Jeg valgte at tage på efterskole, fordi der skulle ske noget nyt i min hverdag. Jeg var blevet skoletræt og ville gerne have en pause mellem folkeskolen og gymnasiet. Jeg begyndte derfor at se på forskellige efterskoler, og det var vigtigt for mig at finde en efterskole med mange mennesker, hvor der var fokus på det sociale fællesskab.
Jeg faldt over Ranum Efterskole på Instagram og vidste allerede på det tidspunkt, at det var her, at jeg skulle gå. Jeg kunne se, at der var mange forskellige muligheder på Ranum, og jeg kunne rigtig godt lide, at det var en stor efterskole med mere end 400 elever. Man kunne måske godt være bange for, at det ville betyde, at man som elev forsvinder lidt i mængden, men den oplevelse har jeg slet ikke. De gør rigtig meget for at blande os, og det betyder, at man også lærer mange af de andre af kende, selvom de bor i de andre huse. På den måde føler jeg virkelig, at det er et stort fællesskab på tværs af hele efterskolen.
På Ranum Efterskole har vi niveauopdelt undervisning, og det fungerer rigtig godt for mig. Da vi startede, blev vi testet i en række forskellige fag, og derefter inddelt i klasser afhængig af vores niveau. Er du rigtig dygtig til matematik, kommer du fx i en klasse, hvor lærerne kan skrue op for sværhedsgraden, men er du måske ikke nær så god til matematik, kommer du i en klasse, hvor der er mulighed for at få ekstra hjælp. Det betyder også, at man undgår, at der altid er andre, som rækker hånden op før én. Niveauopdelt undervisning har givet mig mere selvtillid, fordi jeg ved, at mine klassekammerater er på samme niveau som mig, og derfor tør jeg også række hånden op i timerne.
Det er fedt at rejse med efterskolen, fordi det giver nogle helt specielle oplevelser sammen. Samtidig kommer du til at rejse med nogle, du måske ikke talte så meget med inden, og på den måde lærer du også en masse nye mennesker at kende.
Jeg valgte Gastronomi som mit profilfag, og det har vi haft i tre gange om ugen i begyndelsen af skoleåret. I timerne lavede vi god mad som fx smørrebrød eller lærte om beskæringen af kød. Vores rejse gik til København, hvor vi fik mulighed for at besøge nogle af Københavns mest anerkendte restauranter. Vi var fx på Nimb og Alchemist, og det var en stor oplevelse at få lov til at komme bagom og se, hvordan det foregår i køkkenerne. Det er ikke noget, du ellers lige får mulighed for. Senere på året kan jeg vælge Gastronomi som profilfag igen, men her vil rejsen gå længere væk. Vi kan komme fx til Hong Kong og lære om fænomenet Asian Cooking.
I mit kulturfag har jeg valgt Malaysia, og det betyder, at jeg skal til Malaysia i to uger til januar. Her skal vi blandt andet være lærere på en lokal flygtningeskole, og derefter skal vi bo hos de indfødte i junglen og se, hvordan de lever. Det glæder mig helt vildt til. Ellers skal vi bare på opdagelse i Malaysia, opleve deres gadekøkkener og få indblik i kulturen. Det fede ved vores kulturfag er, at vi har en stor oplevelse af se frem mod i timerne. Derfor føler jeg mig også endnu mere motiveret til at følge godt med, for jeg ved, at det får meget mindre ud af oplevelsen, hvis jeg ikke er forberedt.
Jeg er blevet meget mere voksen, siden jeg kom på efterskole. Du lærer at tage ansvar for dig selv, og du bliver mere selvstændig. Jeg har blandt andet lært at vaske tøj og fundet ud af, at det er mig selv, der skal sørge for at købe sæbe. Det er i sådan nogle situationer, at du finder ud af, at dine forældre ikke er der til at have styr på de ting længere, og det har jeg lært rigtig meget af.
Jeg kan klart anbefale Ranum Efterskole til alle, der overvejer at tage på efterskole. Vi har det bedste fællesskab, og der er så mange muligheder for alle, der ønsker at opleve noget helt nyt og anderledes. Det er nærmest som et sabbatår, hvor du får mulighed for møde en masse nye mennesker, samler overskud og får oplevelser for livet.