Søg uddannelse 👉

Mød en pædagogstuderende

Mød Camilla, der fortæller om hverdagen som pædagogstuderende på Københavns Professionshøjskole. Få indblik i pædagoguddannelsen her.

Mød den pædagogstuderende Camilla

Hvis du drømmer om at læse til pædagog, så kan du læse med her, hvor du kan møde Camilla, der er pædagogstuderende på Københavns Professionshøjskole.

Camilla giver dig blandt andet et indblik i, hvorfor hun valgte pædagoguddannelsen, hvordan uddannelsen er bygget op, indhold på uddannelsen, gode råd til fremtiden og lignende.


Camilla havde ikke en snorlige vej til pædagoguddannelsen, og det vil hun gerne dele med dig, der måske har siddet og overvejet at læse til pædagog.

Det er nemlig Camillas erfaring, at du ikke behøver vælge rigtigt første gang, og det er ingen skam at skifte retning.

Vejen til pædagoguddannelsen

I gymnasiet fik Camilla øjnene op for Psykologi, hvor særligt den del af faget der handlede om børns udvikling, fangede hendes interesse. Hun søgte derfor ind på Psykologi på Københavns Universitet og kom ind. Kort efter valgte hun dog at stoppe, da kun en lille procentdel af studiet handlede om børn:

"Jeg var egentlig først startet på Psykologi på Københavns Universitet, fordi jeg havde haft faget i gymnasiet og syntes, at det var spændende. Vi havde meget om freudiansk psykologi med fokus på børn og børns udvikling, så det var jeg ret optaget af på det tidspunkt.

Da jeg så var startet på Psykologi på universitet, fandt jeg ud af, at det kun var en meget lille procentdel af undervisningen, der handlede om børns udvikling. Så jeg gik egentlig kun på uddannelsen i nogle måneder," fortæller Camilla.

Da Camilla var stoppet på psykologi studiet, fik hun arbejde i en vuggestue, hvor hun fandt ud af, at pædagoguddannelsen var det helt rigtige for hende. Hun havde nok lidt fornægtet, at hun "bare" skulle være pædagog, da hun synes, at der i Danmark er en opfattelse af, at det er noget alle kan blive.

Den fordom skræmte dog ikke Camilla væk, og hun besluttede sig for at søge ind på pædagoguddannelsen. En beslutning, Camilla hurtigt blev rigtig glad for. Ikke mindst fordi det var en fornøjelse at starte på pædagoguddannelsen:

"Vi startede med at tage på introtur, hvor vi lærte hinanden bedre at kende. Og så har der været mange arrangementer og fredagsbarer, hvor jeg har lært andre på uddannelsen at kende. Jeg har tidligere været ret genert og indadvendt, men man får så mange nye bekendtskaber. Alle er lige, alle taler sammen og alle er velkomne og hilser på hinanden uanset, hvilken årgang man går på."

💡 Sådan er pædagoguddannelsen struktureret

Uddannelsen er en professionsbacheloruddannelse, der varer i alt 3½ år, og som gennem 7 semestre veksler mellem teori og praktik.

Praktikken på pædagoguddannelsen strækker sig over 59 uger, hvilket vil sige at en tredjedel af uddannelsen foregår i praktik. Når du er optaget på pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole, er du garanteret en praktikplads.

Camilla synes det er super fedt at komme ud og 'snuse til pædagoglivet' i praksis gennem praktikperioderne. Praktikkerne er tilrettelagt som 4 forskellige praktikforløb. Det 1. praktikforløb er på 32 dage, 2. og 3. praktik er lønnede praktikker a 26 ugers varighed, og 4. praktikforløb er på 16 dage.

Første år af uddannelsen er et fælles grundfagligt år, inkl. den første praktikperiode. Derefter har man mulighed for at vælge 1 af 3 specialiseringer.

Specialiseringsdelen er på 2½ år, og du kan vælge mellem følgende specialiseringsområder på Københavns Professionshøjskole:

  • Dagtilbudspædagogik (0-5-årige)
  • Skole- og fritidspædagogik (6-18-årige)
  • Social- og specialpædagogik

Københavns Professionshøjskole skriver på deres hjemmeside, at antallet af studiepladser inden for de forskellige specialiseringer følger antallet af praktikpladser.

Praktik på pædagoguddannelsen

Camilla synes, at praktikperioderne er meget lærerige. Som hun siger:

"Vi har nogle kompetencemål, som vi i hver praktikperiode skal arbejde med, og det åbner op for, at man kan få lov til at tage rigtig meget ansvar, hvis man vil."

Camilla føler, at den første praktikperiode allerede har givet hende en række kompetencer. Camilla beskriver det selv således:

"Da jeg arbejdede i vuggestuen, kunne jeg godt mærke, at jeg manglede nogle værktøjer til at begrunde fagligt, hvorfor jeg handlede, som jeg gjorde. Det synes jeg virkelig, at jeg har fået her efter 1. praktikperiode."

Camilla uddyber med, at hun nu kan begunde sine valg og handlinger fagligt. Hun synes det er fedt, at man er på skolen og lærer noget teoretisk, og så kommer man ud i praktik og afprøver det én til én. Og så stemmer teorierne faktisk overens med det, man kan bruge dem til i praksis.

At det er så praksisnært gør, at pædagoguddannelsen giver rigtig meget mening for Camilla.

Drømmejobbet som pædagog

Pædagoguddannelsen har ligeledes givet Camilla et nyt perspektiv på hendes muligheder, og hun synes hele tiden at hun får øjnene op for noget nyt, hun gerne vil. Lige nu har Camilla et studiejob, hvor hun er hjælpetræner for en autistisk dreng, som hun selvfølgelig er optaget af på nuværende tidspunkt.

Senere i karrieren synes Camilla det kunne være spændende at få et arbejde i en institution, hvor de også har enkelte børn med forskellige handicaps.

Dog pointerer Camilla igen, at hun hele tiden hører noget nyt inden for pædagogfaget, som optager hendes interesse i en periode. Hun tænker derfor at der kan nå at ske meget inden hun er færdiguddannet, hvorfor hun ikke er helt låst fast på noget endnu.

Vil du vide mere om dine løn- og jobmuligheder med en pædagoguddannelse?

Tjek vores Job & Løn sektion her

Gode råd til kommende pædagogstuderende

Hvis du drømmer om at blive pædagog, er Camillas første råd, at du selvfølgelig skal have lyst til at arbejde med børn og andre brugergrupper. Dernæst mener Camilla, at hvis du er bange for, at uddannelsen 'bare' gør dig til pædagog, så skal du lægge det fra dig. Uddannelsen er nemlig så meget mere end det:

"Alle kan komme præcis som de er, og med de erfaringer, de har med sig. Man lærer nemlig det hele på uddannelsen. Der er ikke kun mulighed for at beskæftige sig med børn. Der er for eksempel også mulighed for at arbejde på bosteder med voksne, der har psykiske og fysiske handicaps. Jeg tror bare, at du inderligt skal have lyst til at gøre noget godt for andre og turde gøre en forskel i andres liv," lyder det uddybende fra Camilla.

Camilla supplerer med, at man ikke bare kommer til at passe og lege med børn. Der ligger nemlig meget mere til grund for, at man bliver en god pædagog.

Camilla slutter af med sit bedste råd, som er, at du skal lægge fordommene fra dig, for det er et virkelig betydningsfuldt arbejde.

Find din pædagog uddannelse her


Annoncer