Tag en religion uddannelse og gør tidens strømninger til din karrierevej
Interesserer du dig for det verdens forskellige religioner? Og vil du udvikle din faglige viden, så du bliver i stand til at forstå menneskets forskellige perspektiver på religion og handling? Så er en uddannelse i religion måske det rigtige for dig.
Her på siden kan du blive klogere på dine muligheder med religion uddannelse, hvad uddannelserne indeholder samt hvilke karrieremuligheder du får.
Du kan eksempelvis studere religionsvidenskab på universitetet, tage på højskole eller studere religion som et HF-enketlfag, hvor du fordyber dig i faget. - En god måde at blive klogere på, om religion skal være din karrierevej.
Hvad lærer jeg på en religion uddannelse?
Du lærer at analysere og fortolke forskellige religioner og religiøse fænomener i en kulturel og historisk sammenhæng. Det medfører, at du studerer religion i bred kulturhistorisk forstand, og arbejder med:
- religioners historiske udvikling
- samfundsmæssige placering
- nutidige fremtræden på baggrund af fx antropologiske beskrivelser, religiøse tekster og sociologiske undersøgelser.
Du vil også lærer om:
- en bestemt religions dogmatik og ritualistisk tilgang
- de store verdensreligioner
- fortidige religioner
- nye religioner og religiøse strømninger.
Du læser forskellige slags religiøse tekster og ser på hvilken betydning, religion har for mennesker i dag. Centrale problemstillinger er religionernes forskellige samspil med samfundet og kulturen, religionernes aktuelle betydning og den rolle de spiller i kulturmøder og i skabelsen af nationale og etniske identiteter.
Hvor kan jeg tage en religion uddannelse?
Du kan læse religion på Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.
De forskellige uddannelsessteder varierer i indhold men de giver alle tre en grundlæggende viden indenfor tre hovedområder:
- Ikke-kristne religioner
- Kristendom
- Religionsfilosofi og religionssociologi
Undervisningsformen vil ofte være den samme på universiteterne, hvor du får:
- holdundervisning
- forelæsninger
- kurser
- selvstændigt projektarbejde
- gruppearbejde
Bacheloruddannelsen afsluttes med en større selvstændig opgave. Med denne uddannelse får du adgang til flere humanistiske kandidatuddannelser, som eksempelvis kandidatuddannelsen i religionsvidenskab.
Kan jeg studere religion på højskole eller i udlandet?
Et højskoleophold er et godt alternativ for dig som har lyst til at fordybe dig i fag og emner uden for det traditionelle uddannelsessystem.
Her kan du tage et kortere eller længerevarende kursusophold i form af eksempelvis humanistiske fag. Højskolestudier indebærer ofte at du bor på skolen.På en højskole er der fokus på den enkelte person og den personlige udvikling er i højsædet. I Danmark findes der adskillige højskoler som tilbyder religion som studieretning.
Du kan vælge at studere i udlandet gennem en udlandsformidler, eller ved at arrangere opholdet på egen hånd. En udlandsformidler hjælper dig med alle spørgsmål, dokumenter osv.
Kan jeg studere religion som HF-enkeltfag?
Har du lyst til at læse religion som enkeltfag eller som suppleringsfag kan du vælge at læse religion som voksenuddannelse.
Rundt i hele Danmark udbydes religion på VUC og HF-centrer. En voksenuddannelse er ofte mere fleksibel end et normalt studieforløb og dine klassekammerater lidt ældre.
Hvilke fremtidsmuligheder har jeg med en religion uddannelse?
Hvis du studerer en bacheloruddannelse i religionsvidenskab, så kan du altid søge videre ind på en kandidatuddannelse, såsom:
- religionshistorie
- religionssociologi
- tværkulturelle studier
- IT og kognition
Du vil også have jobmuligheder inden for blandt andet:
- undervisning
- offentlig administration
- personaleudvikling
- kommunikation og formidling
Vil du gerne undervise i religion? Så kan du eksempelvis vælge på universitetet at fordybe dig i et fag mere ud over religion, så du senere kan søge et pædagogikum. På den måde får du kompetencer til at undervise elever i gymnasiet.
Lyder en religion uddannelse som noget for dig? Så læs mere om de forskellige uddannelser og dine muligheder øverst her på siden.