Hvad skal du vælge: laborant eller bioanalytiker?
Er du sikker på, at din fremtid er i laboratoriet med en hvid kittel, og er du i tvivl, om det er uddannelsen til laborant eller til bioanalytiker, der er den rette for dig? Her giver vi dig svar på alt fra indhold og længde på de to uddannelser til jobmulighederne bagefter.
Som bioanalytiker kommer du først og fremmest til at arbejde med analyse af fx blod-, celle- og vævsprøver i hospitalsmiljøer, mens du som laborant kommer til at arbejde med en bred vifte af bio- og kemiteknologiske emner.
Forskelle og ligheder på laborant- og bioanalytikeruddannelsen
Fælles for uddannelserne til laborant og bioanalytiker er, at du via en optimal vekselvirkning mellem teori og praksis får et solidt afsæt for din karriere som nøglespiller inden for sundhed, forskning og medicinalindustrien. Den primære forskel er dermed uddannelsestype og længden på uddannelsen. Derudover er der også forskelle på, hvilken karrierevej der er mest oplagte alt efter, om du vælger at uddanne dig til bioanalytiker eller laborant.
Læs med under billedet og find ud af, hvilken laboratorie uddannelse der passer dig bedst.
Bliv laborant - en bred laboratorie uddannelse på 2½ år
Uddannelsen til laborant foregår på et erhvervsakademi og varer sammenlagt fem semestre. I løbet af uddannelsen er du i praktik som laborant i et år, før du skriver dit afsluttende projekt. Forinden lærer du om de tre følgende områder på den obligatoriske del af uddannelsen:
- Laboratorieteknik og -forståelse
- Kemiteknologi
- Bioteknologi
Du har desuden en række andre fag som kemi, kvalitetssikring og IT i laboratoriet samtidig med, at du stifter bekendtskab med alle former for laboratorier fra kontrol- og analyselaboratorier til laboratorier med fokus på udvikling og forskning. Dette giver dig i samspil med en konstant vekslen mellem teori og praksis klæder dig på til en lang række spændende jobs inden for bl.a. fødevareindustrien, medicinalindustrien og den kemiske industri.
Bliv bioanalytiker med speciale i laboratoriemedicin og bioanalyse
Som bioanalytiker får du en profesionsbachelor på 3½ år, hvor undervisningen veksler mellem praktiske øvelser i laboratoriet, projekter og holdundervisning. Du har desuden mulighed for at tage din bioanalytiker uddannelse som fjernundervisning med seminarer på uddannelsesstedet.
I løbet af din bioanalytiker uddannelse kommer du til at arbejde med seks specialer inden for laboratoriemedicin:
- Klinisk biokemi
- Klinisk fysiologi og nuklearmedicin
- Klinisk immunologi
- Patologisk anatomi
- Klinisk neurofysiologi
I løbet af uddannelsen kommer du også i praktik på en laboratoriemedicinsk afdeling på et hospital, hvor erfarne bioanalytikere står i spidsen for den kliniske del af din bioanalytiker uddannelse. På modul 13, der er det sidste modul inden dit bachelorprojekt, har du mulighed for at fordybe dig i et emne, der interesserer dig, og du kan tage på udveksling.
Hvad lærer du på bioanalytikeruddannelsen?
En stor del af den samlede uddannelsen består af obligatoriske elementer inden for humaniora, samfundsvidenskab, natur- og sundhedsvidenskab samt biomedicinsk laboratorieanalyse.
Gennem bioanalytikeruddannelsens fagområder får du blandt andet læring og erfaring med:
- Sammenhænge mellem sygdommme
- Forebyggelse, diagnosticering og behandling
- Menneskets anatomi
- Biokemiske og fysiologiske processer
- Bioanalytikerens placering i sundhedssystemet
- Analyse og erfaring om værdier, adfærd og reaktioner
Som nyuddannet bioanalytiker har du mulighed for at søge job på læge- og hospitalslaboratorier såvel som inden for forskning eller medicinalindustrien.
Løn og fremtidsmuligheder for bioanalytikere og laboranter
Der er generelt gode beskæftigelsesmuligheder for både nyuddannede bioanalytikere og laboranter i hele landet. Startlønnen for en bioanalytiker er typisk mellem 26.000 og 28.000 kr. inklusiv pension og tillæg, mens du som nyuddannet laborant kan forvente en startløn mellem 22.000 og 30.000 kr. inklusiv pension og tillæg. Lønnen afhænger af stillingstype og branche.
Har du fundet ud af, om du skal være laborant eller bioanalytiker?
Er du stadig ikke sikker på, hvilken en vej du skal gå, kan du også klikke dig videre og læse mere om uddannelserne i oversigten ovenfor. Her kan du også komme direkte i kontakt med den skole, som du overvejer at søge ind på, og få svar på dine spørgsmål.