Drømmer du om et sekretærjob på et advokatkontor og en arbejdsdag med spændende arbejdsopgaver? Så er en fremtid som advokatsekretær eller juridisk assistent måske noget for dig.
Advokatsekretær - en fleksibel kontoruddannelse med juridisk fokus
Det har tidligere været muligt at tage uddannelsen til advokatsekretær i blandt andet Aarhus, København og Odense. Her kunne man tage uddannelsen hos private udbydere på deltid i løbet af cirka 8 måneder. Dette er dog som udgangspunkt ikke en mulighed i dag. I stedet kan du starte din rejse gennem en erhvervsuddannelse EUD/EUX speciale, da det fra 2017 blev muligt at tage specialet "Advokatsekretær".
Med dette speciale vil du veksle mellem perioder på en læreplads og perioder på skolen. Du skal selv finde en læreplads og indgå en skriftlig uddannelsesaftale med lærestedet. Du vil få hjælp og vejledning fra erhvervsskolen.
Gennem uddannelsen lærer du blandt andet om retssager og at lave dokumenter som fx stævninger, testamenter og lignende, og gennem din læreplads stifter du også bekendtskab med, hvordan det foregår i den virkelig verden. Du bliver med andre ord klædt godt på til en fremtid som advokatsekretær eller juridisk assistent.
Velkommen til juraens fantastiske verden
For at blive optaget på Kontoruddannelsen og tage specialet "Advokatsekretær" er der nogle adgangskrav. For at begynde på en erhvervsuddannelses grundforløb skal du opfylde følgende krav:
- Du skal have bestået folkeskolens afgangseksamen eller en tilsvarende prøve
- Du skal have fået mindst 2,0 i gennemsnitskarakter i både dansk og matematik til afgangseksamen i 9. eller 10. klasse eller en tilsvarende prøve
Kommer du direkte fra 9. eller 10. klasse, skal du desuden være vurderetuddannelsesparat og have indsendt din studievalgsportfolio sammen med din ansøgning på optagelse.dk.
Hvis du har en gymnasial uddannelse, opfylder du også adgangskravene.
Overgangskrav til det studiekompetencegivende forløb
For at kunne blive optaget på det studiekompetencegivende forløb skal du have gennemført følgende fag på grundforløbet:
- Dansk C, engelsk C og samfundsfag C (på grundforløbets 1. del)
- Erhvervsinformatik C, virksomhedsøkonomi C, organisation C, afsætning C og matematik C (på grundforløbets 2. del)
Du skal samlet have opnået et gennemsnit på 2,0 i de anførte fag.
Bemærk: Du skal altså have gennemført i alt 8 fag på c-niveau på grundforløbet. Hvis du hører til dem, der starter uddannelsen i grundforløbets 2. del, er det en fordel at have taget nogle af fagene, inden du starter i grundforløbet.
Overgangskrav til hovedforløbet
For at kunne gå i gang med skoleundervisningen i hovedforløbet, skal du have opnået bevis for eux 1. del. Det opnår du ved at gennemføre det studiekompetencegivende forløb og bestå eksamen i den gymnasiale del af eux-forløbet.
I det studiekompetencegivende forløb skal du gennemføre følgende fag og niveauer:
- Dansk A
- Engelsk B
- Informatik B
- Virksomhedsøkonomi B
- Enten erhvervsjura C, andet fremmedsprog C eller kulturforståelse C
- En række valgfag
Du skal også udarbejde et erhvervsområdeprojekt og et eksamensprojekt.
Eksamen består af prøver i mindst 6 gymnasiale fag, der udtrækkes. Dit samlede karaktergennemsnit i prøverne skal være mindst beståkarakter. Du skal også bestå en mundtlig prøve med udgangspunkt i dit eksamensprojekt, samt en prøve i den større skriftlige opgave.
Økonomi under uddannelsen
Er du bekymret for din økonomi under din uddannelse, så skal du læse med her. Du får nemlig løn eller anden økonomisk støtte under uddannelsen. Du får elevløn fra den dag, din uddannelsesaftale træder i kraft, både i læreplads- og skoleperioderne. Beløbet afhænger af, om du er under eller over 25 år.
Hvad laver en advokatsekretær?
Som uddannet advokatsekretær får du en kontoruddannelse, der klæder dig på til at løse specialiserede sekretæropgaver indenfor det juridiske område. Det betyder, at dine arbejdsopgaver blandt andet kan omfatte:
- Sagsbehandling ved inkassosager og tvangsauktioner
- Indsamling af oplysninger fra kommuner og andre myndigheder
- Behandling af dødsboer og lettere sagsbehandling indenfor familieret
- Sagsbehandling ved ejendomshandler og indenfor lejeret
De specifikke arbejdsopgaver afhænger af, hvilke specialer din arbejdsplads har. Derudover løser de fleste advokatsekretærer også almindelige sekretæropgaver og receptionistarbejde som renskrivning af dokumenter som for eksempel skøder, referater, kontrakter og lignende samt bogholderi, telefonpasning og klargøring til møder.
Hvor arbejder advokatsekretærer?
Langt de fleste advokatkontorer ansætter advokatsekretærer. Når du har taget en uddannelse til advokatsekretær har du også mulighed for at søge arbejde i juridiske afdelinger af virksomheder i mange brancher.
Med din specifikke viden inden for bl.a. selskabsret og ejendomsret, har du særligt gode beskæftigelsesmuligheder i banker, hos ejendomsmæglere og ved større private virksomheder. Generelt er der dog gode muligheder for spændende jobs for advokatsekretærer i hele landet.
Kan man læse videre efter en advokatsekretær uddannelse?
Er du allerede advokatsekretær, og er du sulten efter flere udfordringer, så er det måske noget for dig at læse videre til juridisk assistent. Her får du en overbygning med særligt fokus på erhvervsret i praksis. Bagefter kan du på egen hånd løse juridiske opgaver, der normalt løses af uddannede jurister. Fuldfører du uddannelsen til advokatsekretær HU og juridisk assistent indenfor en periode på to år, kan du få titlen juralog.
Tager du din advokatsekretær uddannelse som en erhvervsuddannelse, har du som færdigudlært mulighed for at læse videre på relevante erhvervsakademiuddannelser som for eksempel finansøkonom. Du kan se hele udvalget af erhvervsakademiuddannelser her.