Den gode historie er vigtig, når vi snakker videoindhold. Hvad end det er en hel spillefilm eller en kort video til nettet. For det er historierne der rykker mennesker. Men hvad skal der til, for at skabe den gode historie?
Den gode historie bør altid være bærende for den film, der skal produceres, hvis Barnaby Stig Swann Pedersen, skoleleder og kreativ direktør ved Kort & Dokumentar Filmskolen, bliver spurgt. Længde, format og klippeteknik er selvfølgelig vigtige komponenter, men de bør alle tage udgangspunkt i historien.
Find din uddannelse inden for TV, Radio og Film her
Lad historien være din rettesnor
Gode historier er det som binder os sammen som mennesker. Det betyder også, at det er historien, der skal være rettesnor for, hvordan en film laves. Ifølge Barnaby Stig Swann Pedersen, så bliver der konstant meldt nye regler ud for, hvor lang en video må være for at performe på de sociale medier; men i sidste ende så handler det om historien der fortælles.
Hvis fortællingen er spændende og skarp nok, så skal publikum nok følge med. Det er derfor ikke så vigtigt hvor lang filmen er, eller om den deles op i flere dele. På sociale medier er det blevet normen, at en film skal være under 30 sekunder, fordi ellers er folk scrollet videre. Men hvis der er fokus på at fortælle den gode og autentiske historie, der rammer folk, og dermed også engagerere og fastholder dem, så har længde en underordnet betydning.
Sådan laves den gode film til sociale medier
På Webfilm Instruktøruddannelsen ved Kort & Dokumentar Filmskolen er der fokus på de gode historier, kort fortalt. Og hvordan man så vælger at definere kort, er afhængig af flere ting. Der er en række pointer man, ifølge Barnaby Stig Swann Pedersen, altid bør have for øje, når man skal lave sin historiefortælling:
- Hvem er målgruppen?
- Hvad skal der kommunikeres?
- Hvad er fortællingen?
- Hvilken kontekst skal filmen vises? (er det fx til sociale medier eller hjemmeside)
- Hvad er målet med videoen? (skal den fx brande, sælge eller noget helt andet?)
Ud fra disse spørgsmål, finder man frem til, hvad det er for en historie der skal fortælles, tonen i filmen, længden med videre.
Når ovenstående er på plads, er det vigtigt at vide noget om, hvordan man faktisk fortæller historier. Alle har i dag mulighed for at filme og klippe, men det kræver en dybere forståelse at fortælle en historie: “En typisk type af video, som jeg ofte støder på er, en masse glade folk filmet i en høj frame rate, så videoen kan sætte ned i slowmotion. Så lægges der et beat ind under, og jo det er fedt at se - det er umiddelbart flot - men det er jo bare registrering. Du er ikke inde og fortælle en historie som sådan,” forklarer Barnaby Stig Swann Pedersen.
Webfilm Instruktøruddannelsen - intensiv mesterlære
Uddannelsen er lidt som et intensivt mentor- eller lærlingeforløb på 6 uger med undervisning alle hverdage fra kl. 9:30 - 15:30, samt hjemmearbejde undervejs. Underviserne lever ikke af at undervise til daglig, men er nogle af branchens mest erfarne og benyttede fagfolk, som er førende inden for hvert deres område af filmhåndværket. De kender til virkelighedens produktionskrav og kan derfor guide eleverne i forhold til den virkelighed, som de ska l ud i efter endt undervisning.
Webfilm Instruktøruddannelsen blander teori og praksis, ligesom den også blander forskellige typer af elever. Det betyder også, at der er meget erfaringsudveksling mellem eleverne. Der sidder måske nogen, som har virkelig meget styr på det kameratekniske, men ikke ved særligt meget om historiefortælling. Omvendt kan der også sidde en kommunikatør, som til dagligt arbejder med vinkling og historiefortælling, der slet ikke er inde i alt det klippetekniske.
På uddannelsen er der fokus på alle de forskellige dele af dét at skabe en webfilm, og for Barnaby Stig Swann Pedersen, er noget af det vigtigste der gerne skal komme ud af at tage uddannelsen: “Du skal gerne lære så meget, at du undgår at du planlægger en film, filmer en anden og klipper en tredje, men at der er en rød tråd igennem. Og den røde tråd er historien, som binder det hele sammen.”