Søg uddannelse 👉

Mød en farmacistuderende

Hvad lærer man på farmaciuddannelsen? Du kan læse om Katrine og hvorfor hun læser en bachelor i farmaci på Københavns Universitet her.

Mød Katrine - studerende på farmaciuddannelsen

Er du fascineret af medicin, lægemidler, kemi og biologi? Så kan du overveje at læse farmaci. Her kan du møde Katrine, der er i gang med en bachelor i farmaci på Københavns Universitet.

I denne artikel vil Katrine blandt andet give dig et indblik i, hvad du lærer på farmaciuddannelsen, hvorfor hun valgte at starte på uddannelsen, hvordan uddannelsen er struktureret, fremtidsmuligheder og lignende.


Katrine indleder med, at uddannelsen helt overordnet handler om lægemidler. Gennem farmaciuddannelsen lærer man blandt andet om fremstilling, formulering, anvendelse og virkning af lægemidler. Herunder organisk kemi, fysisk kemi, fysiologi og farmakoterapi. Katrine uddyber:

"I organisk kemi er molekylers fysisk-kemiske egenskaber og kemisk syntese i fokus. På den måde får man et kendskab til forskellige stofgrupper, og hvordan de reagerer. Her er man meget i laboratoriet, hvor man får lov til at arbejde med kemien selv og lære, hvordan man rent praktisk sætter kemi sammen.

Derudover lærer man blandt andet om biologiske systemer, så man får en bred forståelse af, hvordan lægemiddelstoffer virker i kroppen."

Vejen til farmaciuddannelsen

Katrine kendte egentlig ikke til uddannelsen før hendes biologilærer introducerede den for hende, da hun mente, at den ville være noget for Katrine. Og det havde hun helt ret i, siger Katrine:

"Det, som fangede mig, var helt klart den biologiske og farmakologiske del, altså hvordan lægemidler virker i kroppen helt nede på receptorniveau, og hvilke bivirkninger de kan medføre."

Katrine siger da også, at starten på uddannelsen var rigtig fed, og at hun hurtigt følte sig godt tilpas. Særligt under studiestarten var der en masse forskellige sociale arrangementer og introduktioner til studiet, hvor Katrine blandt andet fik en række gode råd med på vejen i forhold til studieteknik og eksamenslæsning.

Samtidig er hendes oplevelse at studiemiljøet på uddannelsen er noget helt særligt. Der findes mange forskellige muligheder på studiet, så der er noget til enhver. Muligheder, som Katrine også selv har grebet:

"Jeg har selv været rusvejleder i 2 år og er medlem af festudvalget og farmaceutcup på studiet. Det har givet mig mulighed for at kende folk på kryds og tværs af holdene på min egen årgang, men også kende folk på de andre årgange. Det har været en fordel i forbindelse med rapportskrivning og eksamenslæsning, hvor man har kunne få gode råd af de ældre studerende," fortæller Katrine.

💡 Sådan er farmaciuddannelsen opbygget

Katrine fortæller, at farmaciuddannelsen er delt op i to. Først tager man en bachelor i farmaci, hvorefter man kan tage en kandidat i farmaci.

Bacheloruddannelsen i farmaci varer tre år, mens kandidatuddannelsen i farmaci har en varighed af to år.

Katrine supplerer med, at bachelordelen består af en række obligatoriske kurser gennem de første fem semestre, mens sjette semester består af valgfrie kurser samt et bachelorprojekt.

Med en bachelor i farmaci har man adgang til forskellige kandidatuddannelser, men Katrine fortæller at de fleste fra hendes årgang har planer om at læse videre på en kandidat i farmaci eller i farmaceutisk videnskab.

De 3 bedste ting ved farmaciuddannelsen

Katrine tøver ikke et sekund, da vi spørger hende om de tre ting, hun synes er det bedste ved uddannelsen:

  • Det sociale
  • Fagligheden
  • Mulighederne efterfølgende.

Ovenstående synes Katrine overskygger de udfordringer, der kan være ved uddannelsen, såsom at der er meget at lære, og meget at det skal man kunne til fingerspidserne. Som hun siger er dette jo nok tilfældet ved enhver uddannelse.

Fremtidsdrømme som uddannet farmaceut

Når Katrine er færdig med sin farmaciuddannelse drømmer hun om at blive klinisk farmaceut og arbejde på et af landets hospitaler eller i psykiatrien.

Katrine fortæller, at klinisk farmaci handler om at sikre en bedre brug af lægemidler. Det sker ved samarbejde mellem forskellige sundhedsprofessionelle i sundhedssektoren. Et emne som Katrine finder meget interessant.

Vil du vide mere om dine job- og lønmuligheder som uddannet farmaceut?

Tjek vores Job & Løn sektion her

Gode råd til kommende farmacistuderende

Da vi spørger Katrine, om hun har nogle gode råd, hun gerne vil give andre, der overvejer at læse farmaci, er hendes svar:

"Hvis du synes biologi og kemi er spændende og interesserer dig for lægemidler, vil du helst sikkert finde farmaci uddannelsen interessant. Dertil skal det nævnes, at studiet kræver ret meget de første par år, så man skal være sikker på, at man er klar til at studere, inden man søger ind."

Er man lidt i tvivl om hvad en farmaceut går og laver eller tror man at det er dem, som står på apotekerne, så er man ikke helt gal på den.

Som uddannet farmaceut kan man nemlig - blandt andet - arbejde på et apotek, hos forskellige medicinalvirksomheder, være offentligt ansat eller lignende. Der er altså mange forskellige muligheder med uddannelsen.

Er du nysgerrig på dine muligheder for at tage en uddannelse inden for farmaci?

Find din farmaci uddannelse her


Annoncer