Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Studér i Sverige: Den komplette guide

Er du klar til dit næste store eventyr? Tag på udveksling i Sverige, og vær sikker på, at du får en uddannelse på et højt fagligt niveau.

Studér i Sverige: Den komplette guide

Går du og drømmer om udveksling og udlandsstudier? Vil du gerne kickstarte en international karriere, eller blot opleve andet end det danske uddannelsessystem?

På den anden side af Øresund ligger vores naboland Sverige og byder på store grønne arealer, skønne storbyer og köttbullar med mos! Sverige er en oplagt mulighed for dig, der gerne vil afsted på udveksling.


På denne side kan du klikke dig gennem en masse information og tips, der ruster dig til at studere i Sverige. Om du gerne vil afsted et enkelt semester eller vil studere i Sverige i flere år, så håber vi, at denne guide kan hjælpe dig på vej.

Find din uddannelse i Sverige her

Det svenske uddannelsessystem

Sverige er kendt for sin åbenhed over for det internationale samfund - og landets uddannelsessystem er ingen undtagelse. Internationale studerende fra hele verden studerer i Sverige, hvor der er over 1.000 gradsuddannelser, der udelukkende undervises på engelsk.

Uddannelsesniveauet er generelt højt i Sverige, og al uddannelse i det offentlige uddannelsessystem er gratis.

Danmark har indgået en samarbejdsaftale med de øvrige nordiske lande om videregående uddannelse, hvilket betyder, at du som nordisk statsborger, med en gymnasial uddannelse, kan søge ind på en videregående uddannelse i Sverige på lige fod med landets egne ansøgere.

Hvis du allerede er i gang med en uddannelse, og ønsker at fortsætte din uddannelse i Sverige, så har du mulighed for at få overført dine eksaminer til dit nye uddannelsessted.

Uddannelsesmuligheder 

Det svenske uddannelsessystem er anderledes opbygget og til dels lidt mere frit end det danske system. Der findes to måder at studere på i Sverige; enten vælger den studerende at følge et "program" (enten på bachelor- eller kandidatniveau), svarede til det system vi kender i Danmark, hvor de studerende følger fastlagte fag sammen med et stamhold. 

Den anden model er mere fri og alsidig, da den studerende selv opbygger eller tilrettelægger sin uddannelse ud fra enkelte kurser. Denne model kender man ikke i Danmark, hvorfor den kan være tillokkende for danske studerende, der gerne vil læse forskellige uddannelser/kurser. Herved får den studerende mere medbestemmelse og får oftest en mere alsidig profil pga. forskellige fag/kurser.

Du følgende muligheder for en videregående uddannelse i Sverige:

  • Bachelorgrad
  • Kandidatgrad
  • Mastergrad

Hertil er der et bredt udvalg af kurser og programmer på engelsk, der gør det muligt at studere stort set lige, hvad du vil i Sverige. 

Læs mere om svenske uddannelser her


Ansøgning og optagelse

Der forholder sig ikke en lang række af krav, der skal opfyldes for at kunne studere i Sverige. Du skal have gennemført en gymnasial uddannelse, og hvis du gerne vil læse på en kandidat, skal du selvfølgelig have en bachelorgrad. 

Derudover er det en forudsætning, at dine sprogkundskaber er på et sådan niveau, at du kan begå dig på engelsk både i hverdagen og i undervisningen. 

Når du søger ind på en given uddannelse eller et kursus, gøres dette på lige fod med svenske og andre nordiske studerende, hvorfor, dine chancer vurderes på samme niveau. Du har dermed stor mulighed for at blive optaget på dit drømmestudie i Sverige.

Eksamen

I sverige er eksamen lidt anderledes end det er herhjemme i Danmark. En eksamen er nemlig kun dén eller de prøver, der afslutter hele uddannelsen som en eksamen. Alle de prøver som du skal igennem på dit studie, og som vi i Danmark vil betegne som eksaminer, bliver i Sverige kaldt tentamen. 

