Opnå nuanceret viden om religioner med religion enkeltfag
Er du nysgerrig på religionens betydning for verden og samfundet omkring os? Med et religion enkeltfag lærer du primært om Kristendom, Islam, Buddhisme og Hinduisme, ligesom at du kommer ind på religionsfilosofiske emner som etik og sekulære tilværelsestolkninger.
Formålet med religion enkeltfag er, at du opnår nuanceret viden om religioner og religiøse fænomener med hovedvægt på nutiden. Sådan, at når faget er slut, så har du mulighed for at beskrive og vurdere sammenhænge og spændingsfelter inden for den enkelte religion, og mellem religioner.
Med religion enkeltfag får du en dyb indsigt og forståelse for religioners betydning for det enkelte menneske, for grupper, for kultur og samfund.
Religion enkeltfag – hvad lærer du?
Med religion enkeltfag på B eller C niveau lærer du om de centrale dele af Kristendom, Islam, Buddhisme og Hinduisme. Du får en bedre forståelse af religiøse fænomener, og et veludbygget religionsfagligt ordforråd. Gennem faget kommer du til at forholde dig til problemstillinger vedrørende forholdet mellem religion og moderne, sekulære samfund, i et globalt sammenhæng.
Med religion enkeltfag C niveau starter du med at lære om:
- Kristendom, med henblik på den europæiske og danske fremtrædelsesform
- Islam, herunder nutidige tekster, og tekster fra Koranen
- Centrale fænomener som myte, ritual, kult og etik
På religion enkeltfag B niveau, får du en dybere indsigt i både Kristendom og Islam, samt:
- Buddhisme eller Hinduisme, og tekster fra religionernes opfindelse og nutiden
- Religionsvidenskabelig teori og hovedværklæsning
Religion enkeltfag er ikke tilknyttet en enkelt religion eller trosretning, men tilstræber at behandle religionerne og religiøse fænomener ud fra et åbent, neutralt og religionsvidenskabelig grundlag.
Kristendom
På religion enkeltfag har du om kristendommen, en monoteistisk religion, altså, troen på én gud. Troen er centreret omkring Jesus af Nazareth – også kendt som Jesus Kristus, som han fremstilles i Det nye testamente, det gamle testamente og Bibelen.
Jesus Kristus er ifølge Kristendommen Guds søn, menneskets frelser og den lovede Messias. Bevægelsen opstod i Mellemøsten, nær Palæstina, og spredte sig til Nordafrika, Europa og Indien, i første omgang. Særlige kendetegn for kristendommen er troen på Jesus som Guds søn, Jesu død og opstandelse.
Kristendommen er den største af verdens religioner, og udbredt i de fleste lande, med mere end 20.000 forskellige retninger. De tre hovedgruppe er dog mest kendte: Den ortodokse kirke, Den Romersk-katolske kirke og den protestantiske kirke. Folk der tror på kristendommen bliver kaldt kristne.
Islam
Islam er ligesom kristendom monoteistisk, og en religion du lærer om på religion enkeltfag. Troen er stiftet af Muhammed Ibn Abdallah i 600-tallets Arabien. Islams hellige skrift er Koranen, som er Guds bogstavelige ord formidlet til profeten Muhammed. Folk der tror på Islam, bliver kaldt muslimer.
Der er tre hovedretninger inden for Islam: Sunnisme, shiisme og ibadisme. Der er flest Sunni-muslimer, et mindretal af Shia-muslimer, og det er næsten kun i Oman at man finder retningen ibadisme. På tværs af disse retninger ligger sufismen, der lægger vægt på den spirituelle praksis.
Islam er verdens næststørste religion, og er meget udbredt i Mellemøsten, Nord- og Østafrika, Centralasien, Malaysia og Indonesien.
Buddhisme
Hvis du vælger religion enkeltfag på B niveau, kan du lære om Buddhisme. Det er en ikke-teistisk religion, som er baseret på læren fra Siddharta Gautama. Det er antaget at Buddhismen startede i Indien, og derfra spredte sig til resten af østen.
Kort fortalt er buddhismen læren om sindets natur, og referere til sindet selv. Buddhismen adskiller sig fra stort set alle andre religioner ved at fokusere på menneskets potentiale – og altså ikke en Gud – og til at opfordre folk til at godtage det, man selv har erfaret.
Målet med buddhismen er at blive ét med sindets klare lys, og formår man dette, erkender man sindets natur og bliver en buddha; en der er vågnet af uvidenhedens søvn.
Hinduisme
I stedet for buddhisme, kan du på religion enkeltfag B niveau også lærer om hinduisme. Det er en betegnelse for flere forskellige religiøse traditioner med opfindelse i Sydasien.
Det er en religion med over 1 milliard tilhængere, hvoraf de fleste bor i Indien. I modsætning til buddhisme, kristendom og islam har hinduismen ingen religionsstifter. Af samme grund er hinduismens forestillingsverden og praksis heller ikke et sammenhængende system, men snarere en række temaer og praksisser spundet sammen igennem en lang historisk udvikling.
Kendetegnende for hinduismen er læren om karma, genfødslernes ring og samsara.