Beslutningen er taget. Du vil til udlandet og studere, og du har valgt din destination. En sprogtest er i de fleste tilfælde nødvendig, før du kan springe ud i dit udlandseventyr og blive optaget på et universitet i et andet land.
Som studerende i udlandet vil du nemlig opleve, at det kræver, at du har ret godt styr på undervisningssproget fra start for at følge med i forelæsninger og ikke komme til kort i faglige diskussioner.
Er en sprogtest adgangsbilletten til dit udlandseventyr?
I denne guide giver vi dig et overblik over, hvad det kræver at gennemføre tre af de mest udbredte sprogtests, der begge er målrettet det engelske sprog: TOEFL og IELTS samt GMAT testen, der er målrettet dig, som overvejer en MBA uddannelse. Du får også et overblik over andre udbredte sprogtests og optagelsesprøver der findes.
Klik dig videre og læs mere om den sprogtest, der matcher dine behov eller bliv her på siden, og få svar på de fem oftest stillede spørgsmål om sprogtests før uddannelse i udlandet.
- Har jeg brug for en sprogtest - og hvilken en skal jeg vælge?
- Hvordan tilmelder jeg mig en sprogtest - og hvad koster det?
- Hvordan forbereder jeg mig på en sprogtest?
- Hvordan foregår en sprogtest - og hvorhenne?
- Hvordan får jeg mit testresultat - og hvornår?
Har jeg brug for at tage en sprogtest - og hvilken en?
Der findes flere forskellige sprogtests. Hvilken en, der er den rette for netop dig afhænger dels af, hvilket land du rejser til og dels af det enkelte universitet. I oversigten længere oppe på siden, får du et hurtigt overblik over de tre mest udbredte engelske sprogtests.
Skal du studere på et andet sprog, eller er du i tvivl, om du skal gennemføre en optagelsesprøve? Nederst på siden har vi samlet de mest almindelige sprogtests for tre andre store sprog: fransk, tysk og spansk.
Der findes ikke nogen facitliste for, hvilke lande, universiteter eller uddannelser, der kræver, at du har gennemført en sprogtest. Nogle steder er det blot et krav, at du har haft sproget som en del af din adgangsgivende eksamen, mens andre foretrækker den ene sprogtest frem for den anden. Tjek derfor altid, hvilke krav der er på netop den uddannelse i udlandet, du overvejer at søge ind på.
Hvordan tilmelder jeg mig en sprogtest - og hvad koster det?
Tilmelding til en sprogtest foregår typisk online på den officielle testarrangørs hjemmeside. Du kan i de fleste tilfælde vælge imellem datoer året rundt og testcentre i hele verden.
Ved tilmeldingen er det vigtigt, at du følger instruktionerne nøje, da den mindste fejl eller misforståelse kan føre til, at du ikke får lov til at gennemføre testen på dagen.
Prisen varierer fra den enkelte sprogtest til den anden og er typisk mellem 500 DKK og 2.200 DKK.
Hvordan forbereder jeg mig til en sprogtest?
Selvom du måske allerede føler, at du er god til engelsk eller det sprog, du vil studere på, bør du ikke undervurdere testen. Forberedelse er alfa og omega for et godt resultat. Det gælder ikke mindst i forhold til den mundtlige del, hvor tidspres eller nerver kan få tungen til at slå knuder.
Invester derfor din tid i at gennemgå og træne de forskellige dele af sprogtesten via den lange række online ressoucer, der findes. Flere af dem gratis, når du har tilmeldt dig en specifik sprogtest. Du kan også vælge at følge et forberedende sprogkursus, der er skræddersyet til at klæde dig på til den specifikke sprogtest.
Hvordan foregår en sprogtest - og hvorhenne?
Indhold og struktur varierer fra sprogtest til sprogtest. Fælles for dem alle er, at de tester din evne til at lytte, læse, skrive og tale det sprog, du vil studere på. Du vil derfor typisk gennemgå fire sektioner med forskellige øvelser, der har fokus på hver af de fire sproglige kompetencer.
Du gennemfører sprogtesten i et godkendt testcenter. Ved ankomsten skal du typisk fremvise billed ID for at blive registreret, og du må ikke medbringe hjælpemidler eller telefon i testlokalet. Under testen kan der være indlagt pauser, og du vil som regel have et fast antal minutter per sektion i testen.
Hvordan får jeg mit testresultat - og hvornår?
Der går typisk mellem to uger og en måned, før du får resultatet fra din sprogtest. Ved nogle tests får du tilsendt et certifikat med resultatet, mens andre lægger testresultatet online, hvor du kan logge ind med et tildelt ID og password.
Når du har modtaget dit resultat fra en sprogtest, er det gyldigt i en periode på to til fem år. Ved nogle sprogtests skal du selv sørge for at videreformidle det til den eller de uddannelser i udlandet, du søger ind på.
Ved andre sprogtests, skal du anmode testarrangøren om at sende testresultatet til den uddannelsesinstitution, du har søgt ind på. Dette gør du ved selve tilmeldingen eller på testdagen. Her skal du oplyse en kode til de universiteter, som du søger ind på. Vil du på et senere tidspunkt have sendt testresultatet til andre universiteter, kan er der typisk et gebyr.
Andre sprogtests og optagelsesprøver
Foruden TOEFL, IELTS og GMAT, findes der en række andre internationale sprogtests og optagelsesprøver. Hvilke der er aktuelle for netop dig afhænger af, hvor og hvad du vil studere. Nogle af de mest udbredte tests er:
Sprogtests:
- Diplômes Elementaire de Langue Francaise (DELF 1+2)
- Diplôme Approfondie de Langue Francaise (DALF)
- Test de Connaissance du Francais (TCF)
- Test de Francais International (TFI)
- Diploma de Español como Lengua Extranjera (DELE)
- Deutsch als Fremdsprache (DAF)
Optagelsesprøver:
- SAT (Scholastic Aptitude Test)
- ACT (American College Testing)
- BMAT (BioMedical Admissions Test)Graduate Record Exam (GRE)
- Certified Government Financial Manager (CGFM)
- General Education Development (GED)
- Institute of Certified Management Accountants (ICMA)
- United States Medical Licensing Examinations (USMLE)
Om nogle af disse er tests, som du skal bestå for at blive optaget på dit drømmestudie i udlandet, kan du finde ud af ved at kontakte den specifikke skole, som udbyder den uddannelse, som du overvejer at søge ind på.