Navn: Emily Ane Wittnebel
Alder: 24 år
Udvekslingsby/land/universitet:
Bath, England, Bath Spa University
Uddannelse i England:
BSc Hons Psychology
Hvornår rejste du?
Efteråret 2017
Hvorfor valgte du at tage din uddannelse i Bath?
Jeg har altid forestillet mig, at jeg skulle læse et semester eller to i udlandet, når jeg skulle på universitetet, desværre kom jeg aldrig ind på mit drømmestudie i Danmark, som er gældende for mange andre, der søger ind på psykologi. Heldigvis er det muligt at læse hele sin uddannelse i udlandet, og jeg valgte derfor at søge til England og endte med at vælge et universitet i Bath.
Hvordan er studielivet i Bath?
Der er rigtig mange fine initiativer startet af de studerede på mit universitet blandt andet forskellige sociale og faglige societies, som man kan melde sig ind i og møde nye mennesker.
Hvad bruger du din fritid på?
I England bor man som regel på campus det første år af sin bachelor, og jeg brugte derfor meget af min fritid sammen med dem, jeg boede i hus med på campus. Ofte bliver udvekslingsstuderende placeret i samme hus, men fordi jeg var skrevet op til at læse hele uddannelsen i England, blev jeg anset som en ’engelsk studerende’ og blev derfor placeret i et hus sammen med alle de andre englændere og var ikke en del af de udvekslingstuderendes fællesskab og arrangementer. Det meste af min fritid blev brugt på at udforske byen, lære de andre fra mit hus at kende og benytte sig af diverse aktiviteter udbudt af the Student Union, så som comedy night, koncerter, open mike eller cider festival.
Da jeg begyndte at falde til på universitetet og i byen, begyndte jeg til yoga sammen med nogle veninder, og senere tilmeldte jeg mig som frivillig i en nystartet organisation, hvis mål er at mindske ensomhed blandt ældre i lokalsamfundet.
Hvad er det bedste ved at være studerende i Bath?
Det bedste ved at være studerende i England, er for det første, at jeg har fået muligheden for at øve mit engelsk og er blevet flydende i mit sprog. I starten brugte jeg utroligt meget tankevirksomhed på både at formulere mig mundligt og skriftligt og slog hele tiden ord op, når jeg læste akademiske artikler, men efter bare et par måneder tænkte jeg ikke mere over det. Det hele blev meget mere naturligt.
Udover det sproglige har jeg bestemt også lært mig selv bedre at kende. Det er en stor udfordring at flytte til et andet land, ikke kun i forhold til det praktiske så som bank, godkendelsespapirer til uddannelse, læge, skat, medvidere, men i forhold til det at skulle skabe sig et hjem et andet sted, ny omgangskreds, nyt studie (måske har man aldrig gået på et universitet før) og nyt sprog. Selvom jeg anser mig selv som en stærk og udadvendt pige, som har rejst alene i Vietnam og boet ude, så har jeg bestemt været udfordret, men på en helt anden måde. Jeg har lært mig selv meget bedre at kende og har fået så mange gode og uforglemmelige oplevelser med mig. Og ej at forglemme mødt nogle helt fantastiske mennesker.
Det har også været vildt og forunderligt at mærke, hvor hurtigt et sted bliver til hjem. Selvom jeg endnu kun har boet i Bath i 1,5 år, så er Bath blevet mit hjem, og det tror jeg på sin vis altid det vil være, selv når jeg rejser hjem, efter jeg har færdiggjort min bachelor.
Hvad overraskede dig som studerende i Bath?
Umiddelbart har jeg på fornemmelsen at undervisningen er anderledes i England end i Danmark. Jeg kan selvfølgelig kun udtale mig om min oplevelse i Bath, men jeg hører ofte fra andre, at de føler sig som et nummer i rækken på de danske universiteter. Det overraskede mig derfor, at jeg oplevede det stik modsatte, da jeg startede på Bath Spa Universitet. Jeg oplever et stort nærvær fra mine undervisere og professorer, i og med at de kender mit navn, og ved hvem jeg er. En faktor, der spiller ind, er helt sikkert de mange seminarer, vi har, da vi som ofte har flere af dem end forelæsninger. Det sætter jeg personligt stor pris på for bedre at forstå emnet og mere uddybelse.
Det overraskede mig også, hvor gammeldags Englands undervisningssystem stadig er. Alle eksaminer er håndskrevne pensumseksaminer og uden hjælpemidler. Personligt afskrækkede det mig helt enormt til at starte på, men man vænner sig hurtigt til det.
Har du gode råd til andre, der overvejer at tage hele uddannelser i udlandet?
Først og fremmest kan jeg helt klart anbefale at læse i udlandet, man kan meget mere, end man regner med, så det er bare med at springe ud i det.
I forhold til hvor man starter henne, og hvordan man gør når man søger til udlandet, så vil jeg anbefale at opsøge Kilroy, som tilbyder gratis vejledning i forhold til uddannelse i udlandet. Det gjorde jeg selv, og de hjalp mig med at få et bedre overblik og styr på mange af de praktiske gøremål. Når man vælger at læse hele sin uddannelse i udlandet, skal man selv arrangere det, og det kan til tider være ret uoverskueligt, men det er bare med at hænge i!