Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Studér i Japan: Alt du skal vide

Vil du gerne studere i Japan? Her finder du den vigtigste information om at studielivet i Japan samt gode tips til dig, der overvejer at flytte til Japan i forbindelse med din uddannelse.

Vil du gerne studere i Japan? Det er et klogt valg! Japan er en eftertragtet destination for internationale studerende grundet dets diverse kultur og anerkendte universiteter. I Japan har du både mulighed for at stå på ski, slikke sol på lækre strande og pulserende storbyer. 

Her på siden kan du finde den vigtigste information om studieliv i Japan og gode tips til dig, der har besluttet dig for at studere i landet.

Find din uddannelse i Japan her!


Sprog

Japansk

 Hovedstad

Tokyo

Valuta

Yen (¥)

 Befolkning

127.500.000


Japans uddannelsessystem 

Det højere uddannelsessystem i Japan udbydes af universiteter, (daigaku), højere uddannelsesinstitutioner, (tangi-daigaku), og højere tekniske læreanstalter, (koto-senmongakko). Højere uddannelse i Japan er kendt for streng disciplin, høj kvalitet og høje optagelseskrav. De høje optagelseskrav har medvirket til, at mange unge søger ind på "Juku'er", der fungerer som forberedelsesskoler, som skal styrke de studerende, og gøre dem klar til at bestå optagelsesprøver. 

De fleste studerende i Japan studerer indtil de har opnået deres bachelorgrad, herefter tager de ud på arbejdsmarkedet. Det er få studerende der vælger at læse til en kandidat. De fleste japanere ser nemlig en bachelorgrad som en billet til ansættelse hos et større firma, og langtids ansættelse i et firma er meget respekteret i Japan. 

Uddannelsessystemets opbygning

Det japanske uddannelsessystem følger ikke Bologna-processens præmisser, hvilket betyder, at de har deres eget kredit-system. I Japan opnår man såkaldte NUFS Credits. Studerende opnår 2 Nufs Credits per undervisningstime i semesteret. Det vil sige, at har man som studerende færdiggjort et fag med 8 undervisningstimer, opnår man her 16 NUFS Credits. For at gøre det lettere for internationale studerende, svarer 1 NUFS Credit til 1,5 ECTS point. Så på trods af forskellige systemer er det altså let at overflytte sine resultater som international studerende. 

På de japanske universiteter kan du tage følgende typer af uddannelser: 

  • Bachelorgrad Der minimum varer 4 år, dog bruger nogen studerende 5 år, og enkelte 6 år på at færdiggøre uddannelsen.
  • Kandidatgrad Der typisk varer 2 år.
  • PhD (engelsk: Doctorate) Der varer 5 år. De 2 første år foregår med undervisning, og de sidste 3 år bruges udelukkende på forskning. 

Det akademiske år i Japan

Det akademiske år i Japan adskiller sig en del fra det danske skoleår. I Japan løber det første semester oftest fra april til september, hvor anden semester løber fra oktober til marts. Det kan dog variere alt efter hvilken uddannelsesinstitution, du søger ind på, vi anbefaler derfor, at du søger information på den specifikke instituitions hjemmeside eller kontakter skolen. 

Som regel er der tre længerevarende ferie i Japan: Sommerferie (slut juli - slut august), vinterferie (slut december til start januar) og spring break (slut februar - start april). 

Hvad koster det at studere i Japan? 

Ønsker du at studere i Japan er der 2 udgifter du skal være opmærksom på.

Der er en årlig studieafgift der fastsættes af det enkelte uddannelsessted. Det vil oftest være billigst på nationale universiteter og dyrest på private universiteter. Som eksempel starter prisen hos University of Tokyo på 485900 yen, der svarer til omkring 29000 danske kroner. 

Samtidig skal man betale et optagelsesgebyr forud for, at der søges ind på det enkelte universitet. Dette varierer også fra uddannelssted til uddannelsessted. Den ligger oftest på omkring 282000 yen, der svarer til omkring 17000 danske kroner. 

Flere uddannelsessteder tilbyder stipendier og andre programmer der kan nedjustere prisen for en uddannelse. Vi anbefaler, at du kontakter skolen selv for at finde ud af deres nøjagtige undervisningsgebyr.

Kan jeg tage min SU med til Japan?

Du kan søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted. Du kan også søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet.

Læs mere om SU i udlandet


De japanske ansøgningsprocesser

Optagelseskravene afhænger af den enkelte uddannelse på det enkelte uddannelsesinstitut, det er derfor en god idé at besøge universitetets hjemmeside. 

De generelle optagelseskrav på de videregående uddannelser i japan for internationale studerende er: 

  • Et gyldigt pas.
  • 12 års skolegang i ansøgers hjemland (Er dette ikke tilfældet, kan man tage en optagelsesprøve udstedt af det japanske uddannelsesministerium, såfremt man er over 18 år.).
  • Bevis på finansiel tilstrækkelighed.



Sprog

Det officielle sprog i Japan er japansk. Dog vil de fleste japanere tale nogenlunde engelsk, da engelsk er en del af deres grunduddannelse. 

De fleste internationale studerende i Japan starter med at studere japansk på et japansk sprog-institut, inden de starter på et universitet i Japan. Dette tager typisk 1-2 år, og skyldes, at mange universiteter har en optagelsesprøve, hvor ens japanske sprog bliver bedømt. 

Der findes dog mange bachelor- og kandidatuddannelser der undervises udelukkende på engelsk. 


Godt at vide 

Hvordan finder jeg en bolig som studerende i Irland? 

Den gennemsnitlige leje i storbyerne i Japan er relativ høj, derfor kan det være en god idé at søge mod forstaderne. 

På campus

Mange universiteter i Japan tilbyder husering i form af sovesale og kollegieværelser. Dette er typisk den billigste løsning for studerende, prisen afhænger dog af hvilket universitet du vælger. Prisen vil typisk være på mellem 1300 og 3700 kroner om måneden. 

Privat lejet lejlighed 

Den mest populære løsning blandt studerende i Japan er at leje en lejlighed for sig selv. Mange studerende vælger at leje en smal 1-værelses lejlighed, der typisk vil koste mellem 2500 og 5000 kroner om måneden. 

Delelejlighed/kollektiv 

At dele en lejlighed med andre studerende er blevet mere populært i Japan i gennem de sidste par år, men er stadig en atypisk løsning. Denne løsning vil typisk koste i mellem 4000 og 7000 kroner.

Andre udgifter

Som international studerende vil du oftest bruge omkring 7000 kroner om måneden. Dette dækker husleje, mad, bøger, telefon, internet, sociale begivenheder m.m. - Det kommer dog kraftigt an på hvordan man ønsker at leve. 

Som studerende i Japan er det obligatorisk at tilmelde sig det nationale sygesikringssystem, der koster 2500 yen om måneden, svarende til ca 150 kroner. Studiebøger vil i gennemsnit koste 3000 yen, svarende til 180 kroner om måneden. 

Har jeg brug for et visum?

Som dansk statsborger skal du ikke søge om et visa for at rejse ind i Japan, overstiger dit ophold dog de 90 dage du får ved ankomst, skal du ansøge om et studievisa. Dette gør du ved at besøge immigrationskontoret i den givne by. Her skal du have optagelsesbevis med fra det japanske universitet, dit pas og bevis for finansiel tilstrækkelighed. 

Læs om livet på udveksling


Annoncer