Hjælp os med at besvare vores store studievalgsundersøgelse - og vind et sæt Airpods!

Søg uddannelse 👉

Hvordan bliver man bedemand?

Opdag hvordan du bliver en omsorgsfuld og professionel bedemand. Vi gennemgår det, der kræves for at træde ind i denne værdifulde tjenesteindustri.

Hvordan bliver man bedemand?

Vil du gerne være med at til give alle en meningsfuld og respektfuld afsked? Hvis du er et medfølende menneske af natur og har en stærk vilje til at støtte familier i deres tid af sorg og at du samtidig er god til at håndtere detaljer og logistik med omhu og professionalisme? Så er bedemandsfaget måske noget for dig. 

Som bedemand får du lov at få en givende og meningsfuld karriere, hvor du støtter folk i deres allermest sårbare øjeblikke. Du får mulighed for at bruge dine evne indenfor organisering og logistik.

Dette er en karrierevej, hvor din professionalisme og din sans for deltaljerne skal skinne igennem. Det er tid til at finde ud af, hvordan du kan starte din karriere som bedemand. 


Hvordan bliver man bedemand?

At blive bedemand kræver ikke nogen formel uddannelse, hvilket vil sige at du kan starte din bedemandskarriere allerede nu. Dog er det vel set i faget, at man tager bedemandsuddannelsen hos Danske Bedemænd og det har de fleste bedemænd også gjort. 

Bedemandsuddannelsen

For at kunne tage bedemandsuddannelsen, kræver at du har en tilknytning til en bedemandsvirksomhed. På uddannelsen skal du nemlig gennemføre et ansættelsesforløb på min. 1 år. 

Din arbejdsgiver står for tilmeldingen til uddannelsesforløbet, hvilket betyder, at du først skal finde en bedemand, der er villig til at ansætte dig og støtter dig i din uddannelse som bedemand.

Det er derfor af stor betydning, at du formulerer en stærk motiveret ansøgning og udarbejder et overbevisende CV.

Der er ingen specifikke adgangskrav til uddannelsen ud over de nævnte retningslinjer, og den består af tre hovedmoduler: praktik, teori og en afsluttende eksamen.

Find gode tips til dit CV her


bedemand

Hvad laver en bedemand? 

Som bedemand varetager du alle praktiske aspekter ved begravelses- og bisættelsesarrangementer. Du samarbejder med de pårørende om beslutninger vedrørende valget mellem begravelse i kiste eller urne. Udover dette yder du som bedemand rådgivning til de pårørende, omkring emner såsom pension og skifteret, for at lette byrden i en vanskelig tid.

Udover ovenstående udfører bedemænd også følgende opgaver: 

  1. Møde med familier: Som bedemand møder du ofte familiemedlemmer og nære pårørende til den afdøde for at diskutere planlægningen af begravelsen eller bisættelsen. Dette kan indebære at hjælpe med at træffe beslutninger om ceremoniens format, valg af kiste eller urne, musikvalg, blomsterarrangementer og andre detaljer.

  2. Administrative opgaver: En bedemand håndterer ofte en række administrative opgaver i forbindelse med en persons død. Dette kan omfatte at få dødsattesten, arrangere for transport af den afdøde, koordinere med krematorier eller kirkegårde, og sørge for indsendelse af nødvendige dokumenter til myndighederne.

  3. Praktiske arrangementer: En bedemand tager sig af en række praktiske opgaver i forbindelse med begravelsen eller bisættelsen. Dette kan omfatte at arrangere for ceremoniens placering, forberede den afdøde til visning, transportere kisten eller urnen til kirkegården eller krematoriet, og koordinere med præster eller andre ceremonielle ledere.

  4. Kontakt med leverandører: En bedemand arbejder ofte sammen med en række leverandører, såsom blomsterhandlere, gravstenssælgere, musikere og trykkerier, for at sikre, at alle elementer af ceremonien går som den skal.

Bedemandsfaget kan være et enormt givende job, da du får lov at møde mange forskellige mennesker. Derudover vil din ekspertise og hjælp være ekstra værdsat, da kunderne som regel er i dyb sorg. 

Hvad tjener en bedemand? 

I Danmark kan lønnen som bedemand variere meget, afhængigt af en række faktorer. Din erfaring, hvor i landet du arbejder, og hvem der ansætter dig. Ifølge tal fra Dansk Erhverv kan en gennemsnitlig månedsløn for en bedemand ligge mellem 25.000 og 35.000 kr. før skat. Denne løn kan dog variere, og erfarne eller specialiserede bedemænd kan muligvis tjene mere.

Som med ethvert job er lønnen for en bedemand blot en del af det samlede billede, og mange mennesker, der arbejder som bedemand, finder en dyb tilfredshed i at hjælpe andre gennem svære tider og give dem en værdig afsked med deres kære.

Julie Verwohlt

Julie Verwohlt

Digital Marketing Intern (Vis mere)

Annoncer