Professionel Pilotuddannelse
-
Roskilde
-
Holdundervisning
-
24 måneder
Informationsmøde
-
Roskilde
-
Holdundervisning
-
06-11-2024
-
2 timer
Aviation, BS
-
San José
-
Holdundervisning
B.A. Aviation Management
-
Online
-
Online undervisning
Aerospace Studies
-
Berkeley
-
Holdundervisning
Bliv klogere på dine muligheder med en pilot uddannelse
Drømmer du om at blive pilot og arbejde i Danmark eller udlandet? Som pilot eller helikopterpilot skal du sørge for at et luftfartøj fra start til landing og du sørger for at få relevant information om vind, vejr, rute og passagerer i forhold til din flyvning.
Det er et stort ansvar at være pilot. Der er derfor en god portion adgangskrav, som du skal opfylde for at blive optaget. Her på siden bliver du klogere på adgangskrav, hvad jobbet som pilot indebærer, pilot uddannelsens indhold, pris mm.
Hvis fremtiden som pilot ikke lyder som noget for dig, men du fortsat drømmer om en fremtid i luften, kan du også overveje at blive stewardesse eller steward. Som stewardesse eller steward er passagerernes sikkerhed din fornemmeste opgave, og du er nøglen til en god rejseoplevelse.
Hvad koster det at tage en pilot uddannelse?
Pilot uddannelsen er en privat uddannelse - det betyder, at du selv skal betale for at blive uddannet. Du skal regne med, at uddannelsen kan koste mellem 650.000 og 800.000 kr., afhængig af om du køber en type rating til en bestemt flytype.
Du kan dog på den integrerede uddannelse søge SU.
Priserne på flyveskolerne kan variere, og det samme kan indholdet i uddannelsen. Det er en god idé at besøge skolerne til et informationsmøde, hvor du kan få en uddannelsesaftale og et konkret tilbud. Ofte har skolerne i samarbejde med et pengeinstitut - eller på egen hånd - etableret en eller anden form for finansiering af en uddannelse til pilot.
Læs mere om pilotuddannelsen her
Det er vigtigt at have en aftale med skolen, hvoraf det fremgår:
- hvad uddannelsen koster
- hvilke vilkår, der gælder, hvis din uddannelse bliver forsinket
- hvilke vilkår, der gælder, hvis du har behov for flere flyvetimer
Hvad laver en pilot?
Pilotens hovedopgave er primært at tage ansvaret for at flyve mennesker, dyr, ting eller eksempelvis større maskiner fra en lokation til en anden i Danmark og/eller udlandet.
Piloternes opgave er overvejende at:
- overvåge instrumenterne i flyet/helikopteren
- Indhente oplysninger om vejr, rute, passagertal og fragtmængde
- sikre, at flyvningen forløber planmæssigt
- være klar til at gribe ind ved uregelmæssigheder.
Som pilot er det desuden vigtigt at du har et godt helbred, og at du er i stand til at håndtere pressede situationer samtidig med, at du bevarer overblikket.
Hvilke adgangskrav er der til pilot uddannelsen?
Inden du uddanner dig til pilot, skal du bestå en helbredsundersøgelse, som kaldes for Medical Class 1. Du skal være frisk og ikke have nogle gener, da jobbet som pilot er krævende, og du har et stort ansvar for flypassagerer og kabinepersonale.
Du skal:
- være fuldstændig rask
- have normalt syn (evt. med briller eller kontaktlinser)
- normal farvesans
- normal hørelse
- normalt hjerte og kredsløb
- normal lungekapacitet
- normal fordøjelse og stofskifte.
Helbredsundersøgelsen bestilles og udføres gennem en godkendt flyvelæge, og koster i omegnen af 7-10.000 kroner.
Har du ikke det, der skal til for at blive pilot, men vil du stadig arbejde i luften? Så er et job som stewardesse måske dig?
Læs mere om, hvordan du bliver stewardesse her
Hvordan bliver jeg pilot?
For at blive optaget på pilot uddannelsen skal du:
- Være fyldt 18 år
- Have gode skolekundskaber i dansk, engelsk og matematik
- Gennemføre en helbredsundersøgelse (Medical Class 1) hos en flyvelæge
- Have finansieringen af uddannelsen på plads.
Derudover har de enkelte flyveskoler ofte flere krav. De kan for eksempel kræve en bestået optagelsesprøve eller en ren straffeattest.
Uanset om du vil flyve charterfly, fragtfly, rutefly eller noget helt fjerde, skal du opfylde ovenstående krav til pilotuddannelsen.
Hvordan er pilot uddannelsen struktureret?
