Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Studér i Kina: Alt du skal vide

Er du fascineret af Kinas traditionsrige kultur, smukke natur, lækre nationalretter, og vil du gerne fejre nytår i to uger? Her kan du læse om Kinas uddannelsessystem og gode tips til at studere i Kina. 

Er du fascineret af Kina? Det forstår vi godt! Kina har med over en milliard indbyggere meget at byde på: Rig historie og kultur, 2 ugers fejring af nytår, enorme byer, smuk natur og forskellige klimaer. At studere i Kina er en oplevelse for livet, og giver unikke kompetencer til dit CV. 

Vi har samlet den vigtigste viden om det kinesiske uddannelsessystem, kulturen og gode tips til landet, så du kan blive klædt på til at studere i Kina. Læs med her! 

Find din uddannelse i Kina her! 


Sprog

Putonghua/Mandarin

 Hovedstad

Beijing

Valuta

Renminbi (CNY)

 Befolkning

1,39 mia.


Hvorfor studere i Kina? 

Kina er landet med den største befolkning og det tredjestørste land målt på areal. Efter USA er Kina landet med den største økonomi, og bliver en større og større verdens magt. Ved at flytte til Kina og få et indblik i dens fascinerende kultur bliver du en attraktiv medarbejder på din kommende arbejdsplads. 

Geografisk grænser Kina op til 14 lande: Tadsjikistan, Kirgisistan, Kasakhstan, Rusland, Mongoliet, Nordkorea, Vietnam, Laos, Myanmar, Bhutan, Nepal, Indien, Pakistan og Afghanistan. Kina må derfor siges at være Asiens hovedstad, hvilket gør det nemt og billigt for dig at opleve den asiatiske kulturer i dine weekender og ferier fra uni! 

Det kinesiske køkken er også berømt over hele verden for bl.a. Peking and, hotpot, nuddelsupper, dumplings - men hver opmærksom på, at kineserne har en kærlighed for ben i maden, bliv derfor ikke overrasket, hvis din kyllingeret knaser lidt. 

Elite-universiteter i Kina

Kina har i alt 2.409 universiteter, hvor flere af dem er topuniversiteter. Af QS World Rankings blev 39 af Kinas uddannelsesinstitutioner kåret til eliteuniversiteter. Den høje kvalitet på uddannelse tiltrækker mange internationale studerende fra hele verden, og man skyder på at antallet af internationale studerende i Kina er på ca. 500.000. Her er de tre højest rangerede universiteter i Kina: 

  • Tsingshua University
    Universitetet er på en 15. plads på QS Global World Ranking (det er en højere rangering end Ivy League universiteterne; Yale University og Columbia University) og i top 3 over bedste universiteter i Asien. Universitet har beliggenhed i hovedstaden, Beijing, og blev grundlagt i 1911. Universitetet har over 50.000 registrerede studerende, hvor ca. 3.200 af dem er internationale studerende. På universitetet kan du tage en videregående uddannelse på engelsk i alt fra ingeniør til keramik-design. 

  • Peking University (Beijing University)
    Rangerer 23 på QS Global World Ranking og er på en top 5 over bedste universiteter i Asien. Universitetet har ligeledes beliggenhed i Beijing i Haidian distriktet og blev grundlagt i 1898. Universitetet tilbyder 125 forskellige bachelorprogrammer og 282 forskellige masters. I 2018 havde universitetet 6.712 internationale studerende. 

  • Fudan Univesity
    Fudan University er på en 34. plads over verdens bedste universiteter og på en 6. plads i Asien. Universitetet blev grundlagt i 1905 og har beliggenhed i Shanghai. Universitetet har ca. 35.000 studerende tilknyttet, hvoraf 3.600 er internationale studerende. 



Kinas uddannelsessystem

Skoleår

Et akademisk år i Kina består i de fleste tilfælde af et forårssemester og et efterårssemester, dog er der nogle universiteter, der har tre semestre på et år. For at finde de nøjagtige startdatoer for hvert semester, bør du derfor kontakte institutionen eller søge information på nettet.

