Hvorfor vælge Aarhus Universitet?
33.865kr* Gennemsnitlig løn som nyuddannet
4,2/5* - Fagligt miljø
4,2/5* - Socialt miljø
*Baseret på tal fra Uddannelseszoom 2019
Om uddannelsen
Bacheloruddannelsen i Arkæologi er en sammenlægning af Forhistorisk arkæologi og Historisk arkæologi. Studiet handler om at forstå, forklare og formidle fortidige menneskers liv, færden, kultur og samfund. På Arkæologi studerer du fortidens levn og den arkæologiske kulturarv - fra de tidligste mennesker til og med i dag. Med næsen i bogen, fingeren i jorden og øjnene på tingene, lærer du at fortolke fortidens spor og formidle din viden om vores forfædres kultur.
Stik næsen i bogen og fingeren i jorden
Gennem studiet får du overblik over datidens levevilkår og kulturer, du lærer udgravnings- og dokumentationsteknikker samt forskellige analysemetoder. Undervisningen på bacheloruddannelsen i Arkæologi er bygget op om forelæsninger og holdtimer, begge med aktiv deltagelse og gensidig diskussion mellem studerende og underviser. Du kommer på ekskursioner samt udgravninger, som er en central del af arkæologisk arbejde og forskning
På udgravning vil du lære det arkæologiske ’håndværk’ og dets mange teknikker at kende. Du lærer at arbejde selvstændigt og kritisk med de fysiske spor efter datidens mennesker og samfund ved hjælp af humanistiske og naturvidenskabelige metoder. I fortolkningen og analyse af fund, vil du komme omkring fagområder såsom socialantropologi, historie, religionsvidenskab, geologi, biologi og geografi.
Fortolkning og formidling
Du vil lære at formidle din viden om fortiden, arkæologi og kulturarv til et bredt publikum og du vil få indsigt i hvilken rolle arkæologi og kulturarv har i nutidens verden. Du vil få færdigheder indenfor kulturarvsforvaltning, projektstyring, dokumentationsmetoder og IT-arkæologiske redskaber. Kort sagt: du vil blive trænet til den moderne arkæologs opgaver.
Jordens detektiver
På bacheloruddannelsen i Arkæologi lærer du at beskrive og systematisere fortidens efterladenskaber, og du opnår kendskab til bebyggelsesmønstre, fortidslevn og kultur. Alt efter om du sporer dig ind på forhistorisk eller historisk arkæologi, kan du komme tæt på fortidens mennesker og deres samfund gennem studiet af alt fra jægerstenalderens jagtmetoder, jernalderens bondesamfund til ridderstanden eller bylivet i middelalderen. Du kan nærstudere genstande som bronzealderens rageknive, vikingetidens Tors-hammere eller middelalderens borge, eller anlæg som stenalderens jættestuer og renæssancens befæstninger. Du kan også grave dybere i emner som kultdyrkelse, begravelser, krig og udveksling. Du vil undersøge fund over og under jorden, i vandet og i museernes samlinger og arkiver.
Fortiden og nutiden i perspektiv
Hovedvægten på uddannelsen er Danmarks fortid, men du lærer også om fortiden i det øvrige Europa og andre dele af verden. Du vil gennem uddannelsen analysere de fysiske spor efter vores forfædre og rekonstruere et billede af datidens levevilkår og samfund. Med omdrejningspunkt ‘kulturarv’ sættes der også fokus på at forbinde fortiden med nutiden.
Karrieremuligheder
Med bacheloruddannelsen i Arkæologi kan du læse videre på en række kandidatuddannelser. Det kan eksempelvis være kandidatuddannelsen i Arkæologi, hvor man kan vælge specialiseringsretningen forhistorisk eller historisk, svarende til den bachelor, man tager. Det kan give dig jobmuligheder inden for museums- og udgravningsbranchen eller inden for områder som kulturformidling, undervisning og forskning. Du kan også læse en kandidat i Sustainable Haeritage Mangement, som giver dig de nødvendige kompetencer til at løse de udfordringer, der er fundet med forvaltningen af kulturarv.
Arbejder du for denne skole?
Er der ikke opdateret materiale på jeres profil? Udfyld formularen her, og kom i kontakt med os.
Ansøgning og adgangskrav
Du skal have mindst 6,0 i eksamensgennemsnit, for at blive optaget i kvote 1. Opfylder du ikke karakterkravet på mindst 6,0, kan du søge optagelse i kvote 2 senest den 15. marts kl. 12.
Velkommen til Danmarks næststørste universitet
Aarhus Universitets bygninger er samlet i og omkring Universitetsparken, der gennem årene er blevet udvidet væsentligt. I 2006 blev Handels- og Ingeniørhøjskolen i Herning (HIH) en del af Aarhus Universitet, og fra 2007 gælder det samme for Handelshøjskolen i Århus,...