Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Hvad skal du efter 9. eller 10. klasse?

Er du snart færdig med 9. eller 10. klasse, og er du usikker på hvad dine muligheder er? Så læs med her, og få inspiration til dit valg.

I løbet af skoletiden har du helt sikkert skulle tænke over, hvad du vil i fremtiden. Det kan føles som et stort pres, men bare rolig! Du har masser af muligheder efter 9. og 10. klasse. 

Folkeskolen og 9. klasse er noget af det vigtigste at have afsluttet, hvis du vil have gode muligheder i fremtiden. Man skal tænke det lidt som en grundlæggende viden og udvikling du har, som gør dig klar til at følge din drøm.

Men hvad kan man egentlig med en 9. klasse? Læs med herunder og få inspiration og vejledning til dit valg.

Er du i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse du skal vælge?

Tag testen her, og bliv klogere på dit valg


Hvad kan jeg med en 9. klasse? 

Det kan være, at du ikke føler dig helt klar til en videregående- eller erhvervsuddannelse. Derfor har du mulighed for at starte i 10. klasse og få et ekstra år, hvor du kan blive klogere på dit valg af ungdomsuddannelse, føle dig mere sikker i nogle af de fag, du måske ikke følte dig så stærk i, eller til at blive rustet mere til at have mere ansvar selv. 

Udover 10. klasse har du også mulighed for enten at tage en ungdomsuddannelse i form af en gymnasial uddannelse, eller eksempelvis tage din 10. klasse på en efterskole. Der er et hav af efterskoler med kreative, almene eller sportslige fag, så man både kan udvikle sig personligt, lære noget nyt og få venner for livet.

Kan man gå 9. klasse om? 

Hvis du ikke føler dig klar til at tage en ungdomsuddannelse, er det en oplagt mulighed at tage en 10. klasse - for eksempel på en efterskole.

Du kan dog godt tage din 9. klasse om, hvis du for eksempel har været meget fraværrende, eller ikke har fulgt så godt med fagligt. Du kan snakke med din klasselærer, studievejleder på skolen eller bede dine forældre om hjælp, hvis du føler, at du har brug for at gå 9. klasse om.


Hvad skal der til for at komme i 10. Klasse?

For at komme i 10. klasse skal du bare have gået 9 år i folkeskole, og så er du klar til at søge ind på 10. klasse! Du kan få hjælp af dine forældre, den kommunale ungeindsats, eller lederen på din skole til at søge ind.

Hvad kan jeg med en 10. klasse?

Hvis du går i 10. klasse har du faktisk samme muligheder som, hvis du er gået ud af 9. klasse eller efterskole. Blandt dine muligheder kan nævnes:

  • EUD - Erhvervsuddannelse
  • EUX - Den erhvervsfaglige studentereksamen
  • Gymnasial uddannelse - STX, HHX, HTX
  • HF - Højere forberedelseseksamen

Både 9. og 10. klasse (herunder også efterskole) giver således adgang til flere ungdomsuddannelser i form af gymnasiale uddannelser eller erhvervsuddannelser.


Hvilke karakterer gælder i 9. og 10. klasse?

I Danmark har vi en karakterskala, som hedder -3, 00, 02, 4, 7, 10 og 12, hvor -3 er den mindste karakter og 12 er den højeste karakter. I 9. og 10. klasse gælder de samme karakterer, men det kan være vigtigt at se på, hvilke krav der er for at komme ind på en ungdomsuddannelse.

Hvis du gerne vil på en gymnasial uddannelse efter 9. klasse skal du:

  • være vurderet uddannelsesparat med mindst 5,0 i gennemsnit af de afsluttende standpunktskarakterer i 9. klasse
  • bestå folkeskolens afgangseksamen
  • få mindst 5,0 i gennemsnit i de lovbundne prøver ved folkeskolens afgangseksamen*
  • have modtaget prøveforberedende undervisning i 2. fremmedsprog i 5.-9. klasse eller undervisning, der står mål hermed
  • senest 1. marts sende din ansøgning og studievalgsportfolien via www.optagelse.dk

*Hvis du ikke får mindst 5,0 i gennemsnit ide lovbundne prøver, har du stadig krav på at blive optaget, hvis du:

  • får et gennemsnit på mindst 3,0 ide lovbundne prøver
    eller
  • får et gennemsnit på mellem 2,0-3,0 ide lovbundne prøverog gennemfører en vejledningssamtale med rektor på det ønskede gymnasium 

Hvis du gerne vil på en gymnasial uddannelse efter 10. klasse skal du:

  • være vurderet uddannelsesparat med mindst 5,0 i gennemsnit af de afsluttende standpunktskarakterer i 10. klasse
  • følge undervisningen i dansk, engelsk og matematik i 10. klasse og herefter aflægge enten 9.-klasse prøver eller10.-klasseprøver i alle tre fag
  • have bestået folkeskolens afgangseksamen
  • have fået mindst 5,0 i gennemsnit i de lovbundne prøver ved folkeskolens afgangseksamen*
  • have modtaget prøveforberedende undervisning i 2. fremmedsprog i 5.-9. klasse eller undervisning, der står mål hermed. 
  • senest 1. marts sende din ansøgning og studievalgsportfolien via www.optagelse.dk

*Hvis du ikke fik mindst 5,0 i gennemsnit i de lovbundne prøver ved folkeskolens afgangseksamen, har du stadig krav på at blive optaget, hvis du:

  • fik et gennemsnit på mindst 3,0 i de lovbundne prøvereller
  • fik et gennemsnit på mellem 2,0-3,0 i de lovbundne prøver og gennemfører en vejledningssamtale med rektor på det ønskede gymnasium 

Hvis du vil starte på en erhvervsuddannelse eller EUX

Afhængigt af din situation, gælder følgende adgangskrav til erhvervsuddannelserne og EUX:

  • Du skal være vurderet uddannelsesparat
  • Du skal bestå folkeskolens afgangseksamen
  • Du skal have en karakter på mindst 2,0 i gennemsnit i dansk og matematik

Hvis du ikke har gennemsnittet som giver dig adgang, er der forskellige muligheder, afhængigt af den ungdomsuddannelse du drømmer om. Du kan kontakte den enkelte erhvervsskole eller det enkelte gymnasium.


