Er du i tvivl om, hvorvidt et højskoleophold er det rigtige for dig? Ved du ikke, hvad du skal forvente af et højskoleophold? Så læs videre her! Sophus giver dig nemlig et indblik i, hvorfor han ville på højskole, hvordan han tog sit valg og hvorfor det lige blev Den Europæiske Filmhøjskole. Han giver samtidig sine bedste råd til dig, der netop nu sidder og leger med tanken om et højskoleophold i den nærmeste fremtid.
Hvilken højskole går du på?
Jeg går på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft. Lige i øjeblikket har jeg Editing som linje, men før det havde jeg Directing og Acting.
Hvorfor valgte du netop Den Europæiske Filmhøjskole?
Jeg har i mange år interesseret mig for film og lavet film, så man kan sige, at jeg egentlig ville tage alle muligheder, jeg kan få for at komme ind i et miljø, hvor film er omdrejningspunktet. Samtidig med det føler jeg mig meget ramt af Corona-lockdown, som gjorde, at jeg gik glip af meget socialt på gymnasiet, hvilket så forstærkede min lyst for højskole. Og der passede det perfekt med denne højskole, da man her får en rigtig god kombination med både film og højskole i én.
Hvordan er fællesskabet på Den Europæiske Filmhøjskole?
Vi har et enormt godt fællesskab på skolen, hvor alle er inkluderet. Hvis der er negative kommentarer, bliver de hurtigt slået ned af andre, som måske ikke engang var en del af det. Alle er meget åbne og flinke, og hvis man har brug for en at snakke med, kan man altid hive fat i en. Samtidig hvis man ikke har lyst til at være sammen med nogen, kan man bare gå ind på sit værelse, gå en tur eller evt. sætte sig og læse i læserummet eller spisesalen.
Hvordan ser en typisk dag ud for dig på Den Europæiske Filmhøjskole?
I hverdagene springer jeg morgenmaden over, som er kl. 8, hvor jeg står op og går i bad. Derefter er der morning assembly kl. 8.50, hvor vi starter med at synge en sang i spisesalen, hvor vi bagefter går ind i den store biografsal ”Store bjørn”. Her er der typisk en af eleverne, og nogle gange også enten en lærer eller folk udefra, der har en præsentationen om hvad som helst på cirka 30 minutter.
Kl. 9.40 (på nær torsdag) er der time i det linjefag, man nu har, så for mig er det for tiden editing. Det varer indtil kl. 12.30, hvor der er frokost. Efter frokost er der om mandagen noget, vi kalder Film History, hvor vi ser en historisk vigtig film. Andre dage har vi timer efter frokost, og om onsdagen har vi nogle gange fri indtil aftensmad, eller der kommer en gæst udefra og laver et foredrag. Hvis vi har fri plejer jeg at tage ned og træne eller smutte en tur i musikrummet og spille noget musik.
Efter aftensmad bliver der næsten altid screenet en film af enten en lærer eller elev, ellers bliver tiden nogle gange brugt på forberedelse til et personligt projekt eller bare hygge. Om fredagen kan man altid finde en fest et sted og oftest også om lørdagen.
Fordi et højskoleophold er så intenst, lærer du og udvikler du dig så ekstremt meget, hvilket du kun kan på et højskoleophold.
Hvad er det bedste ved opholdet på Den Europæiske Filmhøjskole?
Det er svært at sige, for der er mange gode ting. Jeg tror, at det først og fremmest er det, at man konstant er omringet med folk, der brænder for det samme som man selv gør. Derudover får man masser af mulighed for at dyrke det man elsker, samt at hænge ud med venner eller arbejde på et personligt projekt. Det der også er fedt er, at man altid kan finde nogen, der gerne vil lave noget fedt med en.
Skal du på studietur med Den Europæiske Filmhøjskole?
Til februar skal vi til Berlin til Berlinalen, som er Berlins internationale filmfestival. Jeg ved ikke så meget mere, men jeg glæder mig enormt meget.
Hvorfor vil du anbefale andre at tage på højskole og har du nogle gode råd?
Du bliver i mange forskellige tilfælde sat ud af din komfortzone, hvilket er der, hvor du udvikler dig mest. Du møder en masse mennesker, som vil det samme som dig og potentielt venner for livet. Fordi et højskoleophold er så intenst, lærer du og udvikler du dig så ekstremt meget, hvilket du kun kan på et højskoleophold. Nogle råd, jeg vil give, er at besøge højskolen, før du ansøger. Hvis du vælger at tage på højskole, så glem ikke dig selv og dine værdier, da du er i blandt andre næsten 24/7, og husk at tage den med ro engang i mellem.