Tag en pædagog uddannelse
Hvis du har en drøm om at kvalificere dig til at arbejde med børn, unge og voksne, kan det være en idé at læse til pædagog. Med uddannelsen lærer du blandt andet at varetage de forskellige udviklings- og omsorgsopgaver, der er forbundet med pædagogisk arbejde.
Hvad laver en pædagog?
Som pædagog er det din fornemmeste opgave at drage omsorg for børn og unges trivsel, udvikling, læring og dannelse. Typiske arbejdsopgaver inden for pædagogik er blandt andet at:
- Forberede en tryg modtagelse af nye børn i vuggestue og børnehave
- Tilrettelægge gode rammer, hvor børn kan lege og lære sammen
- Planlægge projekter ud fra børns egne idéer og interesser
- Støtte børnene i skolens undervisning og fritid
- Skabe fællesskaber og aktiviteter for socialt udsatte unge.
Som færdiguddannet pædagog kan du blandt andet søge arbejde i vuggestuer, børnehaver, skoler, bo- og væresteder samt klubber og fritidshjem.
Hvordan bliver jeg pædagog?
Du kan kalde dig pædagog ved at tage en pædagog uddannelse, der udbydes som en professionsbacheloruddannelse. Uddannelsen har en varighed af 3½ år og kan tages mange steder rundt omkring i Danmark. En stor del udbydes på landets professionshøjskoler. Alternativt kan du også læse til pædagog online.
Hvilke adgangskrav er der til pædagoguddannelsen?
For at søge om optagelse på pædagoguddannelsen er der forskellige adgangskrav, du skal bestå.
Generelle adgangskrav
En af følgende:
- En gymnasial eksamen
- Relevant erhvervsuddannelse: Social- og sundhedsassistentuddannelsen (trin 2, hvis den tidligere trindelte social- og sundhedsuddannelse) eller den pædagogiske assistentuddannelse
- Anden adgang med 4 gymnasiale enkeltfag
Specifikke adgangskrav
Der gælder følgende specifikke adgangskrav for ansøgere med:
- Gymnasial eksamen: Ingen specifikke adgangskrav
- Relevant erhvervsuddannelse - social- og sundhedsassistentuddannelsen: dansk C, naturfag C og engelsk D
- Relevant erhvervsuddannelse - den pædagogiske assistentuddannelse: dansk C og samfundsfag C og engelsk E
- Anden adgang med 4 gymnasiale enkeltfag: dansk A, engelsk B, samfundsfag C samt ét valgfrit fag på C-niveau
Hvordan er pædagog uddannelsen struktureret?
Med pædagoguddannelsen får du en generalist uddannelses samtidig med, at du får en specialisering. Det betyder, at du både får et bredt kendskab til hele det pædagogiske arbejdsfelt, samtidig med, at du får mulighed for at specialisere dig inden for et område.
De tre specialiseringer på pædagoguddannelsen er:
- Dagtilbudspædagogik
- Skole- og fritidspædagogik
- Social- og specialpædagogik.
Foruden din valgte specialisering skal du på pædagoguddannelsen også gennem valgfag og fire praktikperioder. Valgfagene kan nogle steder også kaldes valgfrie kompetenceområder og mulighederne for fag kan variere fra uddannelsesinstitution til uddannelsesinstitution.
På pædagoguddannelsen undervises du blandt andet i:
Når du starter på pædagog uddannelsen skal du først og fremmest gennem det, der kaldes fællesdelen, hvor du lærer om pædagogens grundfaglighed. Gennem denne del lærer du blandt andet om:
- Pædagogiske teorier
- Kønsidentitet og kultur
- Kommunikation og etik
- Individ og fællesskab.
Undervisningen på pædagoguddannelsen består bl.a. af forelæsninger, holdundervisning, projektarbejde og værkstedsarbejde. Uddannelsen afsluttes med et bachelorprojekt, hvorefter du har ret til at anvende titlen professionsbachelor som pædagog. På engelsk er titlen Bachelor in Social Education.
Hvilke fremtidsmuligheder har jeg som pædagog?
Som nævnt tidligere har du mulighed for at søge arbejde mange forskellige steder som færdiguddannet pædagog. Det kan for eksempel være vuggestuer, børnehaver, skolefritidsordninger, døgninstitutioner og lignende.
Dog har du også gode muligheder for at læse videre, hvis du skulle have mod på mere. Du har for eksempel både mulighed for at tage en kandidatuddannelse, men du har også gode muligheder for efter- og videreuddannelse senere i livet, for eksempel i form af en diplom- eller masteruddannelse.
Hvad tjener en pædagog?
Din løn som pædagog kan afhænge af mange forskellige faktorer, for eksempel din specialisering, din erfaring og hvor i landet, du arbejder, eller gerne vil arbejde. Ifølge tal fra UddannelsesZOOM er den typiske løn for nyuddannede pædagoger på 30.000 kroner om måneden (landsgennemsnit) inkl. pension.
Læs mere om job og løn som pædagog her
Lyder en pædagog uddannelse som noget for dig?
Er du blevet overbevist om, at du skal arbejde inden for pædagogik, eller i hvert fald blevet nysgerrig på at vide mere? Udforsk mulighederne i listen ovenfor, hvor du også kan klikke dig ind og læse mere om den enkelte uddannelse. Her kan du også lave en forespørgsel direkte til den enkelte udbyder.