Hvilke gymnasiale uddannelser findes der?

Med en 9. klasse, 10. klasse eller efterskole har du mulighed for at vælge en gymnasial uddannelse på enten:

  • Almen studentereksamen (STX) på 3 år
  • Højere forberedelseseksamen (HF) på 2 år
  • Højere handelseksamen (HHX) på 3 år
  • Højere teknisk eksamen (HTX) på 3 år
  • Erhvervsfaglig studentereksamen (EUX) på 4-6 år

På almen studentereksamen (STX) lærer du om samfund, historie, dansk, og kan vælge linjer med enten naturfaglig, sproglig, samfundsfaglig, musik og meget mere! Klik på linket for at læse mere om, hvad man kan med en STX.

Læs mere om STX her

En højere forberedelseseksamen (HF) er især henvendt til dig, der gerne vil læse videre på en professionsbachelor- eller erhvervsakademiuddannelse. Fagene på uddannelsen vil være orienteret mod de videregående uddannelser og de job, som den 2-årige hf-uddannelse forbereder dig til. 

Læs mere om HF her

På en højere handelseksamen (HHX) lærer du blandt andet om handel, service, international business, virksomhedsnære forhold. 

Læs mere om HHX her

På en højere teknisk eksamen (HTX) lærer du blandt andet mere om teknik, erhvervsrettet teknik, naturvidenskab, teknologi og natur. 

Læs mere om HTX her

En erhvervsfaglig studentereksamen (EUX) på 4-6 år, er en erhvervsfaglig uddannelse kombineret med gymnasial eksamen, hvor du kan lære i praktiske fag samtidigt med at du får en studentereksamen til at læse videre.

Læs mere om EUX her

Hvis du ikke har lyst til en gymnasial uddannelse efter 9. eller 10. klasse, kan du tage en erhvervsuddannelse, hvor du for eksempel kan blive frisør, gartner, slagter, murer, Social- og sundhedsassistent og meget meget mere.

Læs mere om EUD her


Ønsker du ikke at læse videre efter 9. eller 10. klasse?

Det er ikke alle, der efter folkeskolen tager en erhvervsuddannelse, gymnasial uddannelse eller EUX. Nogle unge vil bare gerne direkte i gang med at arbejde, og synes måske ikke om at sidde på skolebænken mere.

Hvis man ikke tager en uddannelse efter folkeskolen, kaldes det at være ufaglært. Dette betyder sådan set bare, at man arbejder uden at have en specifik uddannelse til arbejdet. Hvis man derimod har en uddannelse til det job, man har, hedder det at være faglært. Man er altså lært i et bestemt fagområde.


Kan man tage på efterskole efter 9. eller 10. klasse?

Hvis man ikke har lyst til at tage 10. klasse efter folkeskolen, og heller ikke føler, at man er klar til at tage en ungdomsuddannelse, er det en oplagt ide at tage på efterskole.

Hvis du allerede har gået i 10. klasse, kan du have mulighed for at tage 10. klasse om på en efterskole.

Efterskolen er en unik dansk skoleform for unge mellem 14 og 18 år. Her bor man sammen, spiser sammen og går i skole sammen. På en efterskole er der fokus på faglig, personlig og social udvikling, og efterskolen ruster dig til dit fremtidige uddannelses- og karrierevalg.

Der findes ca. 240 efterskoler i Danmark, og skolerne er meget forskellige i både størrelse, pris, værdigrundlag og fagtilbud. Efterskolernes undervisning bliver tilrettelagt med henblik på "elevernes hele menneskelige udvikling og modning samt deres almene opdragelse og uddannelse".

Hvilke efterskoler findes der?

Der findes efterskoler med fokus på idræt eller religion, men ofte er der mulighed for selv at vælge interesse på efterskolerne. Derudover findes der også efterskoler til unge med særlige behov eller unge, som er ordblinde.

Der findes mange forskellige efterskoler i Danmark, og det er derfor en god idé at besøge flere efterskoler før, du vælger. Du kan tage med til Åbent Hus på Efterskolernes Dag den sidste søndag i september og Efterskolernes Aften den anden onsdag i januar. 

Hvor lang tid tager efterskole? 

Et efterskoleophold varer som regel 42 uger, men nogle kan vare længere end det. For at blive optaget på en efterskole skal du have afsluttet 8 års skolegang, 7. klasse eller være fyldt 14 år. Du må som hovedregel ikke være fyldt 18 år ved skolestart.

Det er dog ikke gratis at gå på efterskole, da det ikke er helt det samme som folkeskole og gymnasium. De fleste efterskoler er privatejet, og koster mellem 50.000 kroner og 100.000 kroner. Man kan dog søge om at få elevstøtte, alt efter hvor meget ens husstand tjener.

Hvis du overvejer at tage på efterskole, kan du klikke dig ind på studentum.dk’s efterskole guide herunder. 

Gå til studentum.dk's efterskoleguide her


Forhåbentlig er du, efter at have læst denne artikel, blevet lidt klogere på, hvilke muligheder du har med en 9. eller 10. klasse!

Og husk, at skolen ikke bare er karakterer og lektier, men der hvor du har dine venner, kan have det sjovt og kan udvikle dig som person!


Annoncer