åbent hus.
Juli
I juli måned falder ansøgningsfristen for kvote 1 ansøgere.
Ansøgningsfristen falder hvert år den 5. juli klokken 12.00. En kvote 1 ansøgning er for dig, der opfylder uddannelsens karakterkrav og søger optagelse med henblik på vurdering i kvote 1. Læs vores komplette guide til kvote 1 og kvote 2 her.
I juli er der også en anden meget vigtig dato - måske den vigtigste dato for de fleste. Den 28. juli får ansøgerne nemlig svar på deres ansøgninger, og dermed vished omkring om de er optaget på drømmestudiet eller ej. Samtidig bliver listen over uddannelser med ledige pladser offentliggjort. Så hvis du for eksempel ikke blev optaget på din uddannelse, kan du måske finde et alternativ til drømmeuddannelsen her. Der findes nemlig mange veje mod den fremtid, du drømmer om.
August
I august er der to frister, der er værd at have for øje. Her falder fristen for accept af studieplads nemlig. Så hvis du for eksempel er blevet tilbudt en plads på drømmestudiet, så skal du selvfølgelig også huske at takke ja til den. Samtidig er der i august også frist for ansøgning til ledige studiepladser. Hold øje med fristerne hos de enkelte uddannelsesinstitutioner.
Enkelte uddannelser har desuden studiestart i august.
September
Har du ikke haft studiestart på din uddannelse i slutningen af august, har du det sikkert i løbet af september måned. En mere specifik dato for studiestart afhænger af den enkelte uddannelsesinstitution. Perioden august/september gælder, hvis der er tale om sommerstart. Hvis der derimod er tale om en uddannelse med vinterstart, vil din studiestart være i januar/februar.
Oktober
Selvom de fleste uddannelser, der har vinterstart har ansøgningsfrist den 15. marts i kvote 2 og den 5. juli i kvote 1 - også selvom der er tale om vinterstart, er der også nogle uddannelser, hvor ansøgningsfristen ser anderledes ud. På nogle uddannelser med vinterstart åbnes der nemlig for ansøgninger den 1. oktober. Vi vil derfor anbefale, at du tjekker hos den uddannelsesinstitution, du ønsker at studere på.
Ønsker du at søge ind på en kandidatuddannelse, der har vinterstart i februar, er ansøgningsfristen her den 15. oktober.
Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder åbent hus.
November
Enkelte uddannelsesinstitutioner afholder åbent hus i løbet af november måned.
December
Hos nogle uddannelsesinstitutioner lægger fristen for at søge en ledig plads til vinterstart den 1. december kl. 12.00. Her vil du også få svar på, om du er optaget til studiestart i løbet af december.