Du kender det måske? Når huslejen, mobilregningen, fitnessabonnementet og rejsekortet er betalt hver måned, så kan udsigten til lækre bøffer med bearnaise og rødvin godt føles som ret langt væk.
Vi giver dig derfor vores 6 bedste råd til, hvordan du får mere lækker mad i køleskabet med et SU-budget.
1. Lav en madplan
Planlæg dine indkøb og spar penge
Mad kan være rigtigt dyrt, hvis du bor alene og køber ind på må og få i halv-dyre butikker eller en 7-Eleven uden rigtigt at have en idé om, hvad du skal spise hvornår.
For at reducere dine udgifter til mad er det allerbedste råd at lave en madplan! Det gode ved madplaner er, at du kan spare penge ved at planlægge dine indkøb og:
- Du kan nøjes med at handle stort ind 1-2 gange om ugen
- Du kan altid supplere med småting som mælk, frugt og grøntsager
Det bedste tip til at komme igang med at lave en madplan er ganske simpelt, at du skal bruge lidt tid på at undersøge, hvor der er gode tilbud i dine nærbutikker. Du behøver ikke cykle 10 km. for at komme i Bilka - det er nogle gange dyrere, end de små butikkæder.
2. Brug din fryser
Køb stort ind og brug din fryser til andet end isterninger
Selvom det umiddelbart kan virke fristende at tage den lille pakke hakkede oksekød istedet for den med 1000 gram, så er der meget at spare på kiloprisen, hvis du køber stort ind.
Når du kommer hjem kan du dele kødet op i mindre portioner og fryse ned i individuelle fryseposer.
Fordelene ved at købe stort ind og fryse ned:
- Du har kød, brød eller grøntsager til mange måltider
- Du sparer ofte ret mange penge ved at købe de store pakker
Sammenlign også gerne kilopriserne på de madvarer du køber. Jo lavere kilopris, jo mere får du for pengene – uanset mængde.
Du kan også sagtens fryse dine ellers friske grøntsager, hvis du ikke tror, at du kommer til at bruge dem. Så sparer du pengene - og grøntsagerne kan altid bruges i en gryderet, wok eller lignende.
3. Lav store portioner
Tag madpakke med og undgå kantinen
Når du laver mad, så lav gerne en større portion, end du kan spise. Det overskydende mad er perfekt til madpakken dagen efter.
Og så kan det jo fryses ned og blive til et godt måltid ved en senere lejlighed.
Kantinemaden er desuden et af de steder, hvor du absolut kan skære ned i dine udgifter. Kantiner er ofte dyre og så fantastisk god er maden i kantinen heller ikke, vel?
Så hellere en solid madpakke med rester fra gårsdagens måltid eller en lækker hjemmesmurt bolle med pålæg og grønt.
4. Hav basiskøkkenet i orden
Køb kål og dåser
Det er en god idé at have et bredt udvalg af basisvarer og konserves, så du altid kan smide et enkelt måltid sammen. Af gode basisvarer du altid bør have liggende kan nævnes:
Olivenolie, løg, gulerødder, hvidkål, flåede tomater, hakkede tomater, æg, pasta, ris, mel, havregryn, kartofler, dåsetun, kikærter og bønner på dåse, linser, et godt udvalg af krydderier. Blot for at nævne nogle eksempler.
Så kan du altid smække et godt, billigt og sundt måltid sammen, evt. suppleret med det kød, du har liggende i fryseren.
Desuden er det en god idé at satse på nogle af de lidt tungere grøntsager som hvidkål, rødbeder, gulerødder, selleri, pastinak og porrer til at dække dit daglige indtag af grøntsager, som gerne må nærme sig de 600 g.
De tungere danske grøntsager er oftest billigere end f.eks. tomater og icebergsalat og de mætter mere, så du alt i alt får mere for pengene.
5. Tjek de gratis fornøjelser ud
Udnyt de gratis glæder
Nu er vi kommet til den sjoveste post på budgettet, men også den post, der kan skabe størst frustration, når du står der fredag eftermiddag og absolut ingen penge har, mens alle vennerne lægger i ovnen til den helt store bytur. Hvad gør du så?
Det bedste råd er at, opsøge de billige eller gratis fornøjelser, som faktisk findes derude i verden.
På rigtig mange uddannelsesinstitutioner arrangerer de studerende deres egne fester, fredagsbarer eller caféaftener. Her er priserne som regel yderst SU-venlige, og du får en god chance for at lære dine medstuderende at kende. Måske er der også et festudvalg du kan engagere dig i, så du kan være heldig at betale for noget af festen med din arbejdskraft?
Når du sparer på fornøjelserne, så er der mere plads til god og rigtig mad hjemme i køleskabet.
6. Drik din egen kaffe
Din egen kaffe smager også godt
Når man skal have en spinkel økonomi til at hænge sammen, er det et godt råd at skære HELT ind til benet og vurdere, om de udgifter, man har, nu også er berettigede.
Overvej for eksempel: Behøver jeg virkelig fem streamingtjenester, eller kan jeg måske nøjes med to-tre stykker?
Hvordan det ville være at brygge din egen kaffe istedet for at købe den daglige kaffe latte til 45 kr. fra din lokale kaffepusher nede på hjørnet?
Tænk på, hvor meget kaffe du kan købe til at brygge derhjemme, hvis du i en hel måned ikke køber kaffe på en café!
Kort sagt: Der er rigtig mange penge at hente hjem som studerende på SU - hvis blot du nærer din økonomi lidt omtanke. Lav et budget - lav en madplan - tag egen frokost med på studiet - bryg din egen kaffe og fyld din fryser op!