Universitetsniveauer

I Kina har du mulighed for at tage uddannelser på forskellige niveauer. Du har mulighed for at tage en bachelor-, kandidat- og ph.d.-uddannelse ligesom i Danmark, men længden af uddannelserne differentierer sig i ofte fra det danske system. 

  • Bachelorgrad (Xue-shi-xue-wei) tager oftest 4 år, men i nogle tilfælde 5-6 år
  • Kandidatgrad (Suo-shi-xue-wei) varer 2-3 år
  • Doktorgrad/ph.d. (Bo-shi-xue-wei) opnås på 3 år, men du har også mulighed for at søge en ph.d. direkte efter bacheloren, der tager 5 år.



Ansøgning 

Flere af de kinesiske uddannelsesinstitutioner har deres egen ansøgningsproces, det er heller ikke altid at universiteternes hjemmesider er helt opdateret. Vi anbefaler derfor, at hvis du kontakter det universitet, som du gerne vil søge ind på, for at få de rette informationer om proceduren, hvis du ikke søger igennem dit nuværende universitet eller igennem en studieformidler.

Du kan dog søge igennem: 

  • CUCAS (China's University and College Admission System)
  • CUAC (China University Application Center).

 

Adgangskrav

For at søge ind på en videregående uddannelse i Kina, skal du have en bestået gymnasiel eksamen og kunne fremvise en sundhedsattest. Derudover er der ofte nogle særlige adgangskrav til den specifikke uddannelse. På nogle institutioner i Kina skal du også tage en adgangseksamen - dette er dog oftest i forbindelse med kandidat- eller ph.d.-uddannelser. 


Sprogkrav

For at kunne læse en uddannelse på engelsk i Kina, skal du tage en sprogtest, der beviser, at du lever op til de sproglige krav om engelsk. Testen er som regel en TOEFL eller IELTS. Hvis du gerne vil studere på kinesisk, så kræver det, at du består en HSK-test (Hanyu Shuiping Kaoshi/Chinese Proficiency Test). 


Visum

For at studere i Kina skal du have et student visa eller business visa - alt efter hvor lang tid du skal opholde dig i landet. Kontakt enten den kinesiske ambassade i Danmark, der har beliggenhed i Hellerup eller søg via Chinese Visa Application Service Center, så snart du er blevet optaget på din uddannelse. 

Hvis du gerne vil ud af landet i weekender eller ferier, skal du ofte søge om nyt visum. Hver opmærksom på at op til ferier som Golden Week, skal du være ude i god tid, da der er rigtig mange, der søger visum i den periode.

Kan jeg tage min SU med til Kina?

Du kan søge om at få din SU med til udlandet i et eller flere semestre, hvis du allerede er indskrevet på et dansk uddannelsessted. Du kan også søge om at få SU med til en hel uddannelse i udlandet.

Læs mere om SU i udlandet her


Tips

  • Når du kommer til Kina, vil du meget hurtigt finde ud af, at kineserne har begrænsede engelskkundskaber eller er generte omkring at snakke det engelske sprog. Det er derfor en god idé at have oversættelser med adresser, eller de produkter du søger, når du bevæger dig omkring. 

  • I Kina er sociale medier som Instagram, Facebook og Google ikke tilgængelige. Hvis du ikke kan undvære medierne, så er det en god idé at skaffe sig en VPN inden afrejse. Hvordan er jeg så i kontakt med folk? I Kina bruger man appen WeChat i stedet for messenger. På WeChat kan du også være en del af en masse sociale chatgrupper for internationale studerende.

  •  Det er en god idé at medbringe toiletpapir eller servietter, når du skal på tur. Selvom Kina får flere og flere vestlige toiletter, så er der stadig mange steder, hvor man bruger squat-toiletter, og der ikke er toiletpapir. 

Læs om livet på udveksling


Annoncer