Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Mød en medicinstuderende

Drømmer du om en plads på medicinstudiet? Mød Caroline, der her fortæller om at være studerende på medicinuddannelsen på KU.

Mød en medicinstuderende

Caroline er medicinstuderende på 6 semester på Københavns Universitet: Et spændende og alsidigt studie, der kræver disciplin og viljestyrke til at lære alt om menneskets krop, sygdomme og patientbehandling.

Her giver hun et indblik i, hvordan det er at være medicinstuderende, hvorfor hun valgte at starte på studiet, hvordan uddannelsen er bygget op, fag på uddannelsen, drømme for fremtiden, gode råd og meget meget mere.


Caroline fortæller indledende, at medicinstudiet egentlig var en barndomsdrøm, hun havde givet slip på. Hun tænkte at blod og lignende ikke ville være hende, men da hun i gymnasiet havde biologi på A-niveau - og desuden fik gode karakterer - begyndte hun at genoverveje drømmen om at studere medicin.

Vejen til medicinstudiet

Da Caroline havde gået og overvejet medicinstudiet lidt, valgte hun at tage til åbent hus på Københavns Universitet. Her fandt hun ud af, at det var et super fedt studie.

Caroline forklarer, at interessen ene og alene er hendes egen. Ingen i familien har studeret i den retning eller har jobs inden for feltet:

"Min mor har studeret jura og arbejder selvstændigt i dag, hvor min far har studeret Human Ressources og arbejder for Novo Nordisk."

Derudover var der flere ting, der spillede ind for Carolines valg. Hun kunne blandt andet godt lide, at der er et facit. Caroline fortæller yderligere, at det var en kombination af gode karakterer og hendes interesse for humanbiologi, der gjorde det muligt for hende at søge ind på medicinstudiet.

Caroline har altid vidst, at hun gerne ville den naturvidenskabelige vej, men ikke nødvendigvis medicin. Hun overvejede for eksempel også tandlægestudiet, men det var alligevel medicin, der vandt.

Forud for medicinstudiet gik Caroline på Birkerød Gymnasium, hvor hun gik på biologilinjen. Senere hen valgte Caroline fysik på B-niveau for at opfylde medicinstudiets kriterier. Gennem sin gymnasietid fik Caroline en vigtig læring:

"Jeg har altid elsket at feste og være social, men jeg var også utrolig flittig ved siden af. Du er nødt til at være flittig, lave dine lektier og aflevere til tiden, hvis du vil have et godt karaktergennemsnit, som medicinstudiet jo kræver."

Caroline søgte ind på medicinstudiet lige efter gymnasiet.

💡 Sådan er medicinstudiet bygget op

Hvis du drømmer om at læse medicin, er det mest sandsynlige at du skal igennem både en bacheloruddannelse og en kandidatuddannelse.

Bacheloruddannelsen varer tre år, hvor alle kurser er obligatoriske. Til sidst på uddannelsen skriver du et bachelorprojekt, du selv vælger emnet for.

Efter bacheloruddannelsen kan du tage en kandidat i medicin. Kandidatuddannelsen på medicin er anden del af lægeuddannelsen og varer 3 år.

Kandidatuddannelsen i medicin giver dig en omfattende teoretisk viden om menneskekroppen og sygdomme, og du får stor praktisk erfaring gennem klinikophold på hospitaler. 

Caroline beskriver, at der på bacheloren var en god overgang fra gymnasiet til medicinstudiet, og der startes blødt ud med det grundlæggende omkring basis humanbiologi. Du lærer blandt andet om, hvordan organismen fungerer, hvad et kredsløb er, hvordan muskler og celler fungerer etc.

Derfra får man løbende bygget ovenpå sin viden, og man vil blandt andet lære om excitable celler, DNA, proteiner og lignende. Som Caroline beskriver det, får man en masse basisviden i både biologi og kemi.

Øvelse gør mester

Caroline tilføjer, at man skal forberede sig på, at der er rigtig meget udenadslære. Hun kommer med et eksempel på et semester, hvor hun skulle kunne 15 nye latinske verber hver dag.

Gennem studiet stilles der dermed krav til, at du skal kunne stoffet udenad. Derfor var Caroline også nødt til at finde ud af, hvordan hun bedst sørgede for at indlære denne viden, og dertil har hun et par gode råd:

"Du er først og fremmest nødt til at finde ud af, hvad der fungerer for dig - det er individuelt, hvordan vi lærer bedst. For mig fungerede remser for eksempel rigtig godt, og det var en god måde for mig at huske forbogstaver på.

