Hvorfor vælge SOSU Nord?
Stærk faglighed – i teori og praksis
Brug af hi-tech i undervisningen
Den praktiske vej videre – til job eller uddannelse
Om uddannelsen
Pædagogisk assistent - en uddannelse i livskvalitet
Drømmer du om at arbejde med børn, unge eller handicappede? Og kan du sætte gang i udviklende aktiviteter samtidig med du drager omsorg og viser nærvær? Så er uddannelsen som pædagogisk assistent et oplagt valg.
Som pædagogisk assistent er dine muligheder for arbejde mange og forskellige. Du kan f.eks. arbejde i vuggestuer, børnehaver, på skoler og i fritids- og ungdomsklubber. Du kan også blive dagplejer i eget hjem eller du kan arbejde i botilbud for voksne eller børn med sociale og/eller fysiske handicap. Du kan blive ansat i både private og offentlige institutioner.
Arbejdet som pædagogisk assistent
Dine vigtigste opgaver som pædagogisk assistent er et understøtte børns, unges og/ eller handicappedes udvikling. Du skal give dem omsorg og støtte, og du skal tage ansvar for deres trivsel. Så dit arbejde kommer i stor grad til at handle om at skabe relationer og udvikling i forhold til de forskellige pædagogiske målgrupper.
På uddannelsen får du grundlæggende viden om, hvordan du rent praktisk arbejder med dette. Du lærer at planlægge og udføre udviklende aktiviteter. Du lærer også, hvad kost og motion betyder for det fysiske og psykiske velvære, ligesom du lærer at arbejde med konflikthåndtering.
Undervisningen på uddannelsen til pædagogisk assistent
Uddannelsen til pædagogisk assistent veksler mellem skoleperioder og praktikophold.
I skoleperioderne undervises du grundfagene dansk og samfundsfag, og du har mulighed for at tilvælge engelsk. Under skoleperioderne kan du forvente, at der både er undervisning i skolen samt forberedelse hjemme.
Du vil blive undervist i følgende fag:
- Pædagogik
- Psykologi i den pædagogiske praksis
- Kommunikation i den pædagogiske praksis
- Sundhed i den pædagogiske praksis
- Bevægelse og idræt
- Natur og udeliv
- Digital kultur
- Kulturelle udtryksformer og aktiviteter i den pædagogiske praksis
- Arbejdsmiljø og ergonomi
Under uddannelsen skal du arbejde med tre af følgende valgfri specialefag:
- Rytmik, bevægelse og kroppens udtryksformer
- Det pædagogiske måltid og sundhed
- Digital pædagogisk praksis
- Naturen som pædagogisk læringsrum
- Understøttende undervisning
- Læring og udvikling hos små børn
- Specialpædagogiske metoder
- Kulturel mangfoldighed i den pædagogiske praksis
- Medicinhåndtering
- Netværk og lokalsamfund i den pædagogiske praksis
Praktik som pædagogisk assistent
Under uddannelsen til pædagogisk assistent skal du gennem to praktikperioder. Her får du mulighed for at afprøve det, du har lært på skolen i praksis. Du vil komme i praktik hos både en dagsinstitution for børn og en specialinstitution for børn eller voksne.
Du får mulighed for at ønske, hvor du gerne vil i praktik, og skolen forsøger så vidt muligt at tage hensyn til dine ønsker.
Tag din praktik i udlandet
Synes du, det kunne være spændende at opleve det pædagogiske arbejde i udlandet, er det også en mulighed - du kan tage et eller begge praktikforløb i udlandet. SOSU Nord samarbejder med flere praktiksteder i udlandet, så du har på uddannelsen rig mulighed for at tage i praktik i udlandet og komme hjem med ny faglig viden fra den udenlandske praksis samt viden om, hvordan dit praktiklands social- og sundhedssystem er opbygget.
Dertil kommer også hjem med bagagen fuld af gode oplevelser fra mødet med en anden kultur og indsigten i andre måder at leve på.
Dine fremtidsmuligheder som pædagogisk assistent
Uddannelsen kvalificerer dig til at arbejde som pædagogisk assistent. Du kan også vælge at læse videre til pædagog, som er en professionsbachelor-uddannelse.
Som pædagogisk assistent vil du typisk arbejde med pædagogiske, aktiverende, sundhedsfremmende og omsorgsrelaterede opgaver i daginstitutioner for børn eller daginstitutioner for børn og voksne med særlige behov. Du kan dog også arbejde hos bosteder eller private hjem.
Ansøgning og adgangskrav
Hvis du er er 9. eller 10. klasseelev, eller det er mindre end et år siden du færdiggjorde grundskolen, skal du starte på grundforløb 1. Hvis det er længere tid siden du forlod grundskolen og du er under 25 år skal du starte på grundforløb 2.
Er du ældre end 25 år, skal du tage uddannelsen som ErhvervsUddannelse for Voksne (EUV). Du kan læse mere om denne uddannelse på sosunord.dk.
Overgangskrav til hovedforløbet
Før du kan søge ind på hovedforløbet til Pædagogisk assistent, skal du have bestået Grundforløb 2 inklusiv fagene:
- Dansk på D-niveau
- Samfundsfag på E-niveau
- Psykologi på F-niveau
- Idræt på F-niveau
Samt certifikatfagene:
- Førstehjælp
- Elementær brandbekæmpelse
Derudover skal du lave en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver fx i regionen, en kommune eller ved en privat arbejdsgiver samt en uddannelsesplan. Du skal selv søge stillingen som pædagogisk assistent-elev og indgå den skriftlige uddannelsesaftale med arbejdsgiveren.
Få information
Evalueringer
Gennemsnit 5
EN UDDANNELSE I LIVSKVALITETSkal din fremtid have mennesker i fokus og handle om at hjælpe dem, der ikke kan selv? Så start med en sundhedsfaglig uddannelse fra SOSU Nord og åbn døren til en meningsfuld fremtid, der kræver mod, ansvar og...
Min oplevelse af uddannelsen til pædagogisk assistent er rigtig god. Først troede jeg, at det ville være svært, fordi jeg ikke er så god til det skolemæssige. Men det viste sig ...