Trænger du til, at der skal ske noget nyt? Overvejer du at tage et højskoleophold? Så læs med her! Julie fortæller dig om sit højskoleophold på Roskilde Festival Højskole, hvorfor hun ville på højskole og hendes anbefalinger til andre, der overvejer et højskoleophold. Bliv klogere på, hvad du kan forvente af et højskoleophold i denne artikel.
Hvorfor valgte du netop Roskilde Festival Højskole?
Jeg ville på højskole, fordi jeg vidste fra min søster at hun havde haft en super god oplevelse med det, og at det er den bedste måde at møde mennesker på. Jeg valgte Roskilde Festival Højskole da jeg er vild med festivalen og det faktum at vi i E19 var det første efterårs-hold synes jeg virkelig også bare var en kæmpe bonus. Deres design af bogrupper, som jeg så på deres åbent-hus dag var også super hyggelige. Julie har været afsted på højskolen to gange. Hun valgte forskellige hovedfag.
E19: Ledelse og Medier
F20: Musik og Ledelse
Hvordan er fællesskabet på Roskilde Festival Højskole?
For E19 var det et meget meget tæt fællesskab, givet at vi kun var 40 mennesker var det uundgåeligt ikke at blive som en tæt familie. På F20 var vi en del flere, og det var derfor lidt sværere at komme ind på livet til samtlige af ens med-elever, men fællesskabet er uanset størrelsen altid fantastisk. Hvis du har en dårlig dag kan du være sikker på at der altid er nogen der forstår dig, eller har været i dit sted, som kan hjælpe dig igennem det. Det kan også ses, når vi laver forskellige arrangementer. Så snart der synges en enkelt sang fra sangbogen, så er det som om vi pludselig alle sammen går der samtidigt igen. Folk på Roskilde Festival Højskole er generelt gode til at løfte hinanden op i alle aspekter.
Hvordan ser en typisk dag ud for dig på Roskilde Festival Højskole?
Du vågner tidligt om morgenen (om du er til et bad eller en løbetur er op til dig) og morgenmad er fra kl. 8 til 8.30. Du går til morgensamling sammen med dine fellow rofhlinger, hvor i bliver beriget med morgensang og et emne-præsentation af en af lærerne (oftest). Efter morgensamling har man lige 5-10 minutter til at få børstet tænder eller hentet kaffe, og ellers er det op til dit hovedfag eller sidefag. Omkring kl. 10 bliver der serveret formiddags-snack som man skal være hurtig til at zigge for ellers kan du godt risikere at det når at blive spist. Kl. 12 er der frokost. Karen serverer den bedste mad du nogensinde kunne forestille dig, og er super god til at kunne finde på alternativer til dem der har forskellige allergener.
Efter frokost er der oprydning. Bogrupperengøring, opvask, fællesrengøring – typisk er der nogen der spiller en farlig god playliste, så humøret er altid højt selvom man måske ikke er den største rengørings-fan! Efter pausen går man tilbage til hovedfag, som slutter omkring kl 15:30/16. Nu er der lidt frit spil til hvad man kan gøre. Mange sætter sig til at spille spil i fællesrummet, nogle ser serier, måske har man også bare brug for en lille lur, you do you! Bare vær klar til aftensmad kl 17:30, hvor Karen once again brillerer med all things good. Aftensmad slutter med beskeder og så er der fri leg igen. Om onsdagen er der Talk om aftenen, som featurer mange forskellige mega interessante mennesker eller fællesskaber, som kun danner en yderligere i at blive det bedste menneske man kan blive.
For E19 var det et meget meget tæt fællesskab, givet at vi kun var 40 mennesker var det uundgåeligt ikke at blive som en tæt familie. På F20 var vi en del flere, og det var derfor lidt sværere at komme ind på livet til samtlige af ens med-elever, men fællesskabet er uanset størrelsen altid fantastisk.
Hvad er det bedste ved opholdet på Roskilde Festival Højskole?
Menneskene. Festerne. Det at du vågner op og bare er sammen med andre mennesker. Det at du lærer så meget omkring dig selv og hvordan du bedst fungerer i andres selskab.
Var I på studietur under dit ophold på Roskilde Festival Højskole?
Vi var i E19 på studietur i Venedig! Ejjjj jeg kunne skrive så meget om den tur!
Vi skulle med toget hele vejen derud, for at være miljøvenlige, og jeg kan allerede skrive her: Jeg lider af ekstrem angst, som især kommer til udtryk, når jeg skal være ”spærret inde” over længere tid. Jeg var derfor virkelig nervøs for selve turen, men endnu engang, så rejser man bare med den bedste omgang mennesker, som fuldstændig forstår ens behov. Jeg havde allerede fortalt det til et af vores såkaldte bogruppe-møder, og blev kun mødt af forståelse og anerkendelse. Mine roomies var gode til at distrahere mig og var så søde at tænke på mig ift. siddepladser eller senge.
Selve turen var måske en smule ustruktureret, men lærerne gjorde virkelig det bedste de kunne. Vi var inde på Biennalen i 2 dage tror jeg, for at se de forskellige landes kunstværker. Absolut fantastisk. Der var fællesmiddag sidste aften, hvor vi sang en sang, som lærerne havde skrevet, og der var super højt humør. Da turen var slut, havde vi et interrail pas der stadig gjaldt for resten af weekenden, så vi var 4 mennesker der tog til Poznan i Polen og selvom det kun var med en overnatning, var det endnu engang absolut fantastisk. Minder for livet 100%.
Hvorfor vil du anbefale andre at tage på højskole og har du nogle gode råd?
Du skal tage på højskole, hvis du gerne vil møde nye mennesker, ikke har nogle andre planer, gerne vil lære noget nyt, gerne vil finpudse dine skills, gerne vil lære dig selv at kende – trust me det gør man, for selvom det er sjovt er der også pressende dage.
Godt råd: skriv en dagbog! Det er sjovt at læse op et år eller to efter, hvad ens tanker var den gang.
Godt råd: pres ikke dig selv for meget. De første to uger er virkelig hårde, for der er mange at lære at kende, meget der skal læres, og man prøver hele tiden at være oppe at køre for ”hvad nu hvis de andre laver noget jeg går glip af” – FOMO’en vil altid være der, believe me, der kommer til at ske rigeligt gennem hele opholdet, også i dagtimerne. Get your sleep.
Godt råd: KOM TIL MORGENSAMLINGERNE. Det er simpelthen for slapt at sove igennem det, for man går glip af nogle der aktivt har gjort sit for at man lærer noget omkring den der holder morgensamling, eller noget de går op i.
Godt råd: kast dig ud i ting! Det kan være man fejler, det kan være man gør sig selv til grin, men hey – de griner aldrig af dig, men griner MED dig! Så længe du selv kan grine med. Ærligt, der er mange ting jeg ikke tør og er stoppet med at gøre, men højskolen er simpelthen sådan et safespace, så bare kast dig ud i at lave noget til åben-mic, folk vil 100% elske det!