Hos studentum.dk har vi undersøgt, hvilke parametre kommende studerende og studerende lægger vægt på, når de leder efter deres videregående uddannelse. Ud fra syv parametre har vi testet 21 studiebyer for at finde den ultimative studieby anno 2019.
Studentum.dk har hver måned 80.000 besøgende, som leder efter deres næste uddannelse eller inspiration til deres studieliv. I februar og marts 2019 undersøgte vi derfor ind til alt, der handler om de unges valg af studie. Vi laver undersøgelsen årligt for at kunne publicere studieundersøgelse. I år er vi gået skridtet videre og har kåret Danmarks bedste studiebyer.
Valg af byer, der var med i opløbet
Vores valg af byer der har været med i opløbet til at blive valgt til årets studieby, er blevet valgt ud fra et parametre der hedder antal af videregående uddannelser i byen. Vi har valgt, at der i byen som minimum skal være to uddannelsesinstitutioner på et videregående niveau. På den måde har vi fået skåret antallet af studiebyer ned til 21.
København
Herning
Hillerød
Silkeborg
Slagelse
Grenaa
Roskilde
Holstebro
Næstved
Aalborg
Nykøbing Falster
Odense
Bornholm
Esbjerg
Aarhus
Kolding
Randers
Sønderborg
Skive
Vejle
Viborg
Valg af parametre, som byerne er blevet bedømt på
Ud fra vores tidligere undersøgelser og viden om den unge målgruppe har vi opsat 7 parametre som hver studieby er blevet bedømt ud fra. De 7 parametre er noget alle studerende går op i, da det har en stor betydning for dem, ikke bare under studiet, men også efterfølgende. Rigtig mange bliver nemlig boende i det område, hvor de har studeret.
Samtidig har vi udvalgt nogle parametre, hvor vi har kunnet sammenligne vores egne tal med statistikker fra bl.a. Boligportal.dk, Danmarks Statistik, Infomedia og Uddannelses Zoom. Det betyder, at vores tal ikke bare er de studerende der siger noget om, hvad der har betydning for dem, men faktisk også hvilke byer det er, der lever op til disse krav.
Vi har på intet tidspunkt spurgt de studerende, hvilken studieby de ønsker at studere i direkte.
De 7 parametre er:
Andre kilder, der støtter op om vores 7 parametre
De 7 udvalgte parametre har alle været med i vores studieundersøgelse, og vi har derefter sat dem op mod tal fra forskellige andre danske kilder.
Boligmarked: For at finde frem til boligpriserne i de 21 byer, har vi samarbejdet med Boligportal.dk som har undersøgt hvad den gennemsnitlige kvadratmeterpris på en 1 og 2 værelses lejlighed i hver af byerne koster. Priserne er et øjebliksbillede fra portalen fra marts 2019. Læs mere om hvilke byer der ligger bedst på listen her.
Tryghed: Tallene kommer fra Danmarks Statistik over anmeldte forbrydelser og sigtelser i hver af de 21 byer - her er det værd at bemærke at Grenaa og Nykøbing Falster kun har tal fra hele området, og altså ikke selve byen. Her har vi taget tallene fra 2018, når det kommer til antallet af anmeldte seksualforbrydelser, voldsforbrydelser, indbrud i beboelser og tyveri af cykler. Vi har udvalgt de fire anmeldelse-typer, da økonomisk svindel fx ikke er noget mange studerende støder på normalt.
Omdømme af by: Tallene kommer fra Infomedia, som i 2015 lavede en oversigt over Danmarks 100 største byer når det kommer til mediesynlighed. Her er byernes mediesynlighed både positiv og negativ, og der bliver altså ikke skelnet mellem om det er godt eller skidt. Vi ser på disse tal, da al omtale giver en bevidsthed om byen, og derfor kan være med til at påvirke hvorfor de unge husker byen, selvom de ikke husker hvorfor.
Skolens omdømme: Tallene er her taget fra Uddannelses Zoom og er blevet trukket i marts 2019. Her har vi set på hvad de studerende har sagt om deres uddannelsesinstitutioner på en likert skala når det kommer til faglige miljø, kvalitet og sociale miljø. Disse tal har vi lagt sammen for hver by, og fundet et gennemsnit. Her er det værd at vide, at der ingen data var på Grenaa og Nykøbing Falster, hvorfor de har fået et overordnet gennemsnit fra resten af byerne.
Outdoor/natur: Vi har kigget på Friluftsrådets optegnelse over shelters rundt om i Danmark. Her har vi talt hvor mange shelters der findes i en radius af 20 km fra hver by, igennem appen ShelterApp.
Karrieremuligheder: Tallene kommer fra Jobindex, hvor vi talt antallet af jobopslag inden for alle brancher i 2018 i hver by. Datointervallet har altså gået fra 1. Januar 2018 til 31. December 2018, og hvor mange jobopslag der har været i hver by i denne periode. Se mere om hvilke byer der ligger øverst lige her.
Studiepenge: Vi ønskede at give et indblik i, hvordan priserne er forskellige i de forskellige byer. Derfor har vi undersøgt hvor meget henholdsvis en kop sort kaffe og en øl koster på de forskellige studiesteder. Ud fra disse priser, har vi lavet et gennemsnit på hver by, som vi kalder studiepenge. Det er værd at vide, at vi ikke har fundet priser, eller alle priser i følgende byer, og at de derfor har fået et gennemsnit fra resten af byerne: Roskilde, Bornholm, Skive, Herning, Silkeborg, Grenaa, Sønderborg.
Udregningen af top studiebyer 2019
Alle tal i de forskellige parametre er blevet omregnet til procent, ud fra et gennemsnitlig tal for alle byerne. Hvis en by er præcis på gennemsnittet vil den få tildelt 100%, og alt efter om den er under eller over gennemsnittet, vil den få henholdsvis under eller over 100%.
Herefter har vi omregnet tallet til et pointsystem fra 0 til 100. Her tildeles den bedste by i det pågældende parameter 0 eller 100 point, alt efter om det er set som positivt eller negativt at have et højt tal. De andre byer er derefter fordelt relativt ud fra dette.
Eksempel: Priser på boliger i de 21 byer: Her er Roskilde klart dyrest, og i forhold til gennemsnittet ligger deres procent på 214%, da det er en negativ faktor for de studerende, at boligerne er dyre, bliver Roskilde dermed tildelt 0 point. I forhold til Roskilde ligger København på 170% og er derfor tildelt 20 point. Nykøbing Falster er den billigste på listen med sine 73% og er derfor tildelt 65 point. Det gælder altså om, at opnå det højeste antal point igennem alle 7 parametre for at vinde årets studieby titel.
Til sidst har vi tilføjet en vægtning på hver af de 7 parametre, for at de passede med, hvad de studerende faktisk prioriterer i deres valg.
Vægtning af de 7 parametre
I vores undersøgelse på Studentum.dk har vi spurgt de unge, hvilke faktorer der har indflydelse på deres valg af studieby, og hvad der er vigtigst i deres valg af uddannelse. Ud fra disse svar har vi fundet ud af, hvad der har størst betydning for det studerende. Disse tal har fungeret som vægtning af de 7 parametre.
Det er altså de studerende selv, der har valgt hvad der betyder mest for dem. Her var det tydeligt at karrieremuligheder var klart den vigtigste parameter for dem, ligesom at skolens omdømme og tryghed trak mange stemmer. I modsatte ende betød det ikke særligt meget for de unge, hvilke outdoor/natur muligheder der var i nærheden.
Boligpriser: 23,36%
Tryghed: 32,15%
Omdømme af by: 21,59%
Skolens Omdømme: 47,76%
Outdoor/natur: 7,20%
Karrieremuligheder: 52,24%
Studiepenge: 31,50%
Grunden til, at tallene giver mere end 100%, er fordi vi har bedt de unge om at vælge de 3 parametre, der har størst betydning for deres valg af studieby.
Resultatet:
Resultatet af årets bedste studieby i Danmark, kan ses nedenfor. Hvert parametre har fået tildelt point i hver kategori, og disse point er herefter blevet talt sammen og divideret med 7. Pointet herunder er altså det samlede gennemsnit for hver by.
1. Aarhus - 19,06
2. København - 17,36
3. Aalborg - 17.32
4. Randers - 17,19
5. Viborg - 16,74
6. Holstebro - 16,73
7. Kolding - 16,69
8. Vejle - 16,67
9. Herning - 16,67
10. Sønderborg - 16,65
11. Odense - 16,60
12. Silkeborg 16,59
13. Skive - 16,44
14. Hillerød - 16,36
15. Næstved - 16,33
16. Esbjerg - 16,24
17. Slagelse - 16,21
18. Bornholm - 15,72
19. Roskilde - 14,24
20. Grenaa - 8,72
21. Nykøbing Falster - 8,37
Hvilke parametre har hver by scoret højt og lavt på?
Hvis du er nysgerrig på at dykke mere ned i tallene, har vi herunder lavet et overblik over alle 21 byer, og hvordan de placere sig i forhold til hinanden på alle 7 parametre. Du kan altså se hvilken plads hver by ligger i hvert parametre, og hvor meget de er blevet vægtet. Så selvom Aarhus ikke ligger som #1 i alle parametre, så ligger den højt i de parametre der tæller mest for de unge.
Det er f.eks. meget interessant, at selvom Grenaa ligger forholdsvist lavt på ranglisten, så ligger den i toppen, når det kommer til boligpriser og tryghed i området.
Spørgsmål:
Er du nysgerrig på eller har spørgsmål til vores udregning af Danmarks Bedste Studieby, så kontakt os endelig på info@studentum.dk.