Der findes  forskellige eksamensformer i Sverige: 

  • Salstentamen: Skriftlig prøve, som udføres på uddannelsesstedet og skrives på begrænset tid.
  • Hemtentamen: Skriftlig hjemmeopgave, som skal udføres på et antal dage.
  • Muntlig tentamen: Mundtlig prøve, som udføres sammen med en underviser.
  • Laboration: Praktisk eksperiment, som den studerende skal løse.

Sprog: Svensk

Hovedstad: Stockholm

Valuta: Svenske kroner (SEK)

Befolkning: 10.551.707


Økonomi og SU

Når du studerer en videregående uddannelse i Sverige skal du være medlem af en studenterorganisation, der kan hjælpe dig med at finde bolig eller give rabat på forskellige foreningsaktiviteter. Et medlemskab koster mellem 50 og 350 svenske kroner.

Som studerende i Norden har du også mulighed for at søge økonomisk støtte gennem Nordplus, der er et samarbejds- og udvekslingsprogram, der giver støtte til studieophold i Norden. Du kan få tilskud til et studieophold på mellem 1 og 12 måneder. Tilskuddet er på 180 euro om måneden.

Leveomkostninger i Sverige

Det kan godt være en smule dyrt at bo i Sverige, og dette er både på grund af priserne, men også fordi der er så meget at bruge sine penge på!

Du har brug for omkring 8.514,00 svenske kroner om måneden for at dække dine leveomkostninger. Du bruger måske mere end det. Eller du bruger måske mindre. Dine månedlige omkostninger afhænger af et par ting. Ligesom din livsstil. Eller hvor du bor. Men vi kan sige, at det gennemsnitlige månedlige studerendes budget er omkring 8.514 svenske kroner.

SU i Sverige

Ligesom i Danmark er al videregående uddannelse gratis og med SU i Sverige. Om du vil tage et enkelt semester i udlandet, eller hele din uddannelse, så kan du sagtens få din SU med. Der er dog forskel på, om du skal søge SU til udlandet, eller blot kan tage den med, som et led i din uddannelse.

Ønsker du at læse en hel uddannelse i Sverige, skal uddannelsen være godkendt af SU-styrelsen til at være SU-berettigende. Som udgangspunkt kan du dog altid få din danske SU med til din uddannelse i Sverige.

Læs mere om SU i udlandet her


Bolig i Sverige

Når du skal til at finde en bolig i Sverige, er det en god idé først at tjekke mulighederne på det universitet du skal gå på. Nogle Universiteter i Sverige tilbyder boliggaranti for internationale studerende. Ligeledes har de fleste universiteter en form for hjælp, der kan være nødvendig, når du står og skal på udveksling.

Studiebolig

Det er helt klart at foretrække at finde en studiebolig, da de er ofte billigere og lettere at finde. Og her kan dit universitet hjælpe dig. Enten ved at arrangere boliger i kollektiv eller lejligheder. Eller ved at give dig info om lokale studentboliger. 

Lejebolig

Du kan også vælge selv at søge efter et sted at bo på det svenske lejemarked. Hvis du ikke kan finde, eller ikke ønske, at bo i studiebolig, kan du kigge efter et værelse eller lejlighed på det private marked. 

Din månedlige leje vil sandsynligvis koste mellem 2.500 - 6.500 svenske kroner. Hvor meget du betaler for leje afhænger af nogle forskellige ting - By, beliggenhed, størrelse, boligtype. Og leje i større byer som Stockholm eller Göteborg har en tendens til at være højere end mindre byer.

Studiejob i Sverige

Sverige giver internationale studerende ret til at arbejde, mens de studerer. Selvom der ikke er nogen officiel grænse for det antal timer, du kan arbejde under dine studier, er det vigtigt at huske på, at du forventes at bruge cirka fyrre timer om ugen på forelæsninger, læse, studere og arbejde med opgaver.

Hvordan finder du dit studiejob?

Hvis du ikke taler svensk, kan det være svært at finde et job i Sverige, mens du studerer i udlandet, men det er muligt. Du kan bruge job-søgemaskiner, kontrollere opslagstavler på dit universitet, netværke med andre studerende i dit studentforbund og komme i kontakt med internationale virksomheder, der kunne se dit modersmål som et aktiv for deres globale ekspansion.

Læs om livet på udveksling


Annoncer