Kriminologi – videnskaben om kriminalitetsforhold
Kriminologi er studiet af kriminalitet og andre beslægtede problematikker I samfundet, som bandeproblemer, misbrug, afvigelse, normbrud, ungdomskultur, social control mv.
Med en uddannelse inden for kriminologi, kommer du langt forbi ”hvem der gjorde det” og ind i tematikker om moral og fairness. Kriminologi studere problemerne bag den kriminelle handling, og søger at forstå forbrydelsen gennem kritiske analyser.
Som kriminolog trækker du på viden og perspektiver fra mange forskellige baggrunde. Du får viden om fx jura, sociologi, psykologi, psykiatri og historie. Dit job bliver at spørge, hvorfor forskellige samfund definerer og reagerer på kriminalitet, og hvordan tilgangen til straf er. Kriminologer studerer i stigende grad måder kulturer skildrer kriminalitet på, i massemedier, nyheder, gennem film og kunst.
Studér kriminologi
Som kriminologi studerende kommer du til at beskæftige dig med årsager og konsekvenser af kriminalitet, forebyggelse og bekæmpelse samt konsekvenser og implementering af løsninger.
Du får indgående indblik i teorier og metoder, som kan bidrage med at analysere og studere kriminelle forhold i samfundet, og sætte udviklingen ind i et større historisk-komparativt perspektiv.
Du lærer også om de mekanismer og processer, der styrer udviklingen af kriminalitet i en lokal, national og international sammenhæng. Og du kan fx have undervisning i:
- Kriminel identitet
- Organiseret kriminalitet
- Bandekriminalitet
- Normbrud og afvigelse
- Politiets og domstolenes arbejde
- Kriminalpræventive tiltag
Du har med fokus på både jura, socialt arbejde, sociologi, antropologi, psykologi og samfundsvidenskab. Overordnet lærer du at analysere og fortolke kriminologiske problemstillinger og omsætte din viden til handling.
Du vil også møde formidling af faglige problemstillinger og løsningsmodeller, ligesom at tværfaglige samarbejder ofte er på skemaet.
Specialisering inden for kriminologi
Du kan vælge at specialisere dig yderligere inden for dine primære interesseområder i kriminologi. Det gør du gennem projektarbejde, selvvalgte problemstillinger og valgfag.
Du kan vælge at arbejde mere i retning mod psykologiske sociologi, samfundsvidenskab, økonomi, filosofi, computer science eller matematik. Alt efter hvor du vælger at studere.
På den måde kan du specialisere dig til at arbejde med kriminalitetsforebyggelse, rettelser i loven, retshåndhævelse, lov og lovreform og forskningspolitik og analyse, efter dit studie.
Undervisningsformer i kriminologi
På uddannelsen vil du lære at formidle faglige problemstillinger og løsningsmodeller, ligesom at du lære at gennemføre tværfaglige samarbejder omkring kriminalitetsanalyse, kriminalitetsforebyggelse og kriminalitetsbekæmpelse.
Undervisningen veksler mellem forelæsninger, holdundervisning, ekskursioner, oplæg, e-learning, casearbejde, studieture, øvelser og praktik – alt efter hvilket studie du vælger.
Arbejde som kriminolog
Som kriminolog kan du arbejde i mange forskellige retninger, alt efter interesse og speciale. Her er nogle ideer til områder, du kan arbejde inden for.
- Lovhåndhævelse, politi,
- Fællesskabs- eller regionalplanlægning
- Offer, vidne, ungdom og familie
- Advocacy
- Konsulentfirmaer
- Kriminelle, retsmedicinske og private undersøgelser
- Offentlig administration, risikostyring
- Internationale udviklingsbureauer og organisationer
- Uddannelse og akademi
- Regeringspolitisk analytiker eller forsker,
- Udenrigstjenestearbejder, Indvandringsofficer