Som studerende på pilot uddannelsen kan du have mulighed for at vælge mellem to forskellige pilot uddannelser. Mulighederne afhænger af den enkelte udbyderen, men du har som udgangspunkt valget mellem:
- en integreret uddannelse
- eller en modulopdelt uddannelse
Den integrerede pilot uddannelse
Den integrerede pilot uddannelse varer 2 år, og du tager pilotuddannelsen trin for trin i et sammenhængende forløb. For uddannelsen gælder, at:
- skolen er ansvarlig for tilrettelæggelse af uddannelsen
- der ikke ikke mulighed for erhvervsarbejde ved siden af
De flyveskoler, der udbyder den integrerede uddannelse, kan have sammensat uddannelsesforløbet forskelligt. Du bør derfor kontakte skolerne for at undersøge forskelle i struktur og økonomi.
Den modulopdelte pilotuddannelse
Den modulopdelte pilotuddannelse tager cirka 4 år, og her arbejder du periodevis under din uddannelse.
Indhold på en pilotuddannelse
Uddannelsen til pilot består af følgende uddannelsesindhold:
- PPL, Private Pilot Licence, der er den grundlæggende pilotuddannelse og første trin i uddannelsen for erhvervspiloter. Du får her et privatflyvercertifikat, der giver ret til uden vederlag at flyve de små og mindre flytyper, som man har erhvervet rettighed til (type rating).
- CPL, Commercial Pilot Licence, giver ret til som styrmand og pilot at flyve fly, der udnyttes til erhvervsmæssig flyvning. Denne uddannelse er andet trin for trafikflyverelever.
- ATPL, Airline Transport Pilot Licence, er sidste trin i uddannelsen og giver dig ret til at arbejde som kaptajn på tunge luftfartøjer. Du tager typisk denne del efter nogle års praksis som styrmand. ATPL kan opnås af piloter, der enten har opnået et vist erfaringsniveau med store fly. - Eller har opnået et bestemt antal flyvetimer totalt og desuden har aflagt flere praktiske prøver over for luftfartsmyndighederne.
Du opnår desuden under uddannelse en række rettigheder. Det kan være ret til instrumentflyvning samt flyvning med flermotorede fly. Ud over certifikatet skal piloter opnå såkaldt type rating - rettighed til at flyve hver enkelt flytype i de klasser, som certifikatet giver ret til at flyve. Store trafikfly har hver deres type rating. Det betyder, at du som elev skal have en type rating på den flytype, du skal flyve, for at komme i betragtning til et job.
Hvordan er undervisningen på pilot uddannelsen?
Alle uddannelsernes indhold består af en teoretisk del og praktisk flyvning.
I teoridelen undervises du blandt andet i fag som:
- Aerodynamik
- Aeroplan- og motorlære
- Operationelle procedurer
- Flyveplanlægning
- Flyveinstrumenter
- Navigation
- Meteorologi
- Luftfartsret
- Flyvemedicin og flyvepsykologi
- Generel viden om luftfartøjer
Den praktiske del af uddannelsen gennemføres som flyvning i en- og tomotoret fly samt eventuelt i simulator. Der er forskelle på de simulatorer, som anvendes af de enkelte skoler. Spørg på skolerne, hvilken type de anvender.
Flyveundervisningen svarer typisk til 200-250 timer.
Hvordan afsluttes pilot uddannelsen?
Du afslutter fagene med skriftlige prøver over for myndighederne (Trafikstyrelsen).
Uddannelsen afsluttes med flere praktiske flyveprøver, der altid aflægges på fly over for kontrollanter fra Trafikstyrelsen. Det samlede uddannelsesforløb giver adgang til de certifikater og beviser, der kvalificerer til ansættelse som pilot i større luftfartsselskaber.
Hvilke fremtidsmuligheder har jeg som pilot?
Når du er færdiguddannet erhvervspilot kan du blive ansat ved de store flyselskaber. Her skal du dog kunne dokumenterer, at du har fløjet væsentlig flere timer end det, der indgår i pilot uddannelsens undervisning. Vejen til de større selskaber går derfor ofte gennem praktisk flyvning i de mindre eller halvstore selskaber.
Samlet set er der forskellige karriereveje som pilot. Herunder ser du eksempler på nogle af de områder, som piloter kan specialisere sig inden for:
- Store rutefly eller charterfly
- Taxaflyvning og rundflyvning i Danmark
- Helikopterflyvning, fx transport eller akutlægehelikopter
- Fragtfly
- Ambulancefly
- Fotoflyvning
- Mindre opgaver som at flyve med faldskærmsspringere eller reklamer.
Lyder en pilotuddannelse som noget for dig?
Hvis fremtiden som pilot lyder som noget for dig, kan du kigge gennem listen ovenfor. Her kan du klikke dig ind og læse mere om den enkelte pilotuddannelse. Du kan også tage kontakte direkte til udbyderen, hvis du har spørgsmål til den enkelte pilot uddannelse. Så vender de retur hurtigst muligt.