Nogle af mine studiekammerater havde også glæde af at tænke visuelt og fx placere ord for kropsdele i et visuelt hus. Det fungerede ikke for mig, men det fungerede for nogle af mine medstuderende. En anden ting kan fx også være flashcards. Man er bare nødt til at prøve sig frem," fortæller Caroline.

Hertil er Caroline dog også nødt til at tilføje, at man gennem uddannelsen er nødt til at sortere ting fra. Som hun selv beskriver det: "Kunsten er, at du kan selektere det mindre vigtige i pensum fra, for du kan ikke lære alle detaljerne udenad. Så man skal lære at huske, hvad der eksempelvis var vigtigt ved tyktarmen såsom, at den var glat, blank, havde en hinde og så videre."

Det bedste ved medicinuddannelsen

Da vi spørger Caroline, hvad der har været det bedste ved uddannelsen, svarer hun hendes egen udvikling. Hun beskriver, at man bliver overrasket over, hvor meget man egentlig kan nå at lære på et år. Som hun selv siger:

"Du får den vildeste grundviden gennem uddannelsen! Og så er det sejt, at jeg kan forklare folk om, hvad der sker med deres krop. Du bliver mere sensitiv og ligger mærke til, hvis folk fejler noget.

Hvis jeg eksempelvis går på gaden, så ligger jeg mærke til folks skavanker eller sygdomme, og tænker over, hvilken viden jeg har, der kan forklare symptomerne."

Nogle gange tager Caroline også sig selv i at tænke, at alle burde interessere sig for, hvordan kroppen fungerer og få den viden, hun selv har fået. 

Caroline synes dog også, at det til tider kunne føles lidt langt. Det var først på sjette semester, at medicinstudiet rigtig begyndte at give mening for Caroline, da man her har hele ens grundviden på plads og forstår, hvorfor man SKAL lære så mange små detaljer. Men vejen dertil kan til tider føles hård. Dog synes Caroline uden tvivl, at det er det værd, men man skal være klar over, at der vil komme bump på vejen ligesom alle andre uddannelser.

Gode råd til dig, der overvejer at læse medicin

Carolines allerførste råd, da vi spørger hvad hun vil sige til andre, der overvejer at søge ind på medicinuddannelsen, er at overveje om det har din interesse, og om det kan lade sig gøre i forhold til karaktergennemsnit og lignende.

Dernæst skal man gøre sig det klart at man kommer til at have med mennesker at gøre, hvorfor man skal kunne lide at have kontakt til andre mennesker. Derudover skal man føle sig komfortabel med at tage ansvar, have gåpåmod, forståelse og turde springe ud i tingene. Som Caroline siger:

"Du kommer til at have et stort ansvar, og du skal være bevidst om, hvordan du taler med dine patienter: 'Har du dem med i samtalen?', 'Har de forstået det?', 'Hvad kan være bedst for patienten?'"

Endvidere siger Caroline, at det er en fordel hvis man er social og udadvendt. Både i forhold til det, man studerer, men bestemt også i forhold til selve uddannelsen: "Det er godt at kende nogen på studiet, du kan knytte dig til, så du ikke er alene om alt det hårde. Det er fedt at kunne læne sig op af de andre og få hjælp eller tage en pause sammen, hvor man drikker en øl, løber en tur sammen og så videre," uddyber Caroline.

Inderst inde tror Caroline dog, at det vigtigste er, at du brænder for det.

Fremtidsdrømme med medicinstudiet

Som udgangspunkt drømmer Caroline om en alsidig hverdag med arbejde i ambulatoriet, og måske ser hun også en fremtid inden for kirurgi. Caroline forklarer, at kirurgi giver hende et stort kick, hvorfor hun drømmer om at udforske dette område af faget.

Der er mange forskellige muligheder, hvorfor Caroline ikke har låst sig fast på noget bestemt.

Vil du vide mere om dine job- og lønmuligheder med en medicinuddannelse?

Tjek vores Job & Løn sektion her

Er du overbevist om, at du skal have en plads på medicinstudiet?

Find din medicinuddannelse her


Annoncer