Løn og karriere er ofte noget af det de unge har stort fokus på, når de skal vælge deres kommende uddannelse. Men faktisk er det vigtigt at holde sig for øje, at det ikke er helt lige meget, hvor man vælger at søge sit første job efter endt uddannelse. Der er nemlig forskel på løn og ledighedstal.
I forbindelse med vores kåring af Danmarks Bedste Studieby anno 2019, har vi på Studentum.dk, blandt andet kigget på, hvordan tallene for løn og ledighedstallene ser ud for de nyuddannede i de 21 udvalgte studiebyer. Samtidig har vi også har tjekket, hvordan ledigheden ser ud 10 år efter endt uddannelse.
I en undersøgelse på Studentum.dk i februar 2019 spurgte vi vores brugere, hvilke parametre de vælger deres kommende studieby ud fra. Her var det tydeligt, at karrieremulighederne havde det største fokus. Faktisk pegede 52% af de unge på dette som ét af de tre vigtigste parametre, når de skulle vælge studieby.
Vi har derfor kigget på UddannelsesZoom, som har samlet en lang række tal inden for uddannelse. De har blandt andet set på ledighed og løn blandt de unge for at finde frem til, hvor det giver bedst mening at starte sin karriere op efter studiet. Tallene er blevet trukket i marts 2019.
Aarhus scorer højt på lønskalaen
Lønnen for nyuddannede varierer blandt byerne. Den højeste løn fås i storbyer som Aarhus og København, mens en lavere startløn er standard i byer som Randers og på Bornholm. I Aarhus kan en nyuddannet i gennemsnit forvente en startløn på 28.203 kr, mens de på Bornholm må nøjes med 23.437 kr.
En forskel på 4.766 kr eller næsten 17% i forskel.
Efter 10 år er lønnen på tværs af landet stadig ulige fordelt. København og Aarhus er stadig de byer, hvor lønnen er højest efter 10 års ansættelse, mens den er lavest på Bornholm og i Randers.
I København har man i gennemsnit en løn på 37.226 kr efter 10 år, og i Randers ligger lønnen på 26.748 kr.
Det er selvfølgelig værd at tænke over, at der er langt flere både akademikere og virksomheder i de større byer, hvorfor lønnen godt kan være afspejlet af disse parametre.
Høj dimittendledighed i Aalborg
Blandt de nyuddannede er ledigheden - vist med tal fra UddannelsesZooms tal - klart højest i Aalborg, hvor den ligger på 11,68%. Til sammenligning er den lavest i Hillerød med kun 6,11%, mens landsgennemsnittet ligger på 9,03%.
Ser man til gengæld på ledigheden efter 10 år på arbejdsmarkedet, så er Aalborg røget langt ned på listen, og har en ledighed på bare 2,44%. Bornholm er det sted med højest ledighed med en procent på 4,06% mens Næstved ligger helt i bund med 1,76% ledighed.