Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Hvad er en erhvervskandidatuddannelse?

Hvad er erhvervskandidatuddannelsen egentlig? Læs med i guiden her, hvor vi hos studentum.dk giver dig overblikket.

Din guide til erhvervskandidatuddannelsen

Drømmer du om at kombinere dit studieliv med en fod indenfor i erhvervslivet, allerede fra dag et? Så kan en erhvervskandidatuddannelse være det rette valg for dig. Her arbejder du nemlig i et relevant job ved siden af studierne.

Er du ikke helt sikker på, hvad en erhvervskandidatuddannelse er for noget, og hvorvidt det er det rette uddannelsesvalg? Læs med i artiklen her, hvor vi giver dig et indblik i mulighederne for en erhvervskandidat.


💡 Hvad er en erhvervskandidatuddannelse?

En erhvervskandidatuddannelse er en toårig kandidatuddannelse svarende til 120 ECTS-point, der er tilrettelagt som et fireårigt deltidsforløb, hvor den studerende arbejder ved siden af studierne.

Formålet med en erhvervskandidat er, at du som studerende gennem faglig fordybelse videreudvikler dine kompetencer. Uddannelsen skal sikre, at kandidater efterfølgende har mulighed for at varetage specialiserede erhvervsfunktioner eller videreuddanne sig på ph.d.-niveau.

Ligesom enhver anden kandidatuddannelse kræver det, at du har en relevant bacheloruddannelse eller anden relevant dansk eller udenlandsk uddannelse på samme niveau, f.eks. en professionsbacheloruddannelse.

Derudover er det et krav, at du som studerende skal være i job i en virksomhed på baggrund af din bacheloruddannelse mindst 25 timer om ugen eller være iværksætter.

Man vil som studerende opleve samme faglige indhold på erhvervskandidaten, som hvis man tog en almindelig to-årig kandidatuddannelse, men idet erhvervskandidaten er tilrettelagt på deltid, vil den tage dobbelt så lang tid som en almindelig kandidatuddannelse at færdiggøre. 

💡 Erhvervskandidatuddannelsen - kort fortalt

  • En erhvervskandidatuddannelse tager 4 år at gennemføre
  • I løbet af de fire år vil man studere på deltid og arbejde minimum 25 timer om ugen hos en offentlig eller privat arbejdsgiver
  • En erhvervskandidat giver ikke mulighed for Statens Uddannelsesstøtte. Du vil derimod modtage løn fra din arbejdsplads
  • En erhvervskandidatuddannelse henvender sig til bachelorstuderende, uddannede bachelorer og iværksættere.

Målet med en erhvervskandidat

Da man i 2017 besluttede sig for at lave en forsøgsordning med denne nye uddannelsesform, var det egentlig med et mål om at give bachelorer en ny valgmulighed og skabe en bedre kobling mellem uddannelsessystemet og arbejdsmarkedets behov.

Dengang var der glæde at spore hos både daværende formand for Danske Studerenes Fællesråd (DSF), Sana Mahin Doost og  Chris Preuss, der dengang var Venstre Ungdoms landsformand, der begge havde en positiv modtagelse af uddannelsesformen.

"Helt grundlæggende byder vi det velkomment, når der skabes større fleksibilitet for de studerende til at forme deres eget studieforløb," lød det dengang fra Sana Mahin Doost.

Også Chris Preuss udtrykte sin begejstring for den nye uddannelsesform: 

”Jeg er meget positiv overfor den nye erhvervskandidat. Jeg tror kun, at det gavner de studerende, at de får mulighed for at kombinere praksis og teori. Derfor håber vi, at regeringen vil forsætte med at skabe mere fleksible muligheder for studerende til at blive bedre.”

Tilgang til erhvervskandidatuddannelser

Gennem årene har bachelorerne da også fået øjnene op for, at en erhvervskandidatuddannelse er en mulighed.

Herunder ser du tal for tilgangen til erhvervskandidatuddannelserne, altså hvor mange der begynder på en erhvervskandidatuddannelse for de pågældende år. 

🎓 *Tilgang til erhvervskandidatuddannelser 2018-2023

Tilgang til erhvervskandidatuddannelser 2018-2023

*Anm.: Uddannelser under UFM-ressort

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriets datavarehus

Siden de første erhvervskandidatuddannelser så dagens lys i 2018, er der da også kommet flere til. Da forsøgsordningen startede var det med udbud af op til 20 forskellige erhvervskandidatuddannelser.

I 2024 er der til sammenligning 60 erhvervskandidatuddannelser, der er godkendt jf. Uddannelses- og Forskningsministeriets oversigt over erhvervskandidatuddannelser.

Erhvervskandidatens målgruppe

En erhvervskandidatuddannelse henvender sig til universitetsstuderende, som har færdiggjort eller forventer at færdiggøre deres bachelorgrad.

Man behøver ydermere ikke være nyuddannet bachelor for at få adgang til en erhvervskandidatuddannelse. Man kan godt have været i arbejde i nogle år, hvorefter man ønsker at specialisere sig med en kandidatgrad. 

Erhvervskandidatuddannelsen henvender sig derudover til iværksættere, der gerne vil tage en kandidatgrad, men som også vil have tid til at udvikle deres virksomhed sideløbende.

Vi håber, at du er blevet klogere på mulighederne med en erhvervskandidatuddannelse.


